



Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Dipsizgöl Köyü’nde tarım arazileri, su kaynakları ve kutsal ziyaret alanlarını kapsayan bölgede kurulmak istenen selestit tuzu ocağına karşı tepkiler büyüyor.
Dipsizgöl’e hançer!
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, yöre halkının istemediği projeye verilen “ÇED gerekli değildir” kararını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Bölgede yüzyıllardır sürdürülen tarım, hayvancılık ve geleneksel arıcılık faaliyetlerinin tehdit altında olduğunu belirten Karasu, projenin çevre ve kültürel miras üzerinde geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açacağını vurguladı. Karasu, “Bu proje sadece doğaya değil, aynı zamanda bu toprakların inancına, hafızasına ve geçim kaynağına hançer saplamaktır” ifadelerini kullandı.
Seyid Kasım Baba ve göller tehdit altında
Proje sahası içerisinde Alevi vatandaşların kutsal saydığı Seyid Kasım Baba Ziyaret Alanı ile birlikte Beyaz Göz, Mavi Göz, Kırık Ayna ve Sessiz Dil gölleri de yer alıyor. Ayrıca halk arasında “Çin Seddi” olarak bilinen doğal oluşum ile yaklaşık 150 bin ağacın bulunduğu ormanlık alanın da projeyle yok olma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
Endemik bitkiler, yaban hayatı ve arıcılık tehlikede
Karasu, bölgede yaşayan kaya kartalı, kınalı keklik, dağ keçisi ve "chinchilla" olarak bilinen kemirici türlerinin yanı sıra zengin endemik bitki örtüsünün de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurguladı. Aynı şekilde geleneksel arıcılık faaliyetlerinin de tamamen ortadan kalkabileceği uyarısında bulundu.
Karasu’dan Çevre Bakanı’na sorular
CHP’li Karasu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle şu soruları Meclis gündemine taşıdı:
- Dipsizgöl Köyü’nde kurulmak istenen selestit tuzu ocağına “ÇED gerekli değildir” kararı verilmesinin gerekçesi nedir?
- Projeye olumlu görüş bildiren kamu kurumları hangileridir?
- Projeye ilişkin bölge halkının görüşü alınmış mıdır? Alındıysa sonuçları nelerdir?
- Seyid Kasım Baba ziyaret alanı ve çevresindeki göller için ne tür koruma önlemleri alınmıştır?
- Projenin doğal hayata, insan sağlığına ve arıcılık gibi geleneksel faaliyetlere olumsuz etkileri nasıl engellenecektir?
- Ekonomik fayda ile çevresel riskler arasında nasıl bir denge kurulmaktadır? Bakanlığınız bu projeyi iptal etmeyi gündemine alacak mıdır?
Dipsizgöl’deki doğa tahribatı tehlikesine karşı kamuoyunun duyarlılığını artırmak isteyen Karasu, yetkilileri bir kez daha halkın sesine kulak vermeye ve geri dönülemez zararlara neden olmadan projeyi iptal etmeye çağırdı.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler