
Sivas'ta Kene Tehlikesi Sürüyor.. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının yoğun olarak görüldüğü iller arasında yer alan Sivas'ta vatandaşlara önemli uyarılar yapıldı.
Sivas'ta Yaz Geldi! Kene Tehlikesine Dikkat!
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bu yıl vaka sayılarında düşüş yaşanırken, uzmanlar Sivas gibi riskli bölgelerde tedbirlerin aksatılmaması gerektiğini vurguladı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, Doğu Karadeniz'de bu yaz yaklaşık 25-26 KKKA vakasının görüldüğünü, geçmiş yıllara göre vaka sayılarında azalma yaşandığını söyledi.
Sivas Hâlâ Riskli İller Arasında
Prof. Dr. Yılmaz, Trabzon'da görülen vakaların büyük bölümünün Gümüşhane, Bayburt ve Sivas'ın Şebinkarahisar ilçesi gibi riskli bölgelerle bağlantılı olduğunu belirterek, KKKA'nın görüldüğü alanlarda yaşayan veya bu bölgelere giden vatandaşların dikkatli olması gerektiğini ifade etti.
Uzmanlar, özellikle Sivas ve çevresinde kırsal alanlara çıkan vatandaşların pantolon paçalarını çoraplarının içine sokmaları, açık renkli kıyafet tercih etmeleri ve eve döndüklerinde tüm vücutlarını kene yönünden kontrol etmeleri gerektiğini vurguladı.
Vakalar Azaldı, Ancak Risk Devam Ediyor
2008-2010 yıllarında bölgede yılda 60-70 KKKA vakası görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Yılmaz, bu yıl vaka sayısının 25-26 seviyesinde olduğunu belirterek, bu düşüşte vatandaşların bilinçlenmesi ve alınan önlemlerin etkili olduğunu söyledi.
Yılmaz, hastalığın özellikle 15 Haziran-15 Temmuz döneminde en yoğun seviyeye ulaştığını, ağustos ayıyla birlikte vaka sayılarının genellikle azaldığını ifade etti.
Belirti Görülürse Zaman Kaybetmeyin
KKKA'nın tedavisinde doğrudan etkili bir ilaç bulunmadığını hatırlatan Yılmaz, kene tutunan kişilerin sağlık kuruluşuna başvurmasının büyük önem taşıdığını belirtti.
Ateş, halsizlik, kırgınlık ve kanama gibi belirtilerin ortaya çıkması halinde vakit kaybetmeden hastaneye gidilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, erken müdahalenin hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
Sivas'ta özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşların yaz aylarında kene konusunda daha dikkatli davranmaları ve koruyucu tedbirleri ihmal etmemeleri isteniyor.
Sivas, Kene, KKKA, Sağlık, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Uyarı
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler




