Reklam
Reklam
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • Ağustosta 10 Liraya Kadar Düşmüştü! Nektarinin Kilosu Dalında 40 Lirayı Gördü!

Ağustosta 10 Liraya Kadar Düşmüştü! Nektarinin Kilosu Dalında 40 Lirayı Gördü!

lirayı
Haber Ajansı - İHA

Nektarinin Kilosu Dalında 40 Lirayı Gördü.. Türkiye’nin önemli şeftali ve nektarin üretim merkezlerinden Bursa’nın Gürsu ilçesinde geç dönem nektarin hasadı üreticinin yüzünü güldürdü.

Ağustosta 10 Liraya Kadar Düşmüştü! Nektarinin Kilosu Dalında 40 Lirayı Gördü!

Temmuz ve ağustos aylarında yoğun arz nedeniyle tarlada kilosu 10 liraya kadar gerileyen nektarin, ürünün azalmasıyla birlikte dalında 30-40 liradan alıcı bulmaya başladı.

Yaz aylarında çok sayıda çeşidin aynı dönemde olgunlaşması ve ihracatın beklentilerin altında kalması nedeniyle nektarin fiyatlarında ciddi düşüş yaşanmıştı. Fiyatların 10 liraya kadar gerilemesi bazı üreticilerin ağaçlarını kesmesine kadar varan sonuçlara yol açmıştı.

Geç dönem çeşitlerinin hasada girmesiyle birlikte piyasadaki tablo değişti. Tarladaki ürün miktarının azalması ve arz-talep dengesinin yeniden oluşmasıyla nektarinin kilogram fiyatı yaklaşık 30-40 lira seviyelerine yükseldi.

Bu yıl Türkiye genelinde şeftali üretiminin yüzde 88 artışla 835 bin tona, nektarin üretiminin ise yüzde 107 artışla 414 bin tona ulaşmasının beklendiği belirtildi.

Geç dönem nektarin çeşitlerinin üreticiler açısından önemli avantajlarından biri de dayanıklılıkları. Soğuk hava depolarında yaklaşık 2 ay bozulmadan muhafaza edilebildiği belirtilen ürünler Rusya, Azerbaycan, Balkanlar ve Orta Asya ülkelerine ihraç ediliyor.

Gürsu Ziraat Odası Meclis Üyesi Mehmet Yıldırım, yaz döneminde ürünün fazla olması ve ihracatın yetersiz kalması nedeniyle fiyatların düştüğünü belirterek, “Şimdi tarlada ürün bitti, geçici cinsler piyasayı hareketlendirdi. 10 liraya kadar düşen nektarin dalında 30-40 liralara çıktı. Geç dönem üreticisi orta dönem üreticisine göre daha şanslı çünkü piyasada nektarin kalmadı” dedi.

Ürünü dalında 30 liradan sattıklarını ve hasadı tüccarın gerçekleştirdiğini anlatan Yıldırım, artan maliyetlere de dikkat çekerek, “İşçilik ve girdi maliyetleri geçen yıla göre çok yükseldiği için bu fiyatlar aslında maliyeti ancak karşılıyor ama yine de 10 liraya kıyasla iyi bir seviyedeyiz” ifadelerini kullandı.

Üretici İsmet Yıldırım da ağustos ayında çeşitlerin aynı anda olgunlaşması nedeniyle fiyatların sert şekilde gerilediğini söyledi. Geç dönem hasadında ise ürün miktarının azalmasının fiyatları yukarı taşıdığını belirten Yıldırım, bu çeşitlerin dayanıklılığı ve ihracat değerinin de üreticinin elini güçlendirdiğini ifade etti.

Nektarin, Tarım, Üretici, Meyve Fiyatları

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay Şimşek Haber Editörü

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555