Reklam
Reklam

Hayalet sınıf uygulaması tespit edildi!

tespits
Haber Merkezi

Hayalet sınıf uygulaması tespit edildi.. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullara yönelik yürüttüğü denetimler kapsamında mevzuata aykırı uygulamalara geçit vermedi. Derslerin fiilen işlenmediği, devamsızlığın dikkate alınmadığı ve kamuoyunda “hayalet sınıf” olarak adlandırılan uygulamaları hayata geçirdiği tespit edilen 48 özel okulun ruhsatı iptal edildi.

Hayalet sınıf uygulaması tespit edildi!

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen denetimlerde, açık liseye geçiş şartlarını taşımayan ancak üniversite sınavına hazırlanmak isteyen 12. sınıf öğrencileri için bazı özel okullarda ders yapılmadan, öğrenciler okula devam etmeden kayıt oluşturulduğu belirlendi. Denetimlerde; öğrencilerin sınavlara katılmadığı, devamsızlık kayıtlarının bilinçli olarak işlenmediği, gerçeğe aykırı not girişleri yapıldığı ve bazı öğrencilerin örgün ortaöğretim kayıt şartlarını taşımadığı ortaya çıktı.

Ayrıca kayıt sırasında sunulan denklik belgelerinin Bakanlık sistemlerinde yer almadığı da tespit edildi. Bu bulgular doğrultusunda mevzuata aykırı fiiller işlediği belirlenen okullar hakkında işlem başlatıldı.

48 özel okulun ruhsatı iptal edildi

Yıl boyunca sürdürülen inceleme ve soruşturmalar sonucunda, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na aykırı faaliyet yürüttüğü tespit edilen 48 özel okulun ruhsatı iptal edildi. Bakanlık, hayalet sınıf uygulamasını sistematik şekilde sürdüren kurumlar hakkında doğrudan ruhsat iptali yoluna gitti.

Yaklaşık 300 milyon lira ceza uygulandı

Mevzuata göre, hayalet sınıf kurduğu belirlenen özel okullara ilk iki tespitte idari para cezası, üçüncü tespitte ise ruhsat iptali uygulanıyor. Bu kapsamda 2025 yılı içerisinde çok sayıda özel okula toplamda yaklaşık 300 milyon lira idari para cezası kesildi. Yetkililer, aynı ihlallerin tekrarlanması halinde ruhsat iptalinin kaçınılmaz olacağını vurguladı.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, özel öğretim kurumlarında eğitim-öğretim faaliyetlerinin mevzuata uygun yürütülmesi için denetimlerin kararlılıkla sürdürüleceğini ve öğrenci mağduriyetine yol açan uygulamalara kesinlikle izin verilmeyeceğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullar, hayalet sınıf, ruhsat iptali, MEB denetimleri, eğitim, üniversite sınavı

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Dilara Çakmak GöçmenEditör



YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555