DOLAR 32,9867 % -0.01
EURO 35,8391 % -0.07
STERLIN 42,4141 % -0.27
FRANG 37,3956 % -0.11
ALTIN 2.529,49 % 0,87
BITCOIN 67.163,33 3.904

Milli Eğitim Müdürü Necati Yener’den Mesem Hakkında Açıklama Bekleniyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Milli Eğitim Müdürü Necati Yener’den Mesem Hakkında Açıklama Bekleniyor

Yaklaşık iki yıl önce başlatılan ve önceki dönem Sivas Milli Eğitim İl Müdürü Ergüven Aslan‘ın Sivas’ta üzerinde ehemmiyetle durduğu MESEM projesi son aylarda sekteye uğruyor.

Milli Eğitim Müdürü Necati Yener’den Mesem Hakkında Açıklama Bekleniyor

Bünyesinde usta öğretici belgesi olmadığı halde dışardan usta öğretici belgesi olan kişilerin işletmelerde varmış gibi gösterilip destekler alındığı söylenirken bu hususta denetimleri yapması gereken yer ise Milli Eğitim İl Müdürlüğü… Kurum tarafından yeteri kadar denetimlerin yapılmadığı ise aşikar…

Stajyer öğrencilerin işletmelerde meslek öğrenerek adeta gelecekleri için bir çok çalışmayı yapabildikleri MESEM projesi oldukça önemli olarak kabul edilirken, denetimlerin Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sıkı şekilde gerçekleştirilip projenin suistimal edilmesinin önüne geçilmesi gerekiyor…

Milli Eğitim Müdürü Necati Yener‘in Sivas’ta yürütülen MESEM’lerin güncel durumları ile alakalı açıklama yapması bekleniyor..

ÖNCEKİ DÖNEM MÜDÜR ERGÜVEN ASLAN’IN PROJE HAKKINDA VERDİĞİ BİLGİLER

MESEM NEDİR?

Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) Nedir?

En basit tanımla; fertlere, emek piyasasında geçerliliği olan bir işi yapabilmeleri için, gerekli mesleki bilgi ve davranışları kazandıran eğitim kurumudur. 6764 sayılı kanun ile çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır.

Milli Eğitim Temel Kanunu Madde 26: Ortaöğretim; ilköğretime dayalı dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsar. Bu okul ve kurumları bitirenlere, bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilir.

Ancak mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark derslerini tamamlaması zorunludur.

Mesleki Eğitim veren Okullar;

1) Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri

2) Çok Programlı Anadolu Liseleri

3) Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri

4) Mesleki Eğitim Merkezleri

Çırak : Çıraklık sözleşmesi esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştirilen kişidir.

Kalfa : Bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve bu meslekle ilgili iş ve işlemleri ustanın gözetimi altında kabul edilebilir standartlarda yapabilen kişidir.

Usta : Bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve bunları mal ve hizmet üretiminde iş hayatınca kabul edilebilecek standartlarda uygulayabilen; üretimi planlayabilen; üretim sırasında karşılaşılabilecek problemleri çözümleyebilen; düşüncelerini yazılı, sözlü ve resim ile açıklayabilen; üretimle ilgili pratik hesaplamaları yapabilen kişidir.

Usta Öğretici : Ustalık yeterliğini kazanmış; aday çırak, çırak, kalfa ile mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları öğrencilerinin işyerindeki eğitiminden sorumlu; mesleki eğitim tekniklerini bilen ve uygulayan kişidir.

Çıraklık Eğitimi

Okulda verilen teorik eğitim ile işletmelerde yapılan pratik eğitimin bir bütünlük içerisinde uygulandığı, bireyleri bir mesleğe hazırlayan, mesleklerinde gelişmelerine olanak sağlayan ve belgeye götüren eğitimdir.

Çıraklar haftada; 1 gün okulda teorik eğitim, 5 gün işletmelerde pratik eğitim alırlar.

Uygulanan Programlar

Mesleki Eğitim Merkezlerinde farklı meslek alanlarında çeşitli dallarda eğitim verilmektedir. Ücret Aday çırak ve çırağa asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan aşağı ücret ödenemez.

ÇIRAKLIK EĞİTİMİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Çırak öğrencilerin hastalık, meslek hastalığı ve iş kazası sigorta primleri devlet tarafından yatırılır.

Çıraklara yaşlarına uygun olan asgari ücretin en az 1/3’ü oranında ücreti çalıştıkları işyeri öder. 6764 sayılı kanun ile; Devlet tarafından çırak çalıştıran işverene çırağa ödediği (asgari ücretin 1/3 oranında) ücretin 20´den az işçi çalıştıran işletmelerde 2/3′ ünü geri ödenmektedir.

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNDE HANGİ BELGELER VERİLİYOR?

Kalfalık Belgesi
Ustalık Belgesi
Usta Öğreticilik Belgesi
İş yeri açma Belgesi

Haber Merkezi / Büyük Sivas Haber

YORUM YAP

SERDAR BAŞKAN 28 Mayıs 2024 / 19:05 Yanıtla

BEŞ PARA ETMEZ MÜDÜR. 4 SENE SONRA SENİ DEVİRMEK İÇİN TERÖRİSTLERLE BİRLEŞEN CHP YE OY VERECEĞİM. SENİN GİBİLER ARTIK MARABA OLACAK !!!