
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gıda Güvenliği Mesajı! "Milli Güvenliğimizin Temel Unsuru Olarak Görüyoruz"
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen Dünya Gıda Forumu'na video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iklim değişikliği, çevrenin korunması ve gıda güvenliğinin insanlığın ortak geleceği açısından kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.
Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalıştıklarını belirten Erdoğan, "İklim değişikliği, çevrenin korunması ve gıda güvenliği gibi kritik alanlarda gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmanın derdindeyiz. Bir yanda kuru ekmek bulamayan milyonların yaşam mücadelesine tanık olurken, diğer yanda gıda israfının arttığı bir dünyada ne barıştan ne huzurdan ne de refahtan bahsedebiliriz" dedi.
Türkiye'nin güvenli gıdaya erişim konusundaki yaklaşımını da açıklayan Erdoğan, gıda güvenliğinin ülkelerin ekonomik ve stratejik geleceği açısından belirleyici bir unsur haline geldiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye olarak bu gerçekten hareketle güvenli gıdaya erişimi sadece bir arz meselesi olarak değil, milli güvenliğimizin temel unsuru olarak görüyor, bu yönde adımlarımızı atıyoruz. Atalarımızın yaptığı gibi nimeti kıymet olarak gören anlayışı tesis etmenin gayretindeyiz" ifadelerini kullandı.
Küresel ölçekte gıda kaybı ve israfının ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çeken Erdoğan, raporlara göre gıda israfının yaklaşık yüzde 60'ının evlerde, tüketici aşamasında gerçekleştiğini söyledi. Dünyada her yıl üretilen yaklaşık 1,5 milyar ton gıdanın kaybedildiğini veya israf edildiğini belirten Erdoğan, üretimde verimlilik kadar mevcut kaynakların korunmasının da önemli olduğunu dile getirdi.
Türkiye'de gıda israfının önlenmesi amacıyla hayata geçirilen çalışmalara değinen Erdoğan, "2020 yılında başlattığımız 'Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık' girişimi, çok kısa sürede büyük aşama kaydetti. Ekmek israfını önleme kampanyamız suretiyle ekmek israfını yüzde 18 azalttık" açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde 9 yıl önce başlatılan Sıfır Atık Hareketi'nin de küresel çevre bilincinin geliştirilmesine önemli katkılar sunduğunu belirtti. Türkiye'nin bu alandaki çalışmalarını uluslararası platformlara taşımayı sürdürdüğünü ifade eden Erdoğan, Antalya'da düzenlenmesi planlanan COP31 toplantısına da değindi.
Erdoğan, "Bu yıl 9-20 Kasım tarihlerinde Antalya'da düzenleyeceğimiz COP31 sırasında tecrübelerimizi uygulamalara dönüştürecek adımları planlıyoruz. Yine COP31 sırasında Turkuaz Bağlantı girişimimiz ile gıda güvenliğini ve iklim taahhütlerini ortak bir zeminde buluşturmayı hedefliyoruz" dedi.
Türkiye'nin uluslararası tarım ve gıda politikalarında daha etkin rol üstlenmeyi hedeflediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün genel direktörlük seçimlerine ilişkin de açıklamada bulundu.
Türkiye'nin FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi'ne ev sahipliği yaptığını hatırlatan Erdoğan, "Teşkilatın genel direktörlüğü seçimleri için adaylığımızı açıklamış bulunuyoruz. Ülkemizde uzun yıllar Tarım Bakanlığı görevini başarıyla yürüten Mehdi Eker'e desteklerinizi bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajında, gıda güvenliğinin sağlanması, israfın azaltılması, iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir tarım politikalarının geliştirilmesi konuları öne çıktı. Türkiye'nin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde bu alanlardaki çalışmalarını sürdüreceği vurgulandı.
Recep Tayyip Erdoğan, Gıda Güvenliği, Gıda İsrafı, Dünya Gıda Forumu
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler





