
MHP’den 3 Çocuklu Ailelere Sıfır Faizli Konut Ve Taşıt Kredisi Önerisi.. MHP tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Nüfus Vizyonu” raporunda, Türkiye’de düşen doğurganlık hızına karşı dikkat çeken sosyal ve ekonomik destek önerileri yer aldı. Raporda, 3 ve daha fazla çocuk sahibi ailelere bir defaya mahsus sıfır faizli, uzun vadeli konut ve taşıt kredisi verilmesi önerildi.
MHP’den 3 Çocuklu Ailelere Sıfır Faizli Konut Ve Taşıt Kredisi Önerisi!
MHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Bayraktar, Araştırma ve Strateji Geliştirmeden Sorumlu Birim tarafından hazırlanan raporun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye sunulduğunu açıkladı. Raporda Türkiye’nin demografik geleceği değerlendirilirken nüfus yapısının güçlendirilmesine yönelik 11 politika önerisi sıralandı.
Raporda, Türkiye’de toplam doğurganlık hızının 2001 yılında 2,38 çocuk seviyesinde olduğu, 2014 yılından itibaren kesintisiz gerileyerek 2025’te 1,44’e düştüğü belirtildi. Nüfusun kendini yenileme seviyesinin 2,10 olduğu hatırlatılarak mevcut eğilimin uzun vadeli sonuçlarına dikkat çekildi.
MHP, nüfus artış hızındaki gerileme ve nüfusun yaşlanmasını “milli beka sorunu” olarak nitelendirirken, çocuk sahibi ailelerin ekonomik yükünü azaltacak yeni teşviklerin hayata geçirilmesini önerdi.
Raporda en dikkat çeken önerilerden biri, 3 ve daha fazla çocuk sahibi ailelere bir defaya mahsus sıfır faizli ve uzun vadeli konut ile taşıt kredisi sağlanması oldu. Aynı ailelerden gelir vergisi alınmaması da öneriler arasında yer aldı.
Çalışan anne ve babalardan alınan gelir vergisinin çocuk sayısına göre kademeli olarak azaltılması, annelerin emeklilik için gerekli prim günü ve yaş şartlarının çocuk sayısına bağlı olarak düşürülmesi ve analık sigortasının yeniden düzenlenmesi de raporda yer aldı.
Kamuda çalışan annelere her çocuk için 12 ay ücretli doğum izni, babalara ise 2 ay ücretli izin verilmesi önerildi. Üçüncü çocuktan itibaren çocuk sayısıyla orantılı şekilde artacak eğitim ve gıda ödeneği sağlanması da gündeme getirildi.
MHP’nin raporunda 3 ve daha fazla çocuklu ailelerin elektrik, doğal gaz, su ve internet faturalarında yüzde 50 indirimden yararlandırılması önerildi. Çocuk bezi ve mamanın ihtiyaca göre ücretsiz sağlanması, anneler için esnek ve uzaktan çalışma modellerinin kalıcı hale getirilmesi de teklif edildi.
Genç evli çiftlerin kırsala yerleşmesini teşvik edecek düzenlemelere de yer verilen raporda, kentlerden kırsala taşınmak isteyen çiftlere konut tahsis edilmesi ve tarım ile hayvancılık destekleri sağlanması önerildi. Köylerde internet, eğitim, sağlık ve sosyal yaşam imkanlarının da kent standartlarına yaklaştırılması gerektiği belirtildi.
Raporda yer alan düzenlemeler henüz yürürlüğe girmiş uygulamalar değil, MHP tarafından hazırlanan politika önerileri niteliğinde bulunuyor.
MHP, Devlet Bahçeli, Konut Kredisi, Çocuklu Aileler
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler




