
Sivas’ta doğan ve Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak, bahar aylarında kızıl rengiyle dikkat çekiyor.
Kızılırmak’ın rengine ‘Fadlum’ etkisi
Nehrin bu rengini almasında en büyük etkenlerden biri, kent merkezinden geçen Fadlum Irmağı’ndan gelen jipsli topraklar oluyor.
Kızılırmak’ta bahar rengi: Kızıl
Kar erimeleri ve bahar yağmurlarıyla birlikte debisi artan Kızılırmak, taşıdığı topraklarla birlikte kızıl renge bürünüyor. 1355 kilometrelik uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak’ın bu kızıllığına en çok katkıyı Sivas şehir merkezinden geçerek nehre karışan Fadlum Irmağı sağlıyor. Fadlum Irmağı’ndan taşınan jipsli toprak, özellikle Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesi yakınında Kızılırmak’a karışarak dikkat çekici bir renk oluşturuyor. Bu doğal olay, dronla da havadan görüntülendi.
Renkli görüntünün kaynağı: Jips ve demir mineralleri
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fatih Kartal, nehirdeki kızıllığın bilimsel nedenlerini anlattı. Dr. Kartal, bölgenin jeolojik yapısında yer alan jips ve demir minerallerinin bu görüntüye neden olduğunu belirtti.
“Bu jeolojik bir durumdur. Jipsin ana maddesi olan kalsiyum sülfat çözüldüğünde kırmızı bir renk verir. Jipsin yoğun olduğu bölgelerde topraklar da kırmızı olur. Yağışlarla birlikte bu topraklar Kızılırmak’a taşınıyor. Ayrıca Sivas ve Malatya, Türkiye’deki demir cevherinin yüzde 80’ine sahip. Demir mineralleri de oksidasyonla paslanarak nehre kırmızı renk kazandırıyor. Özellikle Fadlum çevresi bu nedenle daha da kırmızı görünüyor,” dedi.
Erozyona karşı uyarı
Toprak taşınımının önemli bir çevresel sorun olan erozyona neden olduğunu vurgulayan Kartal, kurak ve yarı kurak bölgelerde erozyonun ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. “Toprağın suyla taşınması barajların ve göllerin ömrünü kısaltır, ekolojik dengeyi bozar,” diyerek uyarılarda bulundu.
Haber Merkezi / DHA
Büyük Sivas Haber