DOLAR 38,2552 % 0.34
EURO 43,8333 % 0.15
STERLIN 51,0885 % 0.12
FRANG 46,9242 % 0.68
ALTIN 4.076,87 % 0,33
BITCOIN 85.428,01 0.972

Düzelmeyen Boğaz Enfeksiyonu Pfapa Olabilir!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Düzelmeyen Boğaz Enfeksiyonu Pfapa Olabilir!

Boğaz ağrısı, yüksek ateş ve ağız içi yaralarla kendini gösteren ve antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen boğaz enfeksiyonlarında PFAPA hastalığı ihtimaline dikkat çekiliyor.

Düzelmeyen Boğaz Enfeksiyonu Pfapa Olabilir!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, özellikle çocuklarda görülen bu hastalıkla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Yıldırım, PFAPA sendromunun tipik olarak yüksek ateş, farenjit (boğaz iltihabı), ağızda aftlar ve boyunda lenf bezi şişliği ile seyrettiğini belirterek, “Antibiyotik tedavisine rağmen geçmeyen boğaz enfeksiyonlarında bu hastalık mutlaka akla gelmeli. Çünkü boğaz kültürü negatif çıkar ve verilen antibiyotikler işe yaramaz. Bu durum çocuklarda febril konvülsiyonlara, yani ateşe bağlı nöbetlere neden olabilir. Bu da beyinde hasara yol açabilir,” dedi.

Erkek çocuklarda daha sık görülüyor

PFAPA’nın genellikle 2-6 yaş arasındaki erkek çocuklarda görüldüğünü söyleyen Yıldırım, “İlkbahar ve yaz aylarında atakların daha sıklaştığı gözleniyor. Boğaz ağrısı, ağızda yara ve halsizlik gibi şikayetlerle gelen çocuklara genellikle antibiyotik tedavisi başlanıyor ancak yanıt alınamıyor. Bu durumda PFAPA hastalığı düşünülmeli,” ifadelerini kullandı.

Tanı için kortizon tedavisi önemli

Bu hastalığın belirli bir laboratuvar testinin olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Yıldırım, “Tanı koymak için öykü ve fizik muayene çok önemli. Kortizon tedavisi ile hastalar 2-6 saat içerisinde dramatik şekilde iyileşiyor. Ancak tekrarlayan kortizon kullanımı atak sıklığını artırabildiği için sürekli kullanım önerilmiyor. Yine de tanı koymada etkili bir araçtır,” dedi.

Tedavide bademcik ve geniz eti ameliyatı öneriliyor

Hastalığın kesin nedeninin bilinmediğini ancak immün sistem bozukluğu ile ilişkilendirildiğini ifade eden Yıldırım, “Altın standart tedavi yöntemi bademcik ve geniz eti ameliyatıdır. Bu ameliyattan sonra hastalığın atakları tamamen kesiliyor ve bağışıklık sistemi normale dönüyor,” şeklinde konuştu.

Her yaşta görülebilir

Prof. Dr. Yıldırım, PFAPA sendromunun sadece çocuklarda değil, her yaş grubunda da görülebileceğini vurguladı. “Ağızda yaralar, boyunda lenf bezi şişliği, ateş ve yutma güçlüğü şikayetleri olan her hastada PFAPA akla gelmeli,” uyarısında bulundu.

(Nursen Beste Yıldız)

Sivas Haber– Sivas Haberler

 


YORUM YAP