
İsmail Dursun’un “100. Yıl’da Sivas’ta Dev Medya Buluşması” isimli köşe yazısı;
“100. Yıl’da Sivas’ta Dev Medya Buluşması”
Merhaba dostlar; bugün size izninizle 4 Eylül 1919 Sivas Kongresinin 100. Yılı kutlamaları nedeniyle Cumhuriyet kuran Sivas´ımıza, Türkiye Gazeteciler federasyonunun Sivas,yöneticileri ile yine Sivas Gazeteciler Derneği Sivas şubesi yönetiminin ‘´ 100 yılda 100 gazeteci buluşması´´ projemiz çağrısı üzerine Genel merkez yönetiminin de bu davetimize icabet ederek 59. Başkanlar konseyi toplantısını Cumhuriyet şehri Sivas´ta toplanmasına karar vererek bizleri mutlu etmiştir. Dolaysıyla Bu konuları sizlerle paylaşmak istiyorum
Değerli dostlar buradaki amaç yerel ve ulusal basının günümüz Türkiye´sinde illerinde ilçelerinde yaşadıkları olumsuzluklar özlük ve ekonomik haklarının gün geçtikçe işten çıkarmalarla birlikte ilanların gittikçe yerel basına getirilecek ‘´yargı paketi yasası´´ ile bunun daha da zorlaşacağı endişesi taşınmaktadır.
Bu nedenle biz Sivas yöneticileri olarak yaşanan ve yaşanacak bu olumsuzlukların halkımızla yöneticilerimizle paylaşmak adına Türkiye´nin birçok ilinden gelen Federasyon ve Cemiyet başkan ve üyelerimizi burada ağırlayıp ‘´100 gazeteci 100. Yılda buluşması´´ düşüncesiyle bunu büyük bir katılımla gerçekleştirdik.
Başkanlar konseyi toplantısını Mustafa Kemal Atatürk´ün 108 gün kaldığı kongre binasında toplantısını yaparak bu güzel şehre ve ülkemize birçok değerler katan Atatürk ve meclis üyesi arkadaşlarının miraslarını görüp şehrimizden memnun olarak ayrılmaları ilimiz adına önemli bir gelişme olarak görüyorum.
Yerel basının amacı nasıl ki Ulusal basının, tüm yurdu ilgilendiren konuları gündeme getirmesi gerekiyor ise, yerel basında halkına yöresine Ülkesindeki insanları ilgilendiren haberleri okuyucuları veya dinleyicileri yâda izleyicileri ile paylaşmak zorundadır. Bu görevi yaparken de tarafsızlık çerçevesi içerisinde bir taraf olmadan meslek ilkeleri adına yapmak zorundadır.
Yerel basın ve unsurlarının gereklilikleri ise, şüphesiz ki tartışılması bile anlamsız ve gereksiz konulardan biridir bunu da böyle görüyorum.
Ben bu önemli olduğu kadar tarihi bir günde tarihi dev bir basın buluşmasında tüm kurum ve kuruluşlara davetiye ulaştırılmasına rağmen bazı yerel basın temsilcilerinin de (katılan dostlarımızı tenzih ediyorum ) bu toplantılarda bulunmamasını anlamış değilim bu hepimizin ortak sorun ve değerlerinden biridir.
Bu projeye katkı sunarak biz zat avdet edip, yaptığı konuşmalarla cumhuriyet şehrinin ne kadar önemli bir il olduğunu vurgulayarak katılımcıların beğenisini kazanan başta Sayın Valimiz Salih Ayhan ve Belediye başkanımıza sonsuzteşekkürlerimi sunuyorum.
Ayrıca basın emekçisi meslektaşlarım Türkiye Gazeteciler Federasyonu Sivas temsilcilerinden ve Sivas Gazeteciler Cemiyeti başkan vekili Hakan Sezer Er´e, Yılmaz Kozu ´ya Yine Gazeteciler Cemiyeti yöneticilerinden Hakan Bakar, Osman Kesiciye üye Necdet Çömlekçiye törenlerimizin başlayışından sonuna kadar bizi yalnız bırakmayan Bizim Sivas gazete yönetici ve çalışanlarına bir yönetici arkadaşları olarak kendilerine içten duygularımla teşekkür ediyorum.
Çünkü basın her zaman özgürlükçe Demokrasinin vazgeçilmeyen unsurlarından biridir. Demokratik yapının temel ögelerinden biridir.
Valiliğimize Belediyemize, Cumhuriyet Üniversitesi Yönetimine Ticaret ve sanayi odası yönetimine diğer STK ve halk katmanlarına bize destek oldukları için teşekkür ederim.
4 Eylül Kongresinin 100. Yılı kutlamaları için Valiliğimiz ve belediyemizle birlikte diğer kurum ve kuruluşlarımızın yaptıkları binlerce halkın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikler Ülkemizde olduğu gibi uluslararası medyanın da gündeminde olması Sivas´ımız için önemli bir gelişme olarak görüyorum.
Görüşmek dileğiyle efendim