DOLAR 32,3326 % 0.25
EURO 35,0475 % -0.23
STERLIN 40,8512 % -0.4
FRANG 35,6975 % -0.04
ALTIN 2.285,03 % 0,33
BITCOIN 2.292.306 1.136

“Geçmiş Bayramınız Mübarek Olsun”

Yayınlanma Tarihi : Google News
“Geçmiş Bayramınız Mübarek Olsun”

Berat Demirci’nin “Geçmiş Bayramınız Mübarek Olsun” isimli köşe yazısı;

“Geçmiş Bayramınız Mübarek Olsun”

Her bayram olduğu gibi bu bayram da aşina olduğumuz eski bayramları sürdürmeye çalıştık. Her şeyimizle azalıyoruz. Büyük aileden, kent ailesine geçiş süreci neredeyse tamamlandı. Bu akrabalık bağlarının yok olmasını da beraberinde getirmiştir. Usul yoluyla birbirine bağlanan akrabalar bile artık uzaklaştı. Ne yapalım zaman böyle diyebiliriz ama “insan böyle” demek daha doğru olur. Kabaca üç yüzyıldır din iman farkı gözetmeksizin “benlik inşası fabrikaları” bütün dünyada böyle bir insan ırkı peydahladı. Bencillik, kapitalizmin/modernliğin esasıdır.

Sürdürmeye çalıştık ama zamanın akışına karşı yüzmekten başka bir şey değil benim yaptığım. Bunu bazen paylaştığım olmuştur. Bazen “gerici” demedikleri kaldı. Eski kuşak sayılırız artık, belki bazı akranlarım yadırgar ama bir nevi bu dünyadayken ölmüş bile sayılırız. Ürpertmesin ve tabii Allah uzun ve sağlıklı ömür versin ama bu düşünce beni rahatlatıyor. Fanilik güzel şey diyorum kendi kendime. Tabii, öbür tarafta ne hâlde olacağımın endişesi daima vardır. Allah korktuklarımıza uğratmasın.

Endüstri devrimini başka bir şekle çeviren bilgisayarlaşmış dünya düzeni, toplumları o kadar hızlı kuşattı ki, daha başımıza neyin geldiğini bile fark edemedik. Sol elde akıllı telefon, sağ el sinek kovar gibi habire sayfa çevirmekle meşgul. Parmak kaslarını geliştirip geliştirmediğini bilmiyorum ama insanın parmak çocukluk(!) diyebileceğimiz bir evrim geçiriyor olabilir. Beyin teknolojisi de ilerlerse yazmaya da gerek kalmayacak; kafamızdan geçeni akıllı telefon yazıya, sözlü mesaja çevirirse “parmak insan” olur çıkarız. Mevzuyu uzattım, bu süreç “sanal toplum”a geçiş sürecidir; gerçek -mış gibi olandır, hiçbir oluş -mış gibiye çevrilmeden görüş alanımıza girmeyecektir. Mevzuyu uzattık. Diyeceğim, bayramları azaltan diğer nedenlerin üzerine akıllı telefon tuğ dikti. Aynı odada oturanları bos verin, sofrada oturanların gözü bir birinden çok, telefon ekranına bakıyor. Masaüstü, diz üstü derken, avuç içine sığdık.

Kurban Bayramının en değişmeyen şeyi, “kurbana hayır!” kampanyalarıydı. Bazı belediyelerin resmi siteleri bile bu kampanyanın önde gidenleri oldu. Çok ilginç önerileri var ama her şey dinî içtihatlar biçiminde olunca arkasındaki “kara gavur” organizasyonu iyot gibi açığa çıkıyor. Bendeniz de sosyal medyada bir cümle yazdım, akabinde pişman oldum ve sildim. Kendi hallerine bırakmayı evla görenlerdenim. Bana kurban vecibesini daha temiz, daha doğru yerine getirmek için çaba göstermek çok daha mühim. Bu konuda iyiye doğru bir gidiş var, umarım daha iyi olur.

Geçmiş bayramınız mübarek olsun


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.