Reklam
Reklam
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • Üretici İle Market Arasındaki Fiyat Farkı Dudak Uçuklattı! Limonda Yüzde 748’i Aştı!

Üretici İle Market Arasındaki Fiyat Farkı Dudak Uçuklattı! Limonda Yüzde 748’i Aştı!

aştı
Haber Ajansı - İHA

Limonda Yüzde 748’i Aştı.. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ağustos ayına ilişkin üretici ve market fiyatlarını açıkladı.

Üretici İle Market Arasındaki Fiyat Farkı Dudak Uçuklattı! Limonda Yüzde 748’i Aştı!

Ağustos ayında fiyatı en fazla düşen ürün markette sivri biber, üreticide ise limon olurken, üretici ile market arasındaki en yüksek fiyat farkı yüzde 748,4 ile limonda görüldü.

Bayraktar’ın verdiği bilgilere göre üreticide 10 liradan satılan limonun market fiyatı 84 lira 84 kuruşa kadar çıktı. Böylece limon tüketiciye üretici fiyatının yaklaşık 8,5 katına ulaştı.

Limondaki yüzde 748,4’lük fiyat farkını yüzde 380,3 ile havuç, yüzde 377,9 ile elma, yüzde 240,9 ile kabak ve yüzde 239,4 ile yeşil soğan takip etti. Üreticide 10,66 lira olan havuç markette 51,20 liraya, 18,75 liralık elma 89,60 liraya, 16,02 liralık kabak 54,61 liraya ve 17,33 liralık yeşil soğan 58,83 liraya satıldı.

Ağustos ayında incelenen 37 market ürününün 19’unda fiyat artışı, 18’inde ise düşüş yaşandı. Markette fiyatı en fazla yükselen ürün yüzde 37,8 ile yumurta oldu. Yumurtayı yüzde 19 ile yeşil fasulye, yüzde 11,1 ile yeşil soğan, yüzde 10 ile marul ve yüzde 8,9 ile kuru incir izledi.

Markette fiyatı en fazla gerileyen ürün ise yüzde 34,2 ile sivri biber oldu. Sivri biberi yüzde 28,9 ile kuru soğan, yüzde 24,2 ile kuru üzüm, yüzde 22 ile şeftali ve yüzde 21,2 ile kırmızı mercimek takip etti.

Üretici tarafında incelenen 29 ürünün 9’unda fiyat artışı, 13’ünde düşüş görülürken, 7 ürünün fiyatında değişiklik yaşanmadı. Üreticide en sert fiyat düşüşü yüzde 75 ile limonda gerçekleşti. Limondaki düşüşü yüzde 54,5 ile kuru soğan, yüzde 24,2 ile patates, yüzde 23 ile yeşil soğan ve yüzde 20 ile şeftali izledi.

Üreticide fiyatı en fazla yükselen ürün de yüzde 39,9 ile yumurta oldu. Yumurtanın ardından yüzde 11,1 ile marul, yüzde 11 ile maydanoz, yüzde 7,3 ile kuzu eti ve yüzde 7,2 ile kırmızı mercimek geldi.

Limondaki fiyat düşüşünün nedenlerine değinen Bayraktar, geçen yıldan depolanan ürünlerin arzının devam etmesinin yanı sıra bu yılın erkenci çeşitlerinin de piyasaya çıkmasının fiyatları aşağı çektiğini belirtti. Kuru soğan, patates, yeşil soğan ve şeftalide de hasat ve arz artışının üretici fiyatlarında düşüşe neden olduğunu ifade etti.

Tarım sektörünün girdi maliyetlerine ilişkin verileri de paylaşan Bayraktar, Ağustos ayında bir önceki aya göre DAP gübresinin yüzde 4,5, 20.20.0 kompoze gübrenin yüzde 4,4 ve ÜRE gübresinin yüzde 0,6 arttığını bildirdi.

Mazot fiyatlarındaki artış da dikkat çekti. Bayraktar’ın açıklamasına göre mazot fiyatı Ağustos ayında aylık yüzde 7, yıllık bazda ise yüzde 57,9 yükseldi. Son bir yılda besi yeminde yüzde 34,5, süt yeminde yüzde 31,8, elektrik fiyatlarında yüzde 25,1 ve tarım ilacı fiyatlarında yüzde 27,8 artış gerçekleşti.

TZOB, Şemsi Bayraktar, Gıda Fiyatları, Tarım

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Sinan YiğitEditör

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555