Reklam
Reklam
  • ANASAYFA
  • BELEDİYE
  • Belediyeler susuzlukla boğuşurken Sivas’ta 6 milyon metreküplük su tasarrufu hedefleniyor!

Belediyeler susuzlukla boğuşurken Sivas’ta 6 milyon metreküplük su tasarrufu hedefleniyor!

hede
Haber Ajansı - İHA

Belediyeler susuzlukla boğuşurken Sivas’ta 6 milyon metreküplük su tasarrufu hedefleniyor.. Türkiye genelinde son 52 yılın en kurak dönemlerinden biri yaşanırken, birçok şehir su sıkıntısıyla mücadele ediyor.

Belediyeler susuzlukla boğuşurken Sivas’ta 6 milyon metreküplük su tasarrufu hedefleniyor!

Bu süreçte Sivas Belediyesi, hayata geçirdiği teknoloji destekli su yönetimi uygulamalarıyla dikkat çekiyor. Kaynaktan musluğa kadar tüm süreci kapsayan çalışmalar sayesinde saniyede 200 litreye varan tasarrufla yaklaşık 6 milyon metreküp suyun korunması hedefleniyor.

Kuraklığın en sert hissedildiği illerden biri olan Sivas’ta, geçmiş yıllarda 4 Eylül Barajı’nın kuruması nedeniyle uzun süreli su kesintileri yaşanmıştı. Bu tecrübeden hareketle Sivas Belediyesi, kayıp-kaçak oranlarını azaltmayı ve alternatif su kaynaklarını öncelikli strateji olarak belirledi. Özellikle eski ve yıpranmış çelik hatların yenilenmesiyle başlayan çalışmalar, şehir genelinde önemli sonuçlar verdi.

Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, yürütülen projelerle ilgili yaptığı açıklamada, 2025 yılının son 52 yılın en kurak yılı olduğunu vurgulayarak, su yönetiminde radikal adımlar attıklarını belirtti. Uzun, 21 aylık süreçte çelik hatların yaklaşık yüzde 50’sinin yenilendiğini, bu hatlarda ciddi kaçak ve patlamalar tespit edildiğini ifade etti.

Gece dinlemeleriyle 64 farklı noktada kayıp-kaçak tespiti yapıldığını aktaran Uzun, bu noktalardan 42’sinin onarıldığını ve yalnızca bu çalışmalarla saniyede 21 litre tasarruf sağlandığını söyledi. Ayrıca 2025 yılı içerisinde kurulan 11 DMA (Debi Ölçüm Alanı) odası sayesinde su basıncının kontrol altına alındığını, bunun da hem patlamaları azalttığını hem de tüketimi düşürdüğünü dile getirdi.

Mevcut 11 DMA odasıyla saniyede 77 litre tasarruf sağlandığını belirten Uzun, 2026 yılında 25 yeni DMA odasının daha devreye alınacağını, böylece toplam tasarrufun saniyede 200 litreye ulaşacağını kaydetti. Yaklaşık 200 milyon liralık yatırımla 6 milyon metreküp su tasarrufu sağlanmasının, uzun vadede milyarlarca liralık su maliyetinin önüne geçeceği ifade edildi.

Sivas Belediyesi, su tasarrufu, kuraklık, kayıp kaçak, DMA odaları, Adem Uzun, Sivas su yönetimi

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Dilara Çakmak GöçmenEditör



YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555