

Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde bulunan Türkiye’nin tek ters lale koleksiyon bahçesi, yılın sadece 20 günü hayatta kalan nadir çiçeklerle yeniden hayat buldu.
Bu çiçeği koparmanın cezası 577 bin lira!
Endemik ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ters laleler, bu yıl da eşsiz görüntüleriyle görenleri büyüledi. Ancak bu nadide bitkilere zarar vermenin cezası oldukça ağır: 2025 yılı itibariyle ters laleyi koparanlara tam 577 bin lira idari para cezası uygulanıyor.
Erzincan’daki bahçede toplam 38 tür ters lale bulunuyor. Bu türlerin 34’ü Türkiye’nin farklı bölgelerinden, 4’ü ise yurt dışından temin edildi. Ters lalelerle ilgili yürütülen ıslah ve kültüre alma çalışmalarının 2006 yılından bu yana devam ettiğini belirten Ziraat Mühendisi Meral Aslay, “27 adet melez çeşit adayı elde edildi. Bu türlerin doğadan izinsiz toplanması ciddi cezalarla karşılık buluyor. Gelecek nesiller için bu eşsiz bitkileri koruma altına almak hepimizin sorumluluğu” dedi.
Türkiye’de ters lale popülasyonlarının gittikçe azaldığını ve bu nedenle genetik kaynakların korunması gerektiğini ifade eden Aslay, ters lalelerin hem peyzajda süs bitkisi olarak kullanılabileceğini hem de bilimsel çalışmalara kaynak sağlayabileceğini söyledi. Türkiye'de 52 ters lale türü bulunduğunu, bunların 29’unun ise endemik olduğunu vurgulayan Aslay, “Bu zenginlik, ülkemizin biyolojik çeşitliliğini ortaya koyuyor” diye konuştu.
Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Samet Karataş ise Türkiye’de ters lale üzerine ilk ve en kapsamlı çalışmaların 2006 yılında Erzincan’da başladığını belirtti. Karataş, “Amacımız yerli ve milli ters lale çeşitlerini artırmak, süs bitkileri sektörüne katkı sağlamak ve genetik erozyona uğrayabilecek türleri korumak” dedi.
Her yıl yalnızca 20 gün görülebilen ters laleler, güzellikleri kadar korunma gereklilikleriyle de dikkat çekiyor. Ters laleye zarar veren ya da izinsiz toplayanlara yönelik 577 bin liralık ceza, bu nadide çiçeklerin korunması için atılan önemli adımlar arasında yer alıyor.
(İHA)
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

