DOLAR 32,3325 % 0.24
EURO 35,0742 % -0.18
STERLIN 40,9789 % -0.12
FRANG 35,6891 % -0.07
ALTIN 2.279,66 % 0,09
BITCOIN 2.298.870 1.845

Sembol Aydın! Turkuaz Ürgüp! Kentsel Bilgin! Hadi hayırlısı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Sembol Aydın! Turkuaz Ürgüp! Kentsel Bilgin! Hadi hayırlısı

Sivas’ın kanayan yarası, Doğan Ürgüp ve Sami Aydın’ın başını yiyen projelerin en önde gelenlerinden olan bin 500 hissedarın bulunduğu 15 yıllık Eski Sanayi sorunu ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Proje için Ürgüp ve Aydın gibi oldu, oluyor, yapıldı yapılacak gibi bir açıklamamı yapıldı yoksa gerçekten bu sefer Sivas’ın ayıbı sayılabilecek olan bölge neticelenecek mi bunu zaman gösterecek.

Sembol Aydın! Turkuaz Ürgüp! Kentsel Bilgin! Hadi hayırlısı

Sivas Belediye Meclisi Ekim ayı toplantılarının birleşimi gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Hilmi Bilgin koordinesinde yapılan birleşime Sivas’ın kangren sorunu haline gelen Eski Sanayi damga vurdu.

Kentsel dönüşüm alanı içerisinde yer alan ve 15 yıldır Sivas gündemini meşgul eden Eski Sanayi, tek parsel haline getirilmesinden ötürü bir türlü çözülemiyordu. Ortak bir imar planı hazırlanması nedeniyle hak sahiplerinin yıllardır ikna edilemediği Eski Sanayi sorununun giderilmesinde devrim niteliğinde adım atıldı.

İmar Komisyonu tarafından Eski Sanayi sorununun çözümü için 1. etap ve 2. etap olmak üzere iki ayrı imar planı hazırlandı.

1. etap imar planına göre Atatürk Caddesi’nden cephe alan 1292-1293-1294-1295 adalar ve muhtelif parseller bitişik nizam 4 kat olarak planlandı ve ticaret-turizm fonksiyonu getirildi. 2. etap imar planına göre planlama alanının 36 bin 316 metrekaresi ticaret-konut alanı fonksiyonunda 8 kat olarak planlandı.

Sivas Belediyesi; Eski Sanayi sorununun çözümü için belediye mülkünden 17 bin 661 metrekare alan feragat etti. İmar Komisyonunun Eski Sanayi bölgesine ilişkin hazırladığı rapor meclis üyelerinin 25’inin onayından geçerek kabul edildi.

SAHANIN ADETA MR’INI ÇEKTİK

Gündem maddesine ilişkin konuşan Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, “Şehrimizin uzun süre gündemini işgal eden Eski Sanayi bölgesi ile ilgili sorunu çözmek adına göreve geldiğimiz andan itibaren bakanlık nezdinde çalıştık.

Sonuçta bizim burada plan yapma yetkimiz yok. Kentsel dönüşüm alanı olduğu için önce bakanlıkla plan noktasında mutabık kalmamız gerekiyordu. Şöyle bir yöntem izledik: Öncelikle uzun süre çözülememesinin sebebi nedir, neden şehir gündemini bu kadar meşgul etti, belediye ile kamu ile vatandaşın karşı karşıya gelmesinin sebebi nedir?

Bunu yerinde bizzat müşahede ettik. Başta ben olmak üzere Belediye Başkan Yardımcımız Bekir Bey ve Kentsel Dönüşüm Müdürümüz ulaşabildiğimiz tüm hissedarlara ulaştık. Kendileriyle görüştük.

Talep nedir, sıkıntı nedir, var olan sıkıntıyı aşma yolu nedir diyerekten sahanın adeta MR’ını çektik. Doğru tedavi yapabilmek için sıkıntıyı tespit ettik. Bu noktada yoğun bir çalışma yaptık. Yine çok basit, herkesin anlayabileceği bir dille anket formu düzenleyerek hak sahiplerine dağıttık.

‘Siz müteahhit olsaydınız burayı nasıl çözerdiniz?’, ‘Şehir açısından buranın hangi yolla çözülmesi daha uygun?’ şeklinde görüş alışverişinde bulunduk. 84 bin metrekare. Yaklaşık bin 500 hissedarın olduğu bir alanı tek parsel olarak değerlendirdiğimiz zaman çözümün sıkıntılı olduğu ortak kanaat olarak ortaya çıktı.

Dolayısıyla eskiden beri mutabık olan ön kısmın, Atatürk Caddesine komşu olan ticari alanın ayrı değerlendirilip arka kısımda yer alan alanın ayrı değerlendirildiği zaman çözümün daha kolay olacağı noktasında tüm hissedarlarla ve şehirle mutabık kaldık.

Yine geçmişte özellikle ortak alanların belediye hissesi olması noktasında bir durum vardı. Belediyenin tapulu alanı yaklaşık 17 bin metrekare. Vatandaşların tapulu alanı yaklaşık 40 bin metrekare. Yaklaşık 20 bin metrekare yol ve ortak alanı da belediye hissesi olarak görüp bu noktadaki emsal artışından dolayı vatandaşla anlaşılamadığını gördük

Öncelikle hukuken de vicdanen de ahlaken de doğru olan ortak alanın ortak alan olarak kalması gerektiği noktasında yine herkesle mutabık kaldık. Şu anda 2,4 yoğunluk var. Bu noktada yoğunluğun fazla olduğu, böyle bir yoğunluğu şehrin kaldıramayacağı fikri ortaya çıkınca biz belediyemizin tapulu olan kısmı 17 bin metrekareden sosyal alanlar olarak, ilkokul alanı, ASM alanı, park ve diğer alanlar olarak sorunun çözümü noktasında feragat ettik.

Çünkü şehrin önemli bir sorunu. Şehrin merkezinde herkesi ilgilendiren bir alan. Ve bu şekilde ön taraf turizm-ticaret bitişik alan olarak arkada da akaryakıt istasyonunu koruduk. Akaryakıt istasyonunda oradaki hak sahiplerini ikna edecek, mutabık kalacak farklı bir formül yok.

Daha değerli bir yer önereceksiniz ki oradaki mülk sahibi vazgeçsin. Orayı koruduk. Onun yanında koruduğumuz bir yer daha var, deprem yönetmeliğine uygun olduğu için. Diğer alanlarda da turizm-ticaret bitişik nizam olarak bakanlıkla ve hak sahipleriyle mutabık kaldık.

İkinci etap denilen arka kısmı da 7 adaya ayırarak emsal 2,4 olarak mutabık kaldık” dedi.

Bilgin; belediyenin Eski Sanayi’de feragat ettiği 17 bin metrekare alana karşı Kızılırmak Projesinin uygulanacağı alanda 130 bin metrekare alanın belediyeye geçirilmesi noktasında görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

130 BİN METREKARE ALANI TAKAS EDİP BELEDİYEYE GEÇİRECEĞİZ

Başkan Bilgin, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “17 bin metrekareden feragat ederken bunun karşılığında da Milli Emlak’a ait olan burayı karşılayacak bir alanı da takas ediyoruz. Belediyenin bu noktada da ekonomik olarak bir zararı yok.

Biz buradan 17 bin metrekareyi feragat etmiş oluyoruz. Onun karşılığında yaklaşık 130 bin metrekare Kızılırmak Projesi kapsamında uygulama yapacağımız alanda da 130 bin metrekare alanı takas edip belediyeye geçireceğiz inşallah.

Bu noktada bundan sonrası için imarı askıya çıkardıktan sonra da yine hak sahiplerinin büyük bir kısmıyla görüştük. Genel olarak mutabıkız. Bir sorun yok. İmarına itiraz eden olmadı. Şu anda öncelikli olarak ön ticari alan yerdeki hak sahipleriyle de görüşüyoruz.

Hedefimiz ve amacımız 2022 yılı inşaat sezonunda o kısmın inşallah inşaatına başlayarak ‘Bismillah’ deyip yaklaşık 15 yıldır duyduğumuz ‘Eski Sanayi ne olacak?’ sözünü Sivas gündeminden kaldıracağız.

Emek veren, katkı sağlayan, herkese teşekkür ediyoruz. Bu süreçte de şunu müşahede ettim: Biz Sivaslı hemşehrilerimizin neye, neden, nasıl, ne gerekçeyle itiraz ettiklerini dinlediğimiz zaman aslında uzlaşamayacağımız hiçbir sorun yok.

