
Yeni Düzenleme Resmi Gazete'de Yayımlandı.. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Karayolları Trafik Yönetmeliği Değişti! Yeni Düzenleme Resmi Gazete'de Yayımlandı!
İçişleri Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan ortak yönetmelikle araç içi donanımların kullanımına ilişkin kurallar yeniden düzenlendi.
Yeni yönetmelikle birlikte sürücü görüş alanı, telefon tutucuları, araç kameraları, multimedya ekranları ve ses sistemlerine ilişkin uygulamalarda uzun süredir tartışma konusu olan birçok husus netlik kazandı.
Araç Kameraları ve Telefon Tutucuları Serbest
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, yaptığı açıklamada sürücünün görüş alanını engellememesi şartıyla ön cama monte edilen telefon tutucuları, araç kameraları ve belirlenen ölçülerdeki aparatlar için kullanım izni getirildiğini belirtti.
Bu düzenlemeyle navigasyon cihazları ve araç kameralarının kullanımına ilişkin yaşanan tereddütlerin giderildiği ifade edildi.
Dikiz Aynasındaki Koku Aksesuarları Yasak Değil
Yeni yönetmeliğe göre, dikiz aynasına asılan koku ve benzeri aksesuarlar sürücünün görüşünü engellemediği ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmediği sürece yasak kapsamında değerlendirilmeyecek.
Fabrika Çıkışlı Ekranlara Ceza Yok
Araçlarda fabrika çıkışlı bulunan multimedya ekranları ile navigasyon, park destek sistemi, araç içi ve dışı kameralar, kayıt cihazları ve sistem ayarlarının kullanıldığı ekranlar nedeniyle sürücülere cezai işlem uygulanmayacak.
Ses Sistemleri İçin Yeni Kriter
Yönetmelikte araç içi ses sistemlerine ilişkin de önemli değişiklik yapıldı.
Teknik standartlara uygun ses sistemi, subwoofer ve amplifikatörlerin araçta bulunması tek başına ceza nedeni olmayacak. Ancak sesin araç dışına taşarak çevrenin huzurunu bozduğunun somut şekilde tespit edilmesi ve kayıt altına alınması halinde cezai işlem uygulanabilecek.
Yolcu Eğlence Sistemleri Kullanılabilecek
Otobüs ve minibüslerde yolcuların kullanımına sunulan bireysel sesli ve görüntülü cihazların kullanımına ise mevcut uygulama kapsamında devam edilecek.
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, yapılan düzenlemeyle uygulama birliğinin sağlanacağını, sürücülerin haklarının korunacağını ve trafik güvenliğinden taviz verilmeyeceğini belirtti.
Karayolları Trafik Yönetmeliği, Resmi Gazete, Mustafa Çiftçi, Trafik
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler




