Sivas sucuğu kalitesiyle yabancı öğrencileri adeta mest etti. Sosyal medyada paylaşılan videoda Sivas, Kayseri ve Afyonkarahisar’dan alınan sucuklar yabancı öğrencilere tattırıldı, öğrenciler ise hangi ile ait olduğunu bilmeden güzel olan sucuğu seçerken Sivas açık ara önde oldu.
Sivas’ın Sucuğunu Yediler! Tadına Doyamadılar!
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Behçet Yalın Özkara, kendi kanalından hazırladığı bir video ile Sivas sucuğunun lezzetini bir bakıma tescilledi. Videosunda Sivas, Kayseri ve Afyonkarahisar sucuklarından alan Özkara, bunları pişirerek öğrencilere ikram etti, kararı hangi ilin sucuğu olduğunu bilmeyen öğrenciler verdi.
2 bin 500 sucuk öğrencilere pişirilerek ikram edildi, öğrenciler bu sucukları yediler ve oylamalarını yaptılar. Oylama sonrasında Sivas sucuğu yüzde 80 oy alarak açık ara önde oldu. Bu durumu ise tarafsız bir şekilde kanıtlayan Özkara, videosunda deney olarak nitelendirerek Sivas’ı tebrik etti.
“Diğer sucuklardan ayıran 3 sebebi var”
Sivas’ta sucuk üretimi yapan bir firmanın işletmecisi, Gıda Mühendisi Erdinç Hastaoğlu, Sivas sucuğunu diğer sucuklardan ayıran özelliklerden bahsetti. Hastaoğlu, “Sivas sucuğunu diğer sucuklardan ayıran 3 ana sebebi var. Birincisi hammaddesi olan büyükbaş hayvanlarımız. Büyükbaş hayvanlarımız yerli ırklardan olup yüksek rakımlı ve bitki çeşitliliğinin bol olduğu meralarda doğal şartlarda yetişmektedir. Böyle olunca ürünün tadı ve rehası diğerlerine göre farklı oluyor. Diğer bir sebebi de baharat çeşitliliğidir. Üçüncü sebep de ustalarımız. Tüm Türkiye’deki işleme tesislerinin sucuk, pastırma ve kavurma bölümünde çalışan maharetli ustalarımızın büyük bir çoğunluğu Sivas’tan çıkmaktadır” dedi.
“Diğer şehirler lezzeti asla yakalayamaz”
Kayseri ve Afyonkarahisar’ın sucuk ve pastırma ustalarının da Sivaslı olduğunu söyleyen Hastaoğlu, “Et ve et ürünlerini severek tüketen halkımız; sucuk, pastırma ve kavurmanın Sivas’ın olduğunu iyi bilirler. Ancak diğer şehirlerde bunu sahiplenmeye çalışıyorlar. Şöyle bir durum var bunun lezzeti, kokusu ve rehasını asla yakalayamazlar. Bu noktada 2022 yılında eski dönem Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu bu konuya son noktayı koymuş sucuk, pastırma ve kavurmanın ana vatanının Sivas olduğunu coğrafi tescil ile belirtmiştir. Diğer şehirlerden Kayseri ve Afyonkarahisar’ın sucuk ve pastırma ustaları da Sivaslıdır. Asıl usta başları da Sivaslıdır” ifadesini kullandı.
“Sivas sucuğunda baharat ön planda değildir”
Sivas sucuğunun yapım aşamasından bahseden Hastaoğlu, “Sivas sucuğunda daha çok baharat ön planda değildir. Etin rehası ön plana çıkarılmaya çalışılmıştır. Diğer bilinen birkaç şehir de onlar daha çok baharatla etin tadını baskılamaktadır. Biz bunu yapmıyoruz ve direk et tadını müşterilere sunuyoruz. Sivas sucuğu 3-4 gün arasında tamamlanmaktadır. İlk gün et çekimi yapılır, yağ ve baharat karışımı yapıldıktan sonra 1 gün dinlendirilir. Ertesi gün bir daha kıyma çekilir ve dolum işlemi yapılır. Fırınlanmadan önce 1 gün daha bekler. 3 gün de fırınlama işlemi yapılır ve daha sonrasında 4 gün de tüketiciye sunulur” dedi.
“Günlük 10 ila 15 ton arasında üretim yapmaktayız”
Son olarak Hastaoğlu, Sivas’ta günlük 10 ila 15 ton arasında sucuk üretimi yapıldığını da hatırlatarak, “Son zamanlarda Sivas sucuğu ve pastırmasının ön plana çıkmasıyla beraber büyükşehirlerdeki marketler, müşterilerimizden büyük bir talep görmektedir. Bununla beraber üretim tonajlarımız da artmıştır. Diğer şehirlere göre biz birinci sınıf ürün yaptığımız için yaklaşık Sivas’ta tüm üreticilerimizle beraber günlük 10 ila 15 ton arasında üretim yapmaktayız” diye konuştu. (İHA)
Sivas sucuğu kalitesiyle yabancı öğrencileri adeta mest etti. Paylaşılan videoda Sivas, Kayseri ve Afyonkarahisar’dan alınan sucuklar yabancı öğrencilere tattırıldı, öğrenciler ise hangi ile ait olduğunu bilmeden güzel olan sucuğu seçerken Sivas açık ara önde oldu. #sivas #sucuk pic.twitter.com/R0OzqRW9TJ
— Büyük Sivas Haber (@buyuksivashaber) July 7, 2024