

Esnaf Satış Yapamıyor.. Sivas'ta bu yıl sayıları gözle görülür şekilde artan yaban arıları, yaz aylarının ardından sonbaharda da etkisini sürdürüyor.
Sivas'ta Yaban Arısı İstilası! Esnaf Satış Yapamıyor!
Özellikle meyve ve sebze tezgâhlarını mesken tutan yaban arıları, hem esnafı hem de vatandaşları tedirgin ediyor. Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, arıların artmasının doğa açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirtirken, hal esnafı ise yoğun arı hareketliliği nedeniyle satış yapmakta zorlandıklarını ifade ediyor.
Sivas kent merkezi ve ilçelerinde önceki yıllara oranla yaban arılarının sayısında dikkat çekici bir artış yaşandı. Özellikle tatlı meyvelerin ve meşrubatların bulunduğu tezgâhlara yoğun ilgi gösteren yaban arıları, esnafın günlük çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Ağaçlık ve bitki örtüsünün yoğun olduğu alanlarda da sıkça görülen arılar, havaların soğumasına rağmen sonbahar aylarında varlığını sürdürüyor.
Vatandaşlardan gelen şikâyetler üzerine konuyla ilgili incelemelerde bulunduklarını belirten Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, yaban arılarının sayısındaki artışın bu yıl etkili olan yağışlarla bağlantılı olabileceğini söyledi.
Yaban arılarının ekolojik denge açısından önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Çetindağ, “Yaban arısı ve bal arısına baktığımız zaman doğamız için çok faydalı hayvanlar. Bu sene aldığımız bilgilere göre Sivas'ta yaban arılarının çoğalması yağışların bol olmasından kaynaklanıyor. Aslında bu durum güzel bir şey. Arıların artması doğanın çalıştığını gösteriyor.” dedi.
Arıların özellikle bitkilerin tozlaşmasında önemli rol oynadığını ifade eden Çetindağ, sonbaharda açan çiçekler için de faydalı olduklarını belirtti. İlgili kurumlar ve uzmanlarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Çetindağ, yaban arılarının artışının doğal yaşamın devamlılığı açısından olumlu değerlendirildiğini söyledi.
Öte yandan yaban arılarının en fazla etkilediği kesimlerden biri olan hal esnafı, yaşanan yoğunluktan şikâyetçi. Tezgâhlardaki meyvelerin üzerine konan arılar nedeniyle müşterilerin alışveriş yapmakta çekindiğini belirten esnaf, ürünleri satmakta güçlük çektiklerini dile getiriyor.
Hal esnafı Mehmet Gözütok, bu yıl önceki yıllara göre çok daha fazla yaban arısıyla karşılaştıklarını belirterek, “Arılar son yıllarda en çok bu sene görüldü, şu an baş edemiyoruz. Havalar soğuyunca gidiyorlar, ısınınca tekrar tezgâhlara geliyorlar. Müşterileri engelliyor, tezgahtaki ürün satılamıyor.” ifadelerini kullandı.
Arıların ürünlerin üzerinde yoğunlaşması nedeniyle müşterilere farklı şekilde hizmet vermek zorunda kaldıklarını anlatan Gözütok, “Tezgahtaki üründen isteyenlere üzerinde arılar olduğu için içeriden kapalı koliden ürün veriyoruz. Geçen sene çok az arı varken bu sene sayıları çok fazla.” diye konuştu.
Gözütok ayrıca, halk arasında arıların fazla görülmesinin sert geçecek bir kışın habercisi olarak yorumlandığını söyledi. Ancak bu inanışın yaklaşan kışın nasıl geçeceğine ilişkin bilimsel bir gösterge olmadığı biliniyor.
Sivas'ta yaban arılarının sayısındaki artış, bir yandan doğadaki ekolojik denge açısından değerlendirilirken diğer yandan özellikle meyve satışı yapan esnaf için sorun oluşturmaya devam ediyor. Esnaf, havaların daha da soğumasıyla birlikte tezgâhlardaki arı yoğunluğunun azalmasını bekliyor.
Sivas, Yaban Arıları, Hacı Çetindağ, Hal Esnafı
Esnaf Satış Yapamıyor.. Sivas'ta bu yıl sayıları gözle görülür şekilde artan yaban arıları, yaz aylarının ardından sonbaharda da etkisini sürdürüyor. #sivas #sondakika https://t.co/ebIQJJcdiM
— Büyük Sivas Haber (@buyuksivashaber) October 20, 2026
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler





