
Uygur Türkü aktivist Doç. Dr. İlham Tohti Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.. Uygur Türkü akademisyen ve insan hakları savunucusu İlham Tohti, yürüttüğü barışçıl ve hukuka dayalı mücadelesi nedeniyle Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.
Uygur Türkü aktivist Doç. Dr. İlham Tohti Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi!
Çin’in başkenti Pekin’de öğretim üyesi olarak görev yapan ekonomist Tohti, yıllardır Çin’de Çinli olmayan milletlere anayasa ve ilgili mevzuatta tanınmasına rağmen fiilen uygulanmayan hakların hayata geçirilmesi için akademik ve sivil çalışmalar yürüttü.
Çin Halk Cumhuriyeti Anayasası, Bölgesel Özerklik Yasası ile Din ve İnanç Yasası gibi düzenlemelerde yer alan hakların uygulanmasını savunan İlham Tohti, bu çabalarıyla Çin’de ve uluslararası kamuoyunda büyük takdir topladı. Şiddete başvurmadan, hukuku esas alan bir hak arayışını savunan Tohti, bu yaklaşımı nedeniyle “Uygurların vicdanı” olarak anılıyor.
Müebbet hapis cezası ve uluslararası tepki
Tamamen sivil ve meşru yollarla Doğu Türkistan başta olmak üzere Çinli olmayan milletlerin yaşadığı sorunlara çözüm arayışları karşılıksız kalan İlham Tohti, artan baskı politikalarının hedefi oldu. 2014 yılında tutuklanan Tohti, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Bu karar, dünya genelinde ifade ve akademik özgürlük alanında faaliyet gösteren çok sayıda kuruluşun tepkisini çekti.
Uluslararası insan hakları kuruluşları, İlham Tohti’nin çalışmalarını “şiddete başvurmadan, hukuku esas alan hak arama ve direnişin mümkün olduğunu gösteren örnek” olarak değerlendiriyor. Bu çerçevede Tohti, Avrupa Parlamentosu’nun Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü, PEN Özgürlük İçin Yazma Ödülü, Martin Ennals İnsan Hakları Savunucuları Ödülü, Liberal International Özgürlük Ödülü ve Freedom Award gibi birçok prestijli ödüle layık görüldü.
Nobel süreci için küresel destek
Dünya kamuoyu, İlham Tohti’nin temel insan haklarına kavuşması ve barışçıl mücadelesinin tanınması amacıyla Nobel Barış Ödülü sürecine destek veriyor. Bu kapsamda, sosyal bilimler alanında farklı ülkelerden yaklaşık 1000 doçent ve profesör tarafından Tohti Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Resmi başvuruların tamamlandığı ve başvuru sürecinin ocak ayı sonuna kadar devam edeceği bildirildi.
Basın toplantısı düzenlenecek
İlham Tohti’nin Nobel Barış Ödülü adaylığı süreci hakkında kamuoyuna teşekkür etmek ve Doğu Türkistan’daki son gelişmeleri değerlendirmek amacıyla Ankara’da yemekli bir basın toplantısı düzenlenecek. Toplantının, 28 Ocak 2026 Çarşamba günü saat 18.00–21.00 arasında Çankaya’daki Meyra Palace Otel’de gerçekleştirileceği duyuruldu. Organizasyonun İlham Tohti İsa Yusuf Alptekin Yesevi Hareketi İzmir Düşünce İnisiyatif Hareketi Vakfı Ankara Platformu tarafından yapılacağı belirtildi.
İlham Tohti, Nobel Barış Ödülü, Uygur Türkleri, Doğu Türkistan, insan hakları, akademik özgürlük, Çin, basın toplantısı
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler




