DOLAR 33,0930 % 0.32
EURO 35,9794 % 0.32
STERLIN 42,6412 % 0.2
FRANG 37,5704 % 0.37
ALTIN 2.525,78 % 0,72
BITCOIN 66.980,01 4.197

Oruç fidyesi nasıl ödenir? Oruç fidyesi kimlere verilebilir?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Oruç fidyesi nasıl ödenir? Oruç fidyesi kimlere verilebilir?

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte oruç hakkında merak edilenler artmaya başladı. Oruç fidyesi ödemek isteyenler konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. İşte oruç fidyesi hakkında merak edilenler…

Oruç fidyesi nasıl ödenir? Oruç fidyesi kimlere verilebilir?

Vatandaşlar dini açıdan cevabını merak ettiği soruları Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun resmi internet sitesi üzerinden sorarak meraklarını giderebiliyor.

Birçok kişi tarafından araştırılan ve dini hükmü merak edilen bazı soruları sizler için seçtik.

Ramazan ayına kısa bir zaman kala oruç hakkında aramalar hız kazandı. Özellikle oruç fidyesi hakkında merak edilenler birçok kişinin gündeminde yer alıyor.

Vatandaşlar “Oruç fidyesi nasıl ödenir?” ve “Oruç fidyesi kimlere verilebilir?” sorularına yanıt arıyor.

İşte Din İşleri Yüksek Kurulu’nun bu sorulara verdiği yanıt…

Oruç fidyesi nasıl ödenir?

Oruç fidyesinin tutarı, fıtır sadakası kadardır. Bu fidyeler Ramazan’ın başlangıcında verilebileceği gibi Ramazan’ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi ayrı ayrı fakirlere de verilebilir. Bu durumda olan kimseler, fidye vermeye güçleri yetmiyorsa Allah’tan bağışlanmalarını isterler. Oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar ile iyileşme ümidi olmayan hastalar, ileride tutabilecek duruma gelirlerse, fidyelerini vermiş bile olsalar tutamadıkları oruçları Hanefîler’e göre kaza ederler. Önceden verdikleri fidyelerin hükmü kalmaz, bunlar nâfile bağış/sadaka sayılır.

Oruç fidyesi kimlere verilebilir?

Oruç fidyesi, tıpkı fıtır sadakasında olduğu gibi onları verecek kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl (üst soy) ve fürûuna (alt soy) veremez. Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürû ise çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır. Yine bir kimse hanımına zekât, fitre ve fidyesini veremeyeceği gibi hanımı da kocasına bunları veremez. Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir. (Haber Merkezi)

Sivas Haber– Sivas Haberler

YORUM YAP