
İran Hürmüz Boğazı’na Mayın Döşediyse Derhal Kaldırmalı...ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın Hürmüz Boğazı’na mayın yerleştirmeye hazırlandığı yönündeki iddiaların ardından yaptığı açıklamada, olası mayınların derhal kaldırılmasını istediklerini belirterek aksi halde İran’ın ciddi askeri sonuçlarla karşılaşabileceğini söyledi.
İran Hürmüz Boğazı’na Mayın Döşediyse Derhal Kaldırmalı!
ABD Başkanı Donald Trump, ABD basınında yer alan İran’ın Hürmüz Boğazı’na mayın yerleştirmeye hazırlandığına dair iddiaların ardından konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Trump, İran’ın boğaza mayın yerleştirmiş olması halinde bunların derhal kaldırılmasını talep ettiklerini ifade etti.
Trump açıklamasında, “İran, Hürmüz Boğazı’na herhangi bir mayın döşediyse bunların derhal kaldırılmasını istiyoruz. Herhangi bir nedenle mayınlar yerleştirilmişse ve hemen kaldırılmazsa İran’ın askeri açıdan karşılaşacağı sonuçlar daha önce hiç görülmemiş düzeyde olacak” dedi.
Öte yandan Trump, İran’ın olası mayınları kaldırmasının ise gerilimin düşmesi açısından önemli bir adım olacağını belirterek, “Yerleştirilmiş olabilecek mayınları kaldırırlarsa bu doğru yönde atılmış büyük bir adım olacaktır” ifadelerini kullandı.
ABD basınında yer alan haberlerde, ABD istihbaratının İran’ın Hürmüz Boğazı’na mayın yerleştirmeye yönelik hazırlık yaptığına dair bazı işaretler tespit ettiği iddia edilmişti.
Dünya enerji ticareti açısından stratejik öneme sahip olan Hürmüz Boğazı’ndan küresel petrol ticaretinin yaklaşık beşte biri geçiyor. Ayrıca Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden yapılan sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatının önemli bir bölümü de bu boğaz üzerinden gerçekleştiriliyor.
Küresel günlük petrol tüketiminin yaklaşık yüzde 20’sine karşılık gelen ve günde yaklaşık 20 milyon varil petrolün geçtiği Hürmüz Boğazı’nda yaşanabilecek olası bir kriz, enerji piyasaları açısından büyük önem taşıyor.
Donald Trump, İran, Hürmüz Boğazı, petrol ticareti, ABD açıklaması
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler




