
Sivas Valisi Davut Gül, Sivas İl Özel İdaresinin 2017 yılı bütçe ve yatırım programının görüşülerek karara bağlandığı toplantıya katıldı.
Sivas İl Özel İdaresi meclis salonunda konuşan Vali Gül, yoğun bir dönemden geçildiğini belirterek, “Sivas, coğrafi olarak ikinci büyük il. İl Özel İdaresi anlamında da Türkiye’nin en büyük toprak parçasına bağlı. Diğer iller büyükşehir olarak hizmet veriyor. İdaremizin yükü ve sorumluluğunun sizler farkındasınız. Türkiye’nin ikinci büyük toprağına sahip olmakla birlikte gelirlerimiz ikinci değil. Yani biz Ankara’nın sahip olduğu ya da İzmir’in gelirine sahip değiliz. Bu arada bir makas oluşturuyor. Bu nedir? İstenilen hizmetlerin hepsine aynı zaman da cevap verememe demektir. Eğer biz Ankara’nın ya da İzmir’in gelirlerine sahip olsaydık, ilimizin bütün sorunlarını 2 yıl içerisinde çözmüş olurduk. Ama 135 milyon TL bütçemiz var. Bunu da sadece kırsalın ihtiyaçları değil aynı zaman da eğitim, kültür, sağlık gibi hayata dair her yerde sorumluluğu var. Size gelen taleplerin bazılarını karşılayamamanız mümkün değil. Bize düşen daha çok bütçe artırmak olacaktır. Eğer 200 milyon olursa, taleplerin önemli kısmı gerçekleşmiş olur. Türkiye gerçekleri içerisinde bütçeyi 200 milyon yapalım demek de gerçekçi olmayacaktır” dedi.
“Gelirlerimiz belli, bir önce ki yıl gerçekleşen bütçe belli, Türkiye’nin durumu belli” diyen Gül, sözlerine şöyle devam etti,
“Bunların hepsini toparladığınızda vatandaşın taleplerini 20 gündür en iyisini bulmaya çalıştınız. Bütçenin en önemli müsebbibi sizsiniz. Bize düşen ilave kaynak bulmak, verimli kullanmak. DAP’a girdik. Kalkınma bakanlığının yardımları oluyor. Bu hibe yardımlarını ne kadar artırırsak hem sizin sorumluluğunuzu biraz üzerinizden almış olacağız hem de vatandaşa daha çok hizmet götüreceğiz. İmkânlar ölçüsünde idare en iyisini yapmaya çalışıyor. Zaman zaman bir araya gelip fikir alışverişinde bulunacağız. Onun ötesinde Sivas’a dair yerde görevimiz var. Bir takas konumuz vardı. Orada İl Özel İdaresine ait olup milli eğitime tahsis edilmiş okullar var. Fiilen bizim olan ama kullanmadığımız arazilerimiz var. Bunları hazinede üzerinde herhangi bir yapı olmayan arsalarla takas kararı aldık. Onu da üniversite öğrencilerine yurt olarak ayırdık. Öğrencilerin ciddi yurt sorunu var. Kredi Yurtlar Kurumu ile ön protokol yaptık. 10 bin kişilik yurt yapacağız. Sivas’ta ki mevcut yurt kapasitemiz 11 bin toplamda. Biz il genel meclisimizin desteği ve hazinenin onayı, rektörlüğün uygun bulması ve Sayın Bakanımızın işleri takip etmesiyle yaklaşık 250 milyon TL civarında bir yatırımı Sivas’a kazandıracağız. Mülkiyet bizim olduğu için kalıcı bir yatırım olacak. Bu işleri yaparken idaremizin cebinden bir lira dahi para çıkmayacak. Bu işte aksine gelir de elde edeceğiz. Üniversitenin alt yapısı güçlenecek, istihdam olacak. Hizmet sektörü gelişecek. Dün ön protokol imzalandı. Yönetim kurulu kararı çıkacak. Arazilerin neresi olduğu belli. Sizlerle birlikte bu yatırımı gerçekleştireceğiz. Sivas’ın şu anlayışı terk etmesi lazım. Milleti toplasınlar 200 kişi, birisi çıksın anlatsın dursun. Sonra da 200 kişi çıksın evine gitsin, gittiğin de ben toplantıya gittim demesin. Bunun için tüm halkı dinliyoruz. Biz susacağız davet ettiğimiz insanlar konuşacak. Sovyet mantığı ile adamı toplayıp bir kelime konuşturmadan göndermenin anlamı yok. Devlet vatandaşın talebini almak için bizi gönderdi.”
2017 yılı içinde tüm yatırımları ve ihtiyaçları çözmeye çalışacaklarının altını çizen Gül, “Ne benim, ne sizlerin elinde sihirli değnek yok. Ama toplandığımız da ihtiyaçları öncelik sırasına göre çözeceğiz. Oluyorsa yapacağız, olmuyorsa neden olmadığını izah edeceğiz. Bana söz verdiler ama yapmadılar dedirtmeyeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.