
Soğuk havaların etkisini artırmasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında da artış yaşanıyor.
Geçmeyen Öksürük Şikayeti Olanlar Çözümü Aktarlarda Arıyor
Günlerce ve haftalarca süren öksürükten şikayet eden vatandaşlar, hastanelerin yanı sıra doğal yöntemlere de yöneliyor. Hastalık sürecini daha hafif atlatmak isteyenler, bitkisel destek almak için aktarlara yoğun ilgi gösteriyor.
Uzmanlar, son dönemde Covid-19, influenza (grip) ve RSV gibi solunum yolu hastalıklarının yaygınlaştığını belirterek, hastaların burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş, halsizlik ve özellikle geçmeyen öksürük şikayetleriyle sağlık kuruluşlarına başvurduğunu ifade ediyor. Doktor tedavisinin yanı sıra, doğal destek arayışında olanlar ise bitkisel ürünlere yönelerek aktarlara akın ediyor.
Kış Aylarında Bitkisel Ürünlere Talep Arttı
Bursa’da 13 yıldır aktarlık yapan Cihan Özdemir, kış aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşların yoğun şekilde doğal çözümlere yöneldiğini belirtti. Özdemir, özellikle Covid-19 sürecinin ardından toplumda enfeksiyonel hastalıkların doğal yöntemlerle desteklenmesine olan ilginin arttığını vurguladı.
Hastalıklara karşı korunmak için önerilerde bulunan Özdemir, “Öksürük ve solunum yolu rahatsızlıklarına karşı ada çayı, üzerlik otu veya kekik ile ortamları tütsülemek faydalı olabilir. Ayrıca gece yatmadan önce ada çayı, lavanta veya elma sirkesi ile burundan hafifçe çekerek ve boğaza gargara yaparak, üst solunum yollarındaki bakterileri temizlemek mümkün” dedi.
Kış Hastalıklarına Karşı Koruyucu Bitkiler
Kış aylarında en çok tercih edilen bitkiler hakkında bilgi veren Özdemir, “Bu dönemde ıhlamur ve ada çayı vazgeçilmezdir. Bunların yanı sıra hatmi çiçeği, papatya, tarçın, zencefil, zerdeçal ve karanfil de oldukça etkili. Vatandaşlar, bu bitkileri kendi damak tatlarına göre karıştırarak kış çaylarını hazırlayabilirler. Kaynamış suyun içinde birkaç dakika demlendirerek sağlıklı bir bitki çayı tüketebilirler” ifadelerini kullandı.
Özdemir, son yıllarda çam kozalağı bazlı ürünlere de yoğun talep olduğunu belirterek, “Çam kozalağı macunu, çam kozalak şurubu, çam kozalağı pekmezi, keçiboynuzu pekmezi ve andız pekmezi gibi doğal ürünler, bağışıklık sistemini güçlendirmek için oldukça faydalı. Özellikle enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırıyor” diye konuştu.
Salgın Dönemlerinde Aktarlara Yoğun İlgi
Hastalıklardaki artışın aktar ürünlerine olan talebi de artırdığını dile getiren Özdemir, “Salgın olup olmadığını aktarlardaki yoğunluktan anlayabiliyoruz. Son bir ayda kış çaylarına ve ıhlamura büyük talep var. Uzmanların da belirttiği gibi, domuz gribinin bir varyantı olan influenza salgını etkisini sürdürüyor. Vatandaşlar, eklem ağrıları ve halsizlikten şikayetçi. Doktorların önerdiği ilaçların yanı sıra, doğal takviyelerle iyileşme sürecini hızlandırmak için aktarlara başvuruyorlar” dedi.
Haber MErkezi / İHA
Büyük Sivas Haber