Reklam
Reklam
  • ANASAYFA
  • BELEDİYE
  • Sivas’ta Tarihi Kale Çevresindeki Yıkım ve Kazı Çalışmaları Durdu mu?

Sivas’ta Tarihi Kale Çevresindeki Yıkım ve Kazı Çalışmaları Durdu mu?

koruma kurulu
Habibe Güner

Sivas şehir merkezinde, Abdi Ağa Konağı yanında bulunan ve Sivas Kalesi çevresinde yer alan sit alanındaki yıkım ve kazı çalışmaları kamuoyunda tartışma konusu oldu. Bölgede yürütülen çalışmaların denetimi ve ortaya çıkan kalıntıların akıbeti hakkında yetkili kurumlardan açıklama bekleniyor.

Sivas’ta Tarihi Kale Çevresindeki Yıkım ve Kazı Çalışmaları Durdu mu?

Edinilen bilgilere göre, 2023 yılında belediye seçimleri öncesinde kamulaştırılması planlanan alan, 2023 yılında yayımlanan belediye faaliyet raporunda da yer aldı. Söz konusu alanda bulunan 313/5 ve 313/7 parsellerdeki binalar için 2024 yılında önceki dönem Sivas Belediyesi yönetimi tarafından kamulaştırma davası açıldı.

2023 YILI SİVAS BELEDİYESİ FAALİYET RAPORU

2024 YILI SİVAS BELEDİYESİ FAALİYET RAPORU

Kamulaştırma süreci tamamlanan ve önceki yönetim tarafından belediyeye kazandırılan alanın, yeni dönemde yapılar korunarak farklı projeler için değerlendirilmesi beklenirken mevcut yönetimin binaları yıkım kararı aldı. Bölgede bulunan yapıların yıkılmasının ardından alanın asfaltlanarak otopark olarak düzenleneceği duyuruldu.

Ancak Sivas Kalesi çevresinde bulunan ve sit alanı kapsamında olan bölgede yapılan yıkım ve kazı çalışmalarının yeterli şekilde denetlenip denetlenmediği sorusu gündeme geldi. Çalışmalar sırasında ortaya çıkan bazı kalıntıların neye ait olduğu ve bu kalıntıların gerekli incelemeler yapılmadan ortadan kaldırılıp kaldırılmadığı merak konusu oldu.

Bölgede yürütülen çalışmaların Sivas Koruma Kurulunun izni dahilinde yapılmadığı öğrenilirken, ortaya çıkan kalıntıların kontrolsüz şekilde yıkıldığı öğrenildi. Kurul görevlendirdiği personeller ile bölgede gerekli incelemeleri yapacak. Sivas Belediyesi bu zaman zarfında kurul raporu çıkmadan yıkım vb işleri devam ettirdiği taktirde ise bu çalışmalar kanuna aykırı ve izinsiz şekilde yapılmış olacak...

Konuyla ilgili olarak özellikle Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Anıtlar Kurulu ve Koruma Kurulu gibi bölgenin korunmasından sorumlu kurumların açıklama yapması bekleniyor.

Sivas’ın tarihi dokusu açısından önemli bir noktada yürütülen çalışmaların nasıl ilerleyeceği ve ortaya çıkan kalıntıların tarihi değer taşıyıp taşımadığı yapılacak açıklamalarla netlik kazanacak.

İŞTE UZUN'UN DÜNKÜ AÇIKLAMALARI

HİLMİ BİLGİN'İN KAMULAŞTIRDIĞI ALAN

ADEM UZUN'UN YAPTIĞI YIKIM

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay ŞimşekEditör


YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555