Biz herkese adaletle, hakkaniyetle yaklaşıyoruz. Kamu yararını ve belediye olarak da şehir hukukunu ve orada bulunan mülkiyet sahiplerinin menfaatini üçlü bir sacayağı olarak birlikte değerlendirdiğimiz zaman Sivaslı hemşehrilerimizle çözemeyeceğimiz bir sorun yok.

Katkı sağlayan, emek veren başta Sayın Bakanımız Murat Kurum olmak üzere, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü çalışanlarımıza, Belediye Meclisimize, İmar Müdürlüğü çalışanlarımıza ve teknik personelimize teşekkür ediyorum.”

TAŞTAN: SİVAS’IN KANAYAN YARASIYDI

Başkan Bilgin’in ardından söz alan Büyük Birlik Partisi (BBP) Belediye Meclisi Üyesi Fehmi Taştan ise “Sivas’ın kanayan yarasıydı. Çözüm odaklı yeni imar uygulamasını getirmiş olmanızdan dolayı teşekkür ediyoruz. Daha önceki imar uygulamasında belediyemizin 17 bin 680 metrekare gibi bir mülkiyeti vardı.

Sonrakinde belediyemize herhangi bir alan kalmadığı yönünde soru işaretimiz vardı. 350 bin nüfuslu bir şehir olduğumuzu kabul edersek 350 bin kişinin oranın her bir metrekaresinde hakkı var. Burada bin 500 kişiye jest yapılmış oldu ama bunun karşılığında 130 bin metrekare Hazine’den bir yeri takas ettiğinizi söylediniz.

Çözüme kavuşması noktasında attığınız adımdan dolayı teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

KRONİK SORUN YILLAR SONRA TARİHE KARIŞACAK

Bunun üzerine tekrar konuşan Başkan Bilgin, “Biz takas işlemini başlatmamış olsak dahi feragat ettiğimiz yer ilkokul alanı 5 bin metrekare, ASM alanı olarak 2 bin 1 metrekare, park olarak da 6 bin 700 metrekare yer bırakmış oluyoruz.

Belediyenin temel görevi şehrin asli unsurları noktasında çözüm bulmak. O bölgenin ilkokul ihtiyacı var, sağlık tesisi ihtiyacı var. Bunu böyle değerlendirdik. Zaten takas noktasında süreci başlattık. Süreç devam ediyor.

Belediyenin temel görevi şehrin kronik sorunlarını çözmek. Belediye gerek arsa oluştururken, gerek düzenlemeler yaparken belediyeye gelir getirici alanları da değerlendirmesi lazım. Bunu önemsiyoruz ama bunun dışında yaklaşık 15 yıldır şehrin kronikleşmiş olan, şehre yakışmayan, şehirde herkesin aslında çözümü noktasında beklediği bir durum söz konusu.

Bunu çözme noktasında da bir irade ortaya koymak gerekiyor. Yaklaşık bin 500 kişinin hissedar olduğu bir yer. 0,50 santimetre, 0,20 santimetrekare yeri olan da var. Bu da hukuk karşısında hak sahibi. Bunları bir şekilde ortak bir noktada buluşturup çözüme odaklanmanın en önemli unsur olduğunu düşünüyorum” açıklamasında bulundu. Fatih Tabur

Büyük Sivas Haber


YORUM YAP

Vatandas 25 Ekim 2021 / 13:17 Yanıtla

Senbol baskanlarmis ne yapti sivasa hic yedi isdi cebini doldurdu kacti bu zamana kadar sivas iyi bir sey yaban bir tane belediye baskani gösterin yok sivasi kendi kabugundan disari cikarmamaya calismislar yoksa millete hizmet felan yok biri geldi uyudu uyudu gitti biri geldi kaldirim taslarinin suyu cikmistiya bol bol kaldirim degistirdi biri geldi hala hic bir sey görmedik dolanip duruyor yaptigi dogru dürüs bir yatirim veya sivasliya hizmeti yok varmi yoksa da bizmi görmüyoruz yada hayelmi ediyor belediyeler sivas kimi secti ise zararini gördü bos laf larla kandirdilar kactilar hepsi ayni milletvekilide öyle belediyeside öyle ne yapti ya son yirmi senede hic bir sey yok olani alip götürdüler birde baska yaptiklari bir sey yok bos bos uyan sivasli uyan yeter artik ya .