Reklam
Reklam
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • O parayı vermeyen memura haciz geliyor! Sayıştay giyim yardımlarını kamu zararı saydı!

O parayı vermeyen memura haciz geliyor! Sayıştay giyim yardımlarını kamu zararı saydı!

blank
zarar
blank
Haber Merkezi

Devlet memurlarına 2012 yılından bu yana yapılan giyim yardımı ödemeleriyle ilgili çarpıcı bir gelişme yaşandı.

O parayı vermeyen memura haciz geliyor! Sayıştay giyim yardımlarını kamu zararı saydı!

Sayıştay, söz konusu yardımları “kamu zararı” olarak değerlendirerek, ödemelerin faiziyle birlikte geri alınmasına karar verdi. İlk uygulama, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü çalışanları üzerinde başladı.

DSİ’de 687 memura 4,3 milyon TL zimmet çıkarıldı

Sayıştay’ın 2021 denetimleri sırasında, DSİ bünyesinde memurlara yapılan koruyucu giyim yardımları için kurum yönetimine zimmet çıkarıldı. Toplamda 687 memura 4 milyon 383 bin TL’lik ödeme için zimmet çıkarıldığı öğrenildi. Temyiz süreçleri tamamlanan karar doğrultusunda Sayıştay, bu tutarların memurlardan faiziyle tahsil edilmesini istedi. Ödeme yapılmaması durumunda haciz işlemi başlatılacağı bildirildi.

Uygulama genelleşebilir: 250 bin memur etkilenebilir

Uzmanlara göre bu karar, yalnızca DSİ ile sınırlı kalmayacak. Sayıştay’ın benzer kararları farklı kamu kurumları için de alacağı, toplamda 250 bine yakın memurun bu durumdan olumsuz etkilenebileceği belirtiliyor. Ayrıca uygulamanın geçmişe dönük 2021, 2022, 2023, hatta bazı kurumlar için 2024 ve 2025 yıllarını da kapsayabileceği aktarıldı.

Emekli ve vefat edenlerin aileleri de kapsamda

Sayıştay’ın kararlarının yalnızca görevdeki memurları değil, aynı zamanda emekliye ayrılmış olanları ve hatta vefat etmiş memurların varislerini bile kapsayabileceği ifade edildi. Her memura yıl bazında ortalama 20 bin TL’lik bir ödeme zimmeti çıkarılabileceği vurgulandı.

Ne olmuştu?

2012 yılında ilk kez enerji, sanayi ve madencilik hizmet kolunda memurlara sağlanan giyim yardımı uygulaması, yıllar içinde diğer hizmet kollarına da yayıldı. Eldiven, bot, mont, yelek gibi koruyucu kıyafetlerin ayni yardım olarak değil, nakdi olarak verilmesi ise Sayıştay tarafından kamu zararı sayıldı.

Kurumların Sayıştay denetçilerinin bu kararına yaptığı itirazlar reddedilirken, özellikle DSİ örneğinde olduğu gibi birçok kurum için benzer incelemelerin sürdüğü ve zimmet kararlarının genişleyebileceği belirtiliyor.

 

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Kadriye İzgiEditör
blank

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555