Reklam
> Reklam


  • ANASAYFA
  • GENEL
  • Kademeli Emeklilikte Son Durum! Milyonların Gözü Meclis’te!

Kademeli Emeklilikte Son Durum! Milyonların Gözü Meclis’te!



mecliste
Haber Merkezi

Milyonların Gözü Meclis’te.. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanamayan milyonlarca çalışan, kademeli emeklilik konusunda yaşanacak gelişmeleri yakından takip ediyor.

Kademeli Emeklilikte Son Durum! Milyonların Gözü Meclis’te!

Özellikle 1999-2008 yılları arasında sigorta girişi bulunan vatandaşlar, emeklilik yaşının düşürülmesi ve prim gün şartlarının yeniden düzenlenmesini bekliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sunulan kanun teklifleri gündemdeki yerini korurken, kademeli emeklilik düzenlemesi henüz yasalaşmadı.

8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olan çalışanlar, EYT kapsamına alınmamaları nedeniyle emeklilik şartlarında yeni bir düzenleme yapılmasını talep ediyor. Kademeli emeklilik sistemiyle sigorta başlangıç tarihine göre yaş ve prim şartlarının aşamalı olarak belirlenmesi hedeflenirken, milyonlarca vatandaş Meclisten gelecek açıklamalara odaklandı.

TBMM'ye sunulan kanun teklifleri arasında CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay tarafından 3 Mart 2025 tarihinde verilen düzenleme de bulunuyor. Söz konusu teklif, emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayılarının düşürülmesini ve işçiler, memurlar ile sözleşmeli personel için kademeli emeklilik şartlarının oluşturulmasını öngörüyor. Ancak teklifin Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşme süreci henüz tamamlanmadı.

Kademeli emeklilik tartışmalarında öne çıkan konulardan biri de prim gün sayısının azaltılması oldu. Özellikle 9 bin gün prim şartının 7 bin 200 güne düşürülmesine yönelik beklentiler devam ediyor. Ancak bu konuda da yürürlüğe giren genel bir yasal değişiklik bulunmuyor.

Mevcut mevzuata göre 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında ilk kez 4A kapsamında sigortalı olan çalışanlar için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı uygulanıyor. Emeklilik hakkı kazanılabilmesi için 7 bin prim gününün tamamlanması ya da 25 yıllık sigortalılık süresiyle birlikte en az 4 bin 500 prim gününün bulunması gerekiyor.

Öte yandan Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) de kademeli emeklilik taleplerini gündemde tutmaya devam ediyor. Dernek temsilcileri, 20 Ağustos 2026 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın ile gerçekleştirdikleri görüşmede, 1999 sonrası sigortalıların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini iletti. Ancak görüşmenin ardından yeni bir emeklilik takvimi açıklanmadı.

Kademeli emeklilik konusunda henüz kesinleşmiş bir yürürlük tarihi bulunmazken, 2026 yılı için resmî bir yaş ve prim tablosu da yayımlanmadı. Mecliste bulunan tekliflerin yasalaşması halinde düzenlemenin kapsamı, kimlerin yararlanabileceği ve emeklilik şartlarının nasıl değişeceği netlik kazanacak.

Milyonlarca çalışan, kademeli emeklilik konusunda atılacak adımları beklerken, yeni bir kanun kabul edilinceye kadar mevcut emeklilik şartları uygulanmaya devam edecek.

Kademeli Emeklilik, EYT, Erken Emeklilik, SGK

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Dilara Çakmak GöçmenEditör

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

buyuksivas.com'a Reklam Verin!
Reklam İçin Arayın: 0544 433 1 555

Büyük Sivas WhatsApp Kanal

Büyük Sivas WhatsApp Grup1

Büyük Sivas WhatsApp Grup2

Büyük Sivas Telegram