

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Karadeniz İçin Kritik Uyarı...Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz’de son günlerde artan karşılıklı saldırıların deniz güvenliğini ciddi biçimde tehdit ettiğini belirterek, sivil ve ticari gemilerin hedef alınmaması konusunda taraflara açık ve net uyarılarda bulunduklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Karadeniz İçin Kritik Uyarı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Sergi Salonu’nda düzenlenen 16. Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin titizlikle uygulandığını vurgulayarak savaşın Karadeniz’e yayılmasının önüne geçildiğini ifade etti. Son dönemde yaşanan saldırıların seyrüsefer emniyetini tehdit ettiğini dile getiren Erdoğan, ticaret ve sivil gemilerin hedef alınmasının kimseye fayda sağlamayacağını belirtti.
Konferansın bu yıl “Barış, İstikrar ve Refah Üreten Dış Politika” temasıyla gerçekleştirildiğini hatırlatan Erdoğan, uluslararası sistemin son yıllarda daha karmaşık ve kırılgan bir yapıya dönüştüğünü söyledi. Küresel adalet ve insan hakları söylemlerinin artmasına rağmen, insani krizlerin ve çatışmaların derinleştiğine dikkat çekti.
Konuşmasında Gazze ve Suriye’de yaşananlara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’de on binlerce sivilin hayatını kaybettiğini, Suriye’de ise 600 binden fazla insanın savaş ve terör nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti. Uluslararası kurumların bu krizler karşısında etkisiz kaldığını ifade eden Erdoğan, mevcut küresel düzenin adaletsizlik ürettiğini söyledi.
Türkiye’nin çok boyutlu bir dış politika izlediğini vurgulayan Erdoğan, ülkenin ekonomik, askerî ve diplomatik açıdan güçlü olmak zorunda olduğunu belirtti. Dış temsilcilik ağının genişlediğini kaydeden Erdoğan, dış politikada eksen kayması ya da rota değişikliğinin söz konusu olmadığını dile getirdi.
Rusya-Ukrayna Savaşı kapsamında İstanbul süreciyle önemli insani kazanımlar elde edildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz Tahıl Girişimi ve esir değişimleri gibi adımların Türk diplomasisinin başarısı olduğunu ifade etti. Güney Kafkasya’da Azerbaycan ile Ermenistan arasında barışa yönelik önemli bir sürecin yaşandığını belirten Erdoğan, önümüzdeki yıl başından itibaren bazı sembolik adımlar atılacağını da açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin artan ihracatı, turizm gelirleri ve savunma sanayisindeki yükselişine de dikkat çekerek, dış politikanın ekonomi ve ticaretle birlikte yürütüldüğünü söyledi. Konuşmasının sonunda büyükelçilere hitap eden Erdoğan, Türkiye Yüzyılı hedefi doğrultusunda aynı kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Büyükelçiler Konferansı, Karadeniz, Montrö Sözleşmesi, dış politika, Gazze, Suriye, Rusya Ukrayna savaşı, Türk diplomasisi
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler





