Reklam
Reklam
  • ANASAYFA
  • GENEL
  • Sivas’taki Dev Baraj Dolup Taştı! Tesisler Sular Altında Kaldı!

Sivas’taki Dev Baraj Dolup Taştı! Tesisler Sular Altında Kaldı!

kalad
Haber Ajansı - İHA

Sivas’taki Dev Baraj Dolup Taştı! Tesisler Sular Altında Kaldı.. Sivas ile Giresun arasında yer alan Kılıçkaya Baraj Gölü’nde doluluk oranı yüzde 100’ün üzerine çıktı.

Sivas’taki Dev Baraj Dolup Taştı! Tesisler Sular Altında Kaldı!

Son aylarda etkili olan yoğun yağış ve kar suları nedeniyle taşan baraj gölünde bazı tesisler ve yollar sular altında kaldı.

Sivas’ın Suşehri ilçesi ile Giresun’un Şebinkarahisar ilçesi sınırlarında bulunan ve bölgenin en büyük baraj göllerinden biri olan Kılıçkaya Barajı, bu yıl yağışların etkisiyle tamamen doldu. Yaklaşık 64 kilometrekarelik alana sahip baraj gölünde yaşanan taşkın sonrası göl çevresindeki sosyal tesisler ile bazı alanlar su altında kaldı.

Geçtiğimiz yıllarda kuraklık nedeniyle su seviyesinin ciddi şekilde düştüğü bölgede, göl tabanında hayvanların otlatıldığı alanlardan eser kalmadı. Bu yıl ise kış boyunca etkili olan yoğun kar yağışı ve bahar yağmurları barajdaki doluluk oranını zirveye taşıdı.

“Bir Hafta Önce Piknik Yapıyorduk”

Bölgede yaşayan vatandaşlardan Adem Yılmaz, kısa süre içerisinde su seviyesinin hızla yükseldiğini belirterek, “Bu sene sürekli yağmur yağdı. Cumartesi günü söğüt ağaçlarının altında piknik yaptık, bugün aynı alan tamamen sular altında kaldı. Kılıçkaya Barajı çevresi vatandaşların sıkça vakit geçirdiği bir yer. Kış boyunca yağan kar ve yağmurlar sonrası baraj tamamen doldu” dedi.

Yollar Su Altında Kaldı

Barajdaki su seviyesinin yükselmesiyle birlikte köylere ve sosyal tesislere ulaşımı sağlayan yolun bazı bölümleri de sular altında kaldı. Suşehri İl Özel İdaresi ekipleri bölgede alternatif yol çalışması başlatırken, jandarma ekipleri de vatandaşlar için uyarı levhaları yerleştirdi.

Öte yandan tarım arazilerinin zarar görmemesi amacıyla önümüzdeki günlerde savak kapaklarının açılarak Kelkit Çayı’na kontrollü şekilde su bırakılmasının planlandığı öğrenildi.

Sivas’ın En Büyük Barajlarından Biri

Kelkit Çayı üzerinde inşa edilen ve 1990 yılında hizmete açılan Kılıçkaya Barajı, hem elektrik üretimi hem de tarımsal sulama amacıyla kullanılıyor. Yaklaşık 7 milyon metreküp hacme sahip barajın akarsu yatağından yüksekliği 134 metre olarak biliniyor.

Normal su seviyesinde 64 kilometrekare göl alanına sahip olan Kılıçkaya Barajı’nda yıllık yaklaşık 332 GWh elektrik enerjisi üretildiği belirtildi.

Sivas, Kılıçkaya Barajı, Suşehri, Şebinkarahisar, baraj taşkını, Kelkit Çayı, yağış, sel, elektrik üretimi, tarımsal sulama

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Sinan YiğitEditör


YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555