DOLAR 32,3721 % 0.16
EURO 34,9730 % -0.29
STERLIN 40,9611 % 0.18
FRANG 35,9012 % 0.12
ALTIN 2.325,53 % 0,22
BITCOIN 2.283.509 0.014

Zinnur Yılmaz yazdı! COVİD-19’dan Sonra Dünya’yı Ne Bekliyor?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Zinnur Yılmaz yazdı! COVİD-19’dan Sonra Dünya’yı Ne Bekliyor?

Dünya çapında yeni bir kirlilik türü yayılıyor ve uzun vadede bize çok pahalıya mal olacak gibi.

Zinnur Yılmaz yazdı! COVİD-19’dan Sonra Dünya’yı Ne Bekliyor?

Koronavirüsün tüm dünyaya yayılıp insanların altüst olmasının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti. Belki hepimiz salgınla beraber çevresel kirliliğin azalacağını düşünmüştük, ancak klasik atık kirliliğimiz başka bir kirlilik türü olan yüz maskeleri ve plastik eldivenlerle yerini değiştirmiş gibi görünüyor.

Herkesin virüse temas etmekten korunması gerektiğinden, kendimizi ve başkalarını korumak için yüz maskeleri, hatta plastik eldivenler takmamız gerek ancak her gün Covid-19 virüsüne karşı savunmak için kullandığımız bu ekipmanların tüm Dünya için yeni bir tür kirlilik yaratmaya başladığı daha yeni ortaya çıkıyor.

Milyonlarca maske ve plastik eldiven her gün milyonlarca insan tarafından kullanılıyor, yani kullanılanlar çöpe, yere, denize kısacası doğaya atılıyor. Her yerde görüyoruz, her gün kullanıyoruz ve şimdi bu salgınla birlikte plastik miktarı endişe verici şekilde arttı.

Bu yılın Şubat ayında Çin’de tek kullanımlık yüz maskesi üretimi günde 116 milyara yükseldi. Küresel nüfus tek kullanımlık yüz maskelerine sadık kalırsa, pandeminin sonunda, küresel aylık tüketim 129 milyar yüz maskesi ve 65 milyar eldiven ile sonuçlanacaktır.

Şu anda bu miktardaki maske ve plastiği geri dönüştürecek araçlara sahip değiliz. Yüz maskelerinin yalnızca% 1’inin uygunsuz şekilde imha edilmesi, küresel olarak su yollarında, toprakta ve denizlerde sona eren 10 milyon öğe anlamına geliyor. Peki, dünyamızı korumak için ne yapabiliriz?

Bir araştırmaya göre, tek bir kişi bir yıl boyunca günde bir yüz maskesi kullanırsa, atık miktarı 66.000 ton daha fazla kirli plastik olacaktır. Ayrıca bunun sonucunda bu kirlilik iklim değişikliğine de etki demektir.

Bunlar, her birey tarafından küçük ölçekte bile dikkate almamız gereken rakamlardır. Bazı ülkeler bu maske ve plastik israfıyla mücadele için stratejiler geliştirmeye çalışıyor, ancak Koronavirüs düzenlemeleri nedeniyle kamusal alanlarda maske takmak zorunlu ve bu uzun süreceğe benziyor.

Sorunun sadece hükümetlere değil, sıradan insanlara da herkesin elinde olması gerektiğine inanıyorum. Şimdiye kadar iklim değişikliği ile mücadele etmek için başlamaya çalıştık, salgın bize ulaştığında durduk.

Ama şimdi, işler daha iyi olduğunda, bunun bizi insanlar ve Dünyamız olarak etkileyeceğini düşünmeliyiz.

Pekala, hepimiz yeniden kullanılabilir bir maske takmaya başlamalıyız demiyorum, çünkü bu olmayacak. Herkes en iyisi olduğunu düşündüğü şeyi yapmakta özgürdür, ancak bir saniye durup geleceğimizi düşünelim.

Pamuklu maskeler, bu hikayenin bir parçası olmak isteyen ve her gün tek kullanımlık plastik kullanmayanlar için iyi bir alternatif. Bilim insanları, pamuk, şifon ve ipekten yapılmış katmanlı maskelerin% 90-95’e varan bir filtrasyon yüzdesine sahip olduğunu öne sürüyorlar.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, insanların iki kat bez içeren ve burnu ve ağzı tamamen koruyan bez yüz maskeleri kullanmalarını önermiştir. 60-70 oCayarında yıkama ve kurutma ile kolayca temizlenebilirler. Kumaş maskeler çevre için güvenlidir ve ayrıca insanları COVID-19 virüsünden de korur.

Son olarak, pandeminin ellerine hapsolmuş durumdayız ve sonuçları birkaç yıl içinde görülecektir. Dünyanın sakinleri olarak, onu korumalıyız, kurtarmak için daha iyi yollar bulmalıyız ve kendimizi daha iyi hale getirmek için davranışlarımızı iyileştirmeliyiz. Güç bizim elimizde.

Büyük Sivas Haber


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.