DOLAR 36,6596 % 0.01
EURO 40,0650 % -0.04
STERLIN 47,6448 % 0.02
FRANG 41,5972 % -0.06
ALTIN 3.536,43 % 0,00
BITCOIN 83.373,20 0.556

Sivas’ın 200 Yıllık Geleneği Pişmiş Kelle Ramazan Sofralarında da Vazgeçilmez Oldu!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Sivas’ın 200 Yıllık Geleneği Pişmiş Kelle Ramazan Sofralarında da Vazgeçilmez Oldu!

Sivas’ın yaklaşık iki asırlık geleneği olan pişmiş kelle eti, Ramazan ayında da büyük ilgi görüyor.

Sivas’ın 200 Yıllık Geleneği Pişmiş Kelle Ramazan Sofralarında da Vazgeçilmez Oldu!

Genellikle kahvaltıda tüketilen kelle, iftar ve sahur sofralarının da vazgeçilmez lezzetlerinden biri haline geldi.

Uzun Süreli Pişirme Tekniğiyle Hazırlanıyor

Sivas’ın yöresel mutfağında önemli bir yere sahip olan kelle, zahmetli hazırlık sürecine rağmen kentte yoğun talep görüyor. Kelle hazırlanırken kuzu ve koyun başları kullanılıyor. Mezbahalardan alınan kelleler temizlendikten sonra kapalı özel tavaların içerisine konulup odun ateşinde, taş fırınlarda 12-14 saat boyunca pişiriliyor.

Normal günlerde sabah namazı saatlerine yakın hazır hale getirilen kelleler, kahvaltıda tüketilirken Ramazan ayında iftar saatine yakın satışa sunuluyor. İftar alışverişine çıkan Sivaslılar, kelle fırınlarına giderek bu eşsiz lezzeti satın alıyor. Fırından çıkarılan kelleler baltayla ortadan ikiye ayrılıyor ve isteğe göre etleri kemikten sıyrılarak veya bütün halinde servis ediliyor. Bu nedenle Sivas’ta bu gelenek halk arasında “kelle kırdırmak” olarak adlandırılıyor.

Pişmiş kuzu ve koyun kellelerinin fiyatları 250 ile 300 TL arasında değişiyor.

“Ramazan Ayında da Büyük İlgi Görüyor”

Sivas’ta 25 yıldır kelle fırını işleten Eren Sönmez, Ramazan ayında da kelleye büyük talep olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bu işi uzun yıllardır yapıyorum ve elimden geldiğince devam ettireceğim. Kelle, atalarımızın da tükettiği doğal ve sağlıklı bir yiyecek. Özellikle sabahları çokça yeniliyor. Ramazan ayında da iftar ve sahur sofralarında yerini alıyor. Sevenleri bu lezzeti Ramazan’da da bırakmıyor. Kellenin pişme süresi yaklaşık 8-10 saat. Dinlenme süresiyle birlikte toplamda 12-13 saat sonra yenmeye hazır hale geliyor. Ramazan’da kelleleri iftardan sonra fırına atıyoruz ve ertesi gün öğleden sonra satışa sunuyoruz.”

“İnsanı Tok Tutar”

İftar için kelle satın alan Emre Ege (19) ise bu lezzeti çocukluğundan beri tükettiğini belirterek “Sivas’ta kelle her zaman yenir. Sabah kahvaltılarında, iftarda ve sahurda tüketiliyor. Ramazan dışında genellikle sabahın erken saatlerinde yeniyor” dedi.

Kellenin müdavimlerinden Hasan Heper (65) ise kellenin Sivas’ın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“İftar ve sahurda devamlı kelle tüketiriz. Kelle insanı tok tutuyor ve çok sağlıklı. Kellede dil, boğaz, yanak eti, göz gibi altı farklı lezzet vardır. Çocukluğumuzdan beri biz bu lezzeti soframızdan eksik etmeyiz.”

Sivas’ın yüzyıllardır süregelen bu eşsiz geleneği, Ramazan ayında da vatandaşların ilgisini çekmeye devam ediyor. (DHA)

Sivas Haber– Sivas Haberler


YORUM YAP