


Rusya ile Ukrayna arasında 2022'den bu yana süren savaşın sona erdirilmesine yönelik müzakereler, 15 Mayıs’ta İstanbul’da yeniden başlıyor.
Dünya kritik zirveye kilitlendi! İstanbul'da barış masası yeniden kuruluyor!
Türkiye, savaşın başlangıcından bu yana sürdürdüğü arabulucu rolüyle bir kez daha barış masasının kurulduğu ülke oldu. İstanbul’da yapılacak barış görüşmeleri öncesi tüm gözler Türkiye'ye çevrildi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmek üzere Ankara’ya gelirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise zirveye katılmayacağını açıkladı. Kremlin, Putin'in yerine üst düzey yetkililerden oluşan bir heyetin İstanbul’a gönderileceğini duyurdu.
Heyetler belli oldu
Ukrayna heyetinde; Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Devlet Başkanı Danışmanı Ihor Jovkva ve diğer üst düzey yetkililer yer alacak.
Rus heyetine ise Putin’in danışmanı Vladimir Medinsky başkanlık edecek. Heyette Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Genelkurmay Başkanlığı Ana Müdürlüğü Başkanı İgor Kostyukov ve Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin gibi kritik isimler bulunuyor. Ayrıca bilgi ve insani politika dairelerinden daire başkan yardımcıları ile askeri işbirliği yetkilileri de heyette yer alacak.
Trump yerine ABD Dışişleri Bakanı geliyor
ABD Başkanı Donald Trump’ın İstanbul’daki ilk tura katılması beklenmezken, ABD Dışişleri Bakanı Rubio ve Orta Doğu Temsilcisi Witkoff’un görüşmelerin ardından Cuma günü İstanbul’a gelerek sürece dahil olacağı bildirildi.
Türkiye'nin diplomatik rolü güçleniyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğünde 2022 yılında İstanbul’da başlatılan barış süreci, Buça katliamı sonrası kesintiye uğramış, ancak Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ile yeniden ivme kazanmıştı. Putin’in 11 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yaptığı çağrı üzerine barış müzakerelerinin tekrar İstanbul’da başlatılması kararlaştırıldı.
Savaşın seyri ve müzakerelere etkisi
24 Şubat 2022'de başlayan savaşta Ukrayna, topraklarının yaklaşık yüzde 20’sini kaybederken, özellikle Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde kontrol Rusya’ya geçti. Kırım ise 2014’te ilhak edilmişti. Batı ülkeleri Ukrayna’ya askeri ve ekonomik destek verirken, Rusya’ya yaptırımlar uygulamaya devam ediyor.
İstanbul’da yeniden kurulacak barış masası, savaşın sona erdirilmesi ve yeni bir barış dönemi için umut ışığı olarak görülüyor. Görüşmelerin başarısı, sadece bölge için değil, küresel istikrar açısından da büyük önem taşıyor.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler