Reklam
Reklam

Sivas’a gelen kedi depresyona girdi!

blank
rosyan
blank
Haber Ajansı - DHA

Bursa’dan Sivas’a taşınan Çiğdem Akkaya Yener’in tekir cinsi kedisi “Paşa”, şehir değişikliğinin ardından strese ve depresyona girince, veteriner kontrolünde antidepresan tedavisi uygulandı.

Sivas'a gelen kedi depresyona girdi!

İnsanların kullandığı ilaçların kontrollü bir şekilde uygulanmasıyla Paşa kısa sürede sağlığına kavuştu.

Şehir değişikliği depresyonu tetikledi
Bursa’da yaşayan Çiğdem Akkaya Yener, 5 yaşındaki kedisi Paşa ile 1 yıl önce Sivas’a taşındı. Ancak Paşa, yeni yaşamına adapte olamayarak geceleri bağırmaya, eşyalara zarar vermeye ve agresif tavırlar sergilemeye başladı. Yener, yaklaşık 5 ay önce Uzman Veteriner Hekim İbrahim Özmen’e başvurdu. Yapılan kontrollerde Paşa’nın şehir değişikliği nedeniyle strese ve depresyona girdiği belirlendi.

Antidepresan tedavisiyle normale döndü
Veteriner Hekim İbrahim Özmen, bitkisel yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda insanlar için kullanılan antidepresanların düşük dozlarda hayvanlara da uygulanabileceğini belirtti. Paşa’ya kontrollü şekilde verilen antidepresan ilaçlarının olumlu sonuç verdiğini ve kedinin kısa sürede eski sağlığına kavuştuğunu söyledi.

“Kedilerde depresyon vakaları arttı”
Özmen, son dönemde evcil hayvanlarda depresyon vakalarının ciddi şekilde arttığına dikkat çekerek şu bilgileri verdi:
“Evcil hayvanların da kendilerine ait düzenleri var. Mama, su, kum alışkanlıklarının bozulması, eve misafir gelmesi, sahiplerinin psikolojik durumu ya da ikinci bir hayvanın eve gelmesi onları strese sokabiliyor. Wi-Fi, radyasyon, kalitesiz mamalar da etkili oluyor. Depresyon teşhisini klinik kontrollerle koyuyoruz. Son dönemde başvuran kedilerin yüzde 15’inde depresyon şikâyeti var. Bu durum tedavi edilmezse bağışıklık sistemini zayıflatıp organik hastalıklara yol açabiliyor.”

“Yaşam kalitemiz arttı”
Kedisi Paşa’nın tedavi sonrası normale dönmesinden mutluluk duyduğunu söyleyen Çiğdem Akkaya Yener ise, “Uzun süre geceleri uyuyamıyordum. Paşa sürekli bağırıyordu. Antidepresan tedavisinden sonra bu sorun ortadan kalktı. Şimdi hem onun hem de benim yaşam kalitem arttı.” dedi.

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay Şimşek Haber Editörü
blank

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555