Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, Türkiye’de maymun çiçeği için birkaç vaka olduğunu bildiklerini açıkladı.
Maymun Çiçeği Türkiye’de görüldü! Uzman doktor canlı yayında açıkladı!
Maymun çiçeği virüsü, dünya genelinde büyük bir endişeye neden oldu ve Türkiye’de de vatandaşlar bu virüsün ülkede var olup olmadığını merak etmeye başladı. Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar çeşitli açıklamalar yaptı.
DSÖ’DEN ALARM
Afrika Birliği, Afrika’da hızla yayılan maymun çiçeği (mpox) virüsü nedeniyle kıta genelinde halk sağlığı için acil durum ilan etti. Aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünü “uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu” olarak nitelendirdi. Virüsün turizm, ticaret ve öğrenci hareketliliği yoluyla Türkiye’ye taşınma riski, vatandaşlar arasında ciddi bir endişe kaynağı oldu.
SAĞLIK BAKANI TÜRKİYE’DE ALARM DURUMU YOK DEDİ
Monkeypox ya da Mpox olarak bilinen Maymun Çiçeği Virüsünün yayılmasıyla ilgili Afrika Kıtasında acil durum ilan edildi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade ederken ”alarm durumunun” söz konusu olmadığını açıkladı.
Memişoğlu, “Maymun çiçeği ve COVID-19 ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil” dedi.
İnternette ise pek çok kişi, “Maymun çiçeği hastalığı nedir?”, “Maymun çiçeği nasıl bulaşır?”, “Türkiye’de maymun çiçeği virüsü var mı?” gibi soruların cevaplarını aramaya başladı.
UZMAN DOKTOR TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI
Ancak enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, NTV’deki canlı yayında, Türkiye’de birkaç vaka olduğunu bildiklerini, ancak panik yapılacak bir durum olmadığını söyledi. Ergönül, “Enfeksiyon Hastalıkları Derneğimiz, biz durumu yakından izliyoruz ve Sağlık Bakanlığı ile koordinasyon içerisindeyiz.” dedi.
517 KİŞİ ÖLDÜ
Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin (Africa CDC) 9 Ağustos’ta yayımladığı rapora göre, ocak ayından 8 Ağustos’a kadar 13 Afrika ülkesinde 2 bin 822 kişi virüse yakalandı, 14 bin 719 şüpheli vaka kayda geçti.
Virüs nedeniyle 511’i Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde (KDC) olmak üzere 517 kişi yaşamını yitirdi.
NASIL BULAŞIYOR?
Maymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.
İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.
Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)” ismini, 2022’de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla “mpox” olarak değiştirdi.