
Kafese Konulan Ebabil Kuşları Kendini Öldürebiliyor.. Son yıllarda daha sık görülmeye başlayan ebabil kuşlarıyla ilgili uzmanlardan dikkat çeken uyarılar geldi.
Kafese Konulan Ebabil Kuşları Kendini Öldürebiliyor!
Ömrünün büyük bölümünü havada geçiren ve yere nadiren inen ebabil kuşlarının yanlış müdahaleler nedeniyle hayatını kaybedebildiği belirtildi.
Veteriner Hekim Pelin Karaköse, özellikle yaralı ya da bitkin halde bulunan ebabil kuşlarına bilinçsiz şekilde müdahale edilmemesi gerektiğini söyledi.
Yılda yaklaşık 200 bin kilometre uçabildikleri belirtilen ebabil kuşlarının, havada uyuyup beslenebildiği ifade edilirken, kısa ayak yapıları nedeniyle yere düştüklerinde tekrar havalanmakta zorlandıkları aktarıldı.
“Kafese Konulduklarında Kendilerini Yaralıyorlar”
Karaköse, ebabil kuşlarının yabani ve özgürlüğüne düşkün canlılar olduğunu belirterek, vatandaşların iyi niyetle yaptığı bazı müdahalelerin ölümle sonuçlanabildiğini söyledi.
Ebabil kuşlarının kafese kesinlikle uygun olmadığını vurgulayan Karaköse, “Vatandaşlarımız bazen ebabil kuşlarını evcilleştirmeye çalışıyor. Ancak bu durum kuşların kafes tellerine ve duvarlarına çarparak kendilerini yaralamalarına hatta ölmesine neden olabiliyor” dedi.
Zorla Su Ve Yemek Verilmemeli
Yaralı veya bitkin halde bulunan ebabil kuşlarına zorla su ya da yemek verilmesinin de yanlış olduğuna dikkat çeken Karaköse, öncelikle kuşun gözle görülür bir yarasının olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.
Uzman isim, “Yabani hayvan oldukları için zorla tutulmayı sevmezler. En doğru yöntem, kuşu delikli bir karton kutuya koyarak veteriner hekime ya da Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne ulaştırmaktır” ifadelerini kullandı.
“Yüksek Bir Noktadan Bırakılmalı”
Ebabil kuşlarının yerden doğrudan havalanamadığını belirten Karaköse, sağlık durumundan emin olunan kuşların yüksek bir noktadan doğaya bırakılması gerektiğini söyledi.
Uzmanlar, özellikle yaz aylarında daha sık görülen ebabil kuşlarına karşı vatandaşların bilinçli davranmasının büyük önem taşıdığını vurguluyor.
Ebabil kuşu, Pelin Karaköse, hayvan sevgisi, veteriner, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü
Ömrünün neredeyse tamamını uçarak geçiren ve yerde nadir görülen ebabil kuşlarının son yıllarda sıklıkla görülmesi üzerine Veteriner Hekim Pelin Karaköse, bulunduğunda ebabil kuşlarına nasıl yardım edilmesi gerektiğini anlattı. #sivas #sondakika pic.twitter.com/fjoVg2kH1q
— Büyük Sivas Haber (@buyuksivashaber) May 6, 2026
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler




