DOLAR 33,9818 % 0.11
EURO 37,7251 % -0.39
STERLIN 44,7272 % -0.19
FRANG 40,3201 % 0.25
ALTIN 2.728,39 % -0,66
BITCOIN 54.296,93 -2.491

Nesrin Öztürk Salgar “Çocuklara Bal İçinde Zehir mi Veriyoruz?”

Yayınlanma Tarihi : Google News
Nesrin Öztürk Salgar “Çocuklara Bal İçinde Zehir mi Veriyoruz?”

Nesrin Öztürk Salgar “Çocuklara Bal İçinde Zehir mi Veriyoruz?”

Günümüzün en önemli sorunlarından biri şiddet.

Şiddet ve Çizgi Film Arasında Nasıl Bir Bağ Olabilir?

Deniz Keba Ekinci’nin çok değerli bulduğum çalışmasını ve sonuçlarını sizlere aktarmak istiyorum.

Kasım-Aralık 2023 yılında yayın yapan tematik kanallardan TRT Çocuk, Minika Çocuk, Minika Go ve Cartoon Network’da yayınlanan 24 çizgi film incelenmiş ve bu çalışmanın sonuçları bakalım nasıl sonuçlanmış.

Çalışmanın Sonuçlarını Paylaşmadan Önce Birkaç Araştırmadan Bahsetmek İsterim.

Çocuğun yaşı, ne kadar süre ekrana maruz kaldığı, anne baba gözetiminde televizyonu izleyip izlemediği televizyonun çocukları etkileme oranını artırıp azalttığı değişkenler arasındadır. Çocuklar televizyonda gördüklerini taklit ederek öğrenir ve televizyon öğretmen rolünü üstlenir. Çocuklar çizgi filmdeki karakterleri benimser, kendileriyle özdeşleştirir.

Çocuklarımıza Ne İzletiyoruz?

Gerçek hayatta asla karşısına çıkmayacak olan ilginç özellikleri ile dünyayı kurtaran kahramanlar çocukları etkiler. Çünkü çocuklar gerçekle kurguyu ayırt edemez. Çocukların gelişimsel dönemlerinin özelliği olarak olayları somut olarak algılar ve hayal güçleri bir sanatçı kadar geniştir. Televizyon karşısında oturan çocuk korumasız durumdadır. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki çocuklar ve ergenler medyada yer alan şiddetten bir şekilde etkilenmekte ve çocuklar 10 yaşına kadar yüksek düzeyde çizgi film izlemekte 10 yaşından sonra ilgileri azalmaktadır. Okul öncesi dönemde çocukların şiddetle tanışması ve benimsemesinde çizgi filmlerin etkisi büyüktür. Şiddet içerikli programları izleyen çocukların kendilerini kahraman olarak görüp saldırgan davranışlarda bulunduğu gözlemlenmiştir.

2011 yılında 92 çocuk üzerinde araştırma yapılmış ve araştırmada kendilerine uygun olmayan içeriklere maruz kalan çocuklarda saldırganlık eğilimi yüksek, sosyal davranış eğilimlerinin düşük olduğu gözlemlenmiştir. Bu arada her çocuk kendi kişiliği ve karakteri doğrultusunda şiddetten etkilenir. Korku düzeyi yüksek olanlar endişeli, tedirgin, ve korkak olabilir saldırganlaşmak yerine.

Korkutan Sonuçlar

Değerli hocamızın araştırmasının sonucu bana çok ilginç ve korkunç geldi. 24 çizgi filmde sadece ‘Kaptan Daniel’, ‘Neşeli Dünyam’, ‘Cry Babies’ ve ‘Kukuli adlı’ çizgi filmlerde şiddet unsuruna rastlanılmamıştır. En fazla şiddet türü olarak sözlü şiddet türü görülmüştür. Ve şiddet sahneleri güldürü unsuru olarak yansıtılmıştır. En yoğun şiddet içerikli çizgi filmler Minika Go kanalında yayınlanan ‘Machamato’, ‘Akıncı’ ve Cartoon Network kanalında yayınlanan ‘Jade Amor’ ve ‘Sevimli Kahramanlar’ adlı çizgi filmlerdir.

Sonuç Olarak Biz Ebeveynler Ne Yapalım Derseniz?

Ekran konusunda kontrollü davranılmalı, yaş sınırlamalarına uyulmalı, çocuklar çizgi film izlerken eşlik edilmeli, çizgi film içerikleri tartışarak ve yorumlayarak izlenmesi önerilmektedir.

Büyük Sivas Haber

YORUM YAP