Reklam
Reklam
  • ANASAYFA
  • GENEL
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Türkiye’de bir ilk! Yapay zekâ ile yönetilecek cam sera projesi!

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Türkiye’de bir ilk! Yapay zekâ ile yönetilecek cam sera projesi!

blank
camsa
blank
Haber Ajansı - İHA

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye’de üniversiteler düzeyinde bir ilke imza atarak “Yapay Zekâ Destekli Cam Sera Projesi”ni hayata geçiriyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Türkiye’de bir ilk! Yapay zekâ ile yönetilecek cam sera projesi!

Proje kapsamında, tamamı yapay zekâ ile kontrol edilecek iki modern cam sera inşa ediliyor.

Tamamen yapay zekâ ile yönetilen üretim sistemi

Proje çerçevesinde biri 500 metrekare, diğeri 250 metrekare olmak üzere iki adet Hollanda tipi cam sera kuruluyor. 500 metrekarelik serada salkım domates, 250 metrekarelik serada ise çilek üretimi yapılacak. Yaklaşık bin 500 bitki, yapay zekâ destekli bilgisayar sistemleriyle otomatik olarak yönetilecek.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda yürütülen proje, tarımda dijital dönüşümün öncülerinden biri olacak. Üniversite, bu projeyle sürdürülebilir üretim ve uygulamalı eğitimde yenilikçi bir model oluşturmayı hedefliyor.

Kimyasal değil, biyolojik mücadele

Proje yürütücülerinden Öğretim Görevlisi Volkan Yörük, üretim sürecinde çevre dostu yöntemlerin uygulanacağını belirterek şunları söyledi:
“Bu projenin en dikkat çeken yönlerinden biri, kimyasal ilaçlar yerine biyolojik mücadele yöntemlerinin tercih edilmesidir. Faydalı böcekler aracılığıyla zararlılar kontrol altına alınacak. Böylece çevreye zarar vermeden sağlıklı üretim yapılacak.”

İhracat hedefi: Domates ve çilek Hollanda’ya gönderilecek

Yörük, seralarda üretilen ürünlerin ihracat kapsamında Hollanda’ya gönderileceğini belirterek, “Bu, Türkiye’de bir üniversite bünyesinde gerçekleştirilen ilk ihracat projesi olacak” dedi.

Ayrıca, proje öğrenciler için büyük bir fırsat sunuyor. Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğrencileri seralarda aktif olarak görev alarak hem uygulamalı eğitim alacak hem de iş garantisine sahip olacak.

Rektör Şengönül’e teşekkür

Projenin hayata geçirilmesinde destek veren Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Şengönül, Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Selma Şimşek ve iş birliği yapılan firmalara teşekkür eden Yörük, “Üniversitemiz, bilimsel yenilikleri desteklemeye ve sürdürülebilir tarım uygulamalarına öncülük etmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Kadriye İzgiEditör

blank

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555