
TBMM’de Çocuk Koruma Kanunu Teklifinde 6 Madde Daha Kabul Edildi.. TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden Çocuk Koruma Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 6 maddesi daha kabul edildi.
TBMM’de Çocuk Koruma Kanunu Teklifinde 6 Madde Daha Kabul Edildi!
Düzenlemelerle çocukların korunmasına yönelik cezalar artırılırken, suça sürüklenen çocukların ceza infaz süreçlerine ilişkin önemli değişiklikler öngörüldü.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Tekin Bingöl başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmalar ve siyasi parti temsilcilerinin değerlendirmelerinin ardından kanun teklifinin görüşmelerine geçildi. Yapılan görüşmeler sonucunda teklif kapsamında 6 madde daha kabul edildi.
Kabul edilen düzenlemelere göre, aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişiler için öngörülen ceza artırılacak. Mevcut düzenlemedeki 1 yıla kadar hapis cezası yerine, şikayet üzerine 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek. Hamile olduğunu bildiği eşini veya kendisinden hamile olduğunu bildiği birlikte yaşadığı kadını çaresiz durumda terk eden kişilere verilecek ceza da 6 aydan 2 yıla kadar hapis olarak düzenlenecek. Çocuklarının ahlak, güvenlik ve sağlığını ağır şekilde tehlikeye sokan ebeveynlere ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.
Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, 15 yaşını doldurmamış çocuklar hakkında sosyal inceleme yaptırılmadan hazırlanan iddianamelerin belirlenen şartlar kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığına iade edilmesi öngörüldü.
Teklifle çocuk hükümlülerin infaz sisteminde de değişikliğe gidiliyor. Buna göre çocukların hapis cezalarının infazına kural olarak çocuk kapalı ceza infaz kurumlarında başlanacak. İyi halli olduğu tespit edilen çocuklar daha sonra eğitimevlerine ayrılabilecek. Bu değerlendirme psikolog, pedagog veya çocuk gelişimcilerinden oluşan kurul tarafından 3 ayda bir gerçekleştirilecek. Kasıtlı suçlardan toplam 3 yıl veya daha az, taksirli suçlardan ise toplam 5 yıl veya daha az hapis cezası alan çocukların cezaları doğrudan çocuk eğitimevlerinde yerine getirilecek.
Düzenlemeyle 12-18 yaş arasındaki çocukların cinsiyetleri, fiziki gelişimleri ve işledikleri suç türleri dikkate alınarak çocuk kapalı ceza infaz kurumlarının farklı bölümlerinde barındırılması da öngörülüyor. Eğitimevlerinden firar eden, başka bir suçtan tutuklanan veya kurum düzeni ve güvenliği açısından tehlike oluşturduğu değerlendirilen çocuklar ise belirlenen şartlarda yeniden kapalı ceza infaz kurumlarına gönderilebilecek.
Teklif kapsamında çocukların kesici ve delici aletlere erişimine yönelik de yeni tedbirler getiriliyor. Kanun kapsamı dışında kalan bıçaklar ile diğer kesici, delici veya bereleyici aletlerin 18 yaşından küçüklere satılması, çocuklar tarafından satın alınması veya taşınması yasaklanacak.
Kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti ile suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçları hariç olmak üzere, koşullu salıverilme hesabında hükümlünün 15 yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği 1 günün 2 gün olarak dikkate alınması uygulaması sürdürülecek.
Teklifin birinci bölümündeki maddelerin kabul edilmesinin ardından ikinci bölümün görüşmeleri de gerçekleştirildi. Genel Kurul, çalışmalarına 8 Ağustos Cumartesi günü devam etmek üzere kapandı.
TBMM, Çocuk Koruma Kanunu, Suça Sürüklenen Çocuklar, Kanun Teklifi
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler




