DOLAR 20,0115 % 0.19
EURO 21,3833 % -0.24
STERLIN 24,9742 % 0.83
FRANG 22,1244 % 0.35
ALTIN 1.249,93 % 0,48
BITCOIN 27.582,16 3.258

Sivas ve çevresi Coulomb gerilimi diyagramının kırmızı renkli bölgesinde

Yayınlanma Tarihi : Google News
Sivas ve çevresi Coulomb gerilimi diyagramının kırmızı renkli bölgesinde
blank
blank

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli gerçekleşen depremlerin ardından birçok alanda çeşitli bilimsel araştırmalar yürüten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), depremlere yönelik geniş çerçeveli bir rapor daha yayımladı.

Sivas ve çevresi Coulomb gerilimi diyagramının kırmızı renkli bölgesinde

DEÜ’lü uzmanlar raporda, depremlere ait saha gözlemleri, sismolojik ve jeodezik veriler ile oluşan bina hasarlarına ilişkin bulgu ve değerlendirmelere yer verdi. Depremden etkilenen illerde 9 binden fazla bina incelenerek oluşturulan raporda, genellikle 2000 yılı öncesi binaların yıkıldığına dikkat çekildi.

Türkiye’nin deprem araştırmalarındaki saygın yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 ile Hatay merkezli 6.4 büyüklüğündeki depremlere yönelik yeni bir deprem raporu yayımladı. DEÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği ve Jeoloji Mühendisliği bölümleri ile Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEÜ-DAUM) bilim insanları tarafından hazırlanan 72 sayfalık raporda, depremlere ait saha gözlemleri, sismolojik ve jeodezik veriler ile oluşan bina hasarlarına ilişkin bulgu ve değerlendirmelere yer verildi.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın talimatıyla hız verilen deprem araştırmalarının bir parçası olarak dört bölümden oluşan raporun ilk bölümünde “Jeolojik-Jeomorfolojik Arazi Gözlemleri”, ikinci bölümde “Jeofizik ve Jeodezik Ön Değerlendirme Sonuçları”, üçüncü bölümde “Bina Hasarları Ön Değerlendirmesi” ve son bölümde “Sonuçlar ve Değerlendirmeler” yer aldı.

“Raporumuz güvenli kentlere vesile olacak”

Raporla ilgili değerlendirmede bulunan Rektör Hotar, “Deprem felaketinden etkilenen bölgelerdeki yapı stokunun durumunu tespit etmek amacıyla DEÜ Rektörlüğü olarak bir çalışma başlattık. Bu noktada bölgeye giden üniversitemizin ilgili alanlarında görevli bilim insanlarından oluşan ekiplerimiz, saha çalışmaları yürüterek 9 binden fazla binayı incelediler. Ekiplerimizin elde ettikleri bulgulara göre ilgili kişi ve kurumlara rehberlik edeceğini düşündüğümüz bir rapor oluşturuldu” dedi. Yapılan tespitlerin orta ve uzun vadede Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeline referans sağlayacağına inandıklarını kaydeden Rektör Hotar, “Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ülke çapında başlatılan çalışmaların, daha güvenli kentlerin ve yapıların oluşmasına vesile olacağına inanıyoruz. Bu noktada raporumuzun deprem ve afete hazırlık politikalarıyla ilgili çalışmalara katkı sağlayacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

9 bin bina incelendi

Raporda, DEÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından oluşturulan saha inceleme ve gözlem ekibinin Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Gaziantep illerinde yaklaşık 9 bin binada inceleme yaptığına dikkat çekildi. Binalardaki gözlem ve tespitler sonucunda maddeler halinde sonuç paylaşan DEÜ’lü bilim insanları, hasarlı ve göçen binaların genellikle 2000 yılı öncesi yapıldığına dikkat çekti. Raporda şu ifadeler yer aldı: “Hasarlı ve göçen binalar genellikle deprem yükleri altında sıvılaşabilen zemin üzerinde yer almakta ve temel sistemlerinde yetersizlik bulunmaktadır. Bu binalarda beton ve donatı malzeme kalitesi ile işçilik son derece yetersizdir.”

Yumuşak kat vurgusu

Depremlerde binaların çökmesinde etkin rolü gözlemlenen “yumuşak kat” düzensizliğine de vurgu yapılan raporda, “Hasarlı ve göçen çoğu binanın zemin katında çeşitli dükkanlar yer almakta olup, yumuşak kat düzensizliği bulunmaktadır. Hasarlı ve göçen bazı binalarda çekme kat bulunması nedeni ile rijitlik düzensizliği bulunmaktadır. Kolon kiriş birleşim bölgelerinde etriye sıklaştırması yapılmamış binalarda hasarın bu bölgede yoğunlaştığı ve yapının ağır hasar almasına neden olduğu hatta çoğu zaman yapının tamamen göçmesine neden olduğu görülmüştür” ifadeleri yer aldı. DEÜ’nün bölgedeki incelemelerinin sonucunda, deprem yönetmeliklerine uygun olarak inşa edilen, beton ve donatı kalitesinin yeterli olduğu binalarda ise önemli hasar oluşmadığına dikkat çekildi.

İskenderun merkezi zayıf zemin niteliğinde

DEÜ’lü uzmanlar, mikrotremor ve SPAC çalışmalarından elde edilen ilk jeofizik bulguları değerlendirdiklerinde, İskenderun kent merkezi ve kıyı kesiminin zemin hakim titreşim periyodu değerlerinin yüksek olduğu ve zayıf zemin niteliğinde olduğunu belirledi. Raporda, çalışma alanında elde edilen düşük VS30 hız değerlerinin de bunu desteklediğinin gözlemlendiğine vurgu yapıldı.

Hatay depremi sismik kaynağı oluşturdu

Raporda, Dünya’nın kara kısmında son yüzyılda meydana gelmiş en büyük depremlerden biri olarak değerlendirilen Kahramanmaraş depremlerinde, ilk ana şok sırasında üç fayın birden (Amanos, Pazarcık ve Erkenek fayı); ikinci ana şokta ise Çardak ve Doğanşehir faylarının birlikte kırıldığına dikkat çekildi. 20 Şubat tarihindeki Hatay Defne depreminde ise Antakya Fayı’nın kuzey segmentinin, depremin sismik kaynağını oluşturduğu ifade edildi. Küresel Konum Belirleme Sistemi (GNSS) verilerinden elde edilen bölgeye yönelik sonuçların da değerlendirildiği raporda, “GNSS verilerinden elde edilen sonuçlar göz önüne alındığında Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Malatya, Elazığ’daki GNSS istasyonları güneybatıya doğru, Kahramanmaraş Ekinözü, Adana Feke, Adana Tufanbeyli’deki istasyonlar kuzeybatıya doğru, Gaziantep ve Kilis’teki istasyonlar kuzeydoğuya doğru Adıyaman’daki istasyon ise güneydoğuya doğru hareket etmiştir” ifadelerine yer verildi.

GNSS istasyonlarında depremin etkisiyle kalıcı deformasyon oluştuğu belirtilen raporda, “Bir başka ifadeyle, depremin etkisinin ortadan kalkmasıyla hareket eden noktalar ilk konumlarına geri dönmemiş; bölge kalıcı deformasyona uğramıştır. 6 Şubat 2023’de meydana gelen 7.7 ve 7.6 depremlerinin, GNSS zaman serilerindeki değişimlerin gözlemlenmesiyle geniş bir bölgede etkili olduğu ortaya konmuştur” açıklamalarında bulunuldu.

Deprem riski

Raporda, belli bölgelerdeki deprem risklerine de dikkat çekilerek, “Coulomb gerilimi diyagramının kırmızı renkli bölgelerine karşılık gelen kuzeybatıda Sivas ve çevresi, kuzeydoğuda Malatya ve çevresi, güneydoğuda Gaziantep’in güneyi ve Suriye, güneybatıda Hatay ve çevresi, batıda ise Aksaray’a kadar gerilim artımının olması nedeniyle deprem riskini yüksek olduğu söylenebilir” denildi.

Büyük yıkıma neden olan depremlerin hemen ardından DEÜ’nün tüm birimleriyle yaraları sarmaya başladığına ve depremlere yönelik bilimsel araştırmalar gerçekleştirdiğini kaydeden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, deprem bölgesindeki arazi çalışmaları ve deprem tahlillerinin devam ettiğini, oluşacak yeni sonuçların rapora ekleneceğini belirtti. (İHA)

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Duyarsız

Şehir kamuoyunda neredeyse her alanda eleştirilerin hedefi olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Alim Yıldız yaşanan depremler sonrasında taziye ve başsağlığı mesajı yayınlamak dışında bir çalışma yapmadı.

Sivas’taki riskli bölgeler, alınması gereken önlemler neler bununla ilgili hiç bir akademik çalışma ortaya koyamayan Rektör Alim Yıldız’ın, DEÜ Rektörü Nühket Hotar’ı örnek alması bekleniyor…

Büyük Sivas Haber

blank

YORUM YAP

HACI TUTKUN 10 Mart 2023 / 16:02 Cevapla

Deprem Kim? Alim Yıldız kim? kendi tayfası ve kendi dünyalarında milletten uzak insanlar. İnşallah Sivasımızdan da tez zamanda uzaklaşırlar da ümmeti müslüman rahat bir nefes alır artık.

Şakir Kılıç 8 Mart 2023 / 21:30 Cevapla

Deprem, bilim, bilimsel yayın, dünya sıralamasında bir üniversite, güçlü akademik kadro….. bunlar yedi yıldır Sivas Cumhuriyet Üniversitesi için hayal olan öğelerdir. Alim yıldız ve o beyin takımı Sivasın makus kaderi olmuştur. Kaliteli insanların şehirden kopuşuna sebep olmuşlardır. Şehri meslek yüksek okulu haline çevirmişler dir. Vebalı Günahı boyunlarınadır. Artık Yıldızeli eşrafını bile çileden çıkarır duruma getiren Alim bey, oturup bir fikir jimnastiği yapmalıdır, ama artık gerçekten çok geç .

Ali Faruk ŞENER 8 Mart 2023 / 18:13 Cevapla

Kulis bilgisi aktarıyorum Altılı masa iktidara gelirse, ilk icraatları 210 rektörün 209 unu görevden almakmış.Bilgi çok net bir ağızdan. Alınmayacak tek rektör Alim Yıldız mış. Ak partiyi altılı masanın yıpratamadığı kadar yıprattığı Sivas ilinde ak partiyi tek başına alabora ettiği için şükranlarını sunarak Alim Beyi hatta 2027 Haziranına kadar görev süresini uzatmayı planlıyorlarmış. Diğer 209 rektör görevden 15 mayıs pazartesi alınacak, çok net bilgi…

Furkan Gülsever 8 Mart 2023 / 16:06 Cevapla

Sivasımıza devlet büyüklerimiz bir jest yapsa ve 10 büyük deprem profesörünü Cumhuriyet Üniversitesine gönderip Deprem Fakültesi oluştursalar gelişecek olayları şöyle anlatayım: Alim Yıldız Ünal Kılıç Ve Fikir babaları Enis Baha beyler önce istemezük diye yoğun bir çaba harcarlar. Velhasıl fakülte açıldı bu üç şahıs burada 10 deprem profesörü varken başlarına ilahiyatçı bir dekan atarlar. Birkaç hafta sonra bu bölümden ülke ve dünya ya faydalı işler yararlı yayınlar çıkarırlar korkusu ile bu on değerli hocayı sağlık hizmetleri meslek yüksek okulu Kangal ve suşehrindeki meslek yüksek okulları ve el sanatları, deri ve ayakkabı meslek yüksek okullarına geçici görev yazısı ile sürerler, Bu hocalar da Sivas İdari Mahkemesine dava açar ve tabiyki kazanırlar, bu on hocaya keyfi açılan davaların yaklaşık 100 bin lirayı geçen tüm masraflarını Rektörün kendisi ödemesi gerekirken devlete yüklerler. Bu üç şahsın yaptıkları hatayı Sivasın yazılı ve görsel medyası yazıp çizse de Bu üç şahsı haşa gökten birşeyler inse de değiştirmezler. Bunların yaptığı yanlışlığı ve sivasa ihaneti gören diğer rektör yardımcısı Hilmi A. ne ağzını açabilir ne de bir gram eleştiri yapabilir, yine boynunu büker ve zor durumda kalır.En sonunda bu uğraşılan on hoca bir şekilde Sivası terk eder giderler, Rektörlük üç gün halay çeker bu olaya… Bu ihanet, komik, akla mantığa uymayan , bütün Sivasın elelştirdiği bu yanlışlık sürer de sürer. Bilmem Sivas Cumhuriyet Üniversitesi nin yedi yıldır çektiği çile yi anlatabilmişimdir size Sevgili Sivas Halkı.

HASAN HÜSEYİN YÜCE 8 Mart 2023 / 10:25 Cevapla

İyi ki çevre üniversiteler var da Sivas ı düşünüp insanlarımızı uyarıyor, bizim Alim beye kalsa vay halimize, yandaş atamaları, muhaliflere ceza yağmuru, tüm dekanları ilahiyatçı yapma çabaları dışında hiçbir akıllı mantıklı bilimsel bir çalışmalarını görmedik. Neyse birkaç ay daha devam etsinler şurda.

Hayriye Binici 7 Mart 2023 / 23:46 Cevapla

Hayatta en hakiki mürşit ilimdir diyen bir Atanın torunlarıyız. Ancak 7 yıldır Cumhuriyet Üniversitesinde ilim bilim fen yapanların cezalandırıldığı, dışlandığı , ötekileştirildiği bir anlayışın ne yazık ki kurbanları var. Öyle olunca da Dokuz eylül, ege gibi diğer üniversiteler bizim için bu rolü üstlenirler. Bundan Rektörün ve ilahiyatçı dekanlarımızın ders almaları lazım diyeceğim ama yedi yıldır olmadığı için artık umut da kalmadı kimsede. Mehmet Kul gibi bir rektör tüm arzumuzdur.

NAZLI ÇİFTÇİ 7 Mart 2023 / 21:11 Cevapla

başka bir üniversite bizim için depreme yönelik geniş çerçeveli bir rapor yayınlayadursun Bizim rektörümüzün beyninde depremler oluyor gibi sanki. vekil adaylığı, ateşe hayalleri varken ne olur ne olmaz diye B planı olarak Ulaş Karasunun hanımını ÖZEL şartlarla üniversiteye alan Alim bey AKP nin son anda \′ bırak vekilliği seni mahalle muhtarı dahi yapmayız\′ demesi üzerine bir anda REKTÖRLÜĞÜME DEVAM ETME kararı aldım diye kulislere haber yolluyor. ilginç bir değişim, dönüşüm, ne derseniz deyin. Kırk yıllık abdestli namazlı hocaları namazdan soğutup alkole başlatan rektör olark Sivas tarihine geçerseniz olacağı bu olur. 15 mayıs pazartesi yi tüm sivas iple çekiyor rektör bey.

CEYHUN EREN 7 Mart 2023 / 20:56 Cevapla

LİYAKATA DEĞİL SADAKATA DAYALI CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ , BU EKİPLE SÜRDÜĞÜ SÜRECE DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİNDEN DEPREM DERSİ, KAYSERİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİNDEN TIP DERSİ, TOKAT VE MALATYA DAN BİR ÜNİVERSİTE NASIL YÖNETİLİR DERSİ ALMAYA DEVAM EDECEKTİR. İLAHİYATÇI REKTÖR VE TÜM FAKÜLTELERE ATADIĞI İLAHİYATÇI DEKAN ARKADAŞLARLA DAHA ÇOK DERS ALIRIZ ÇEVRE İLLERDEN. AKP DE BU REKTÖR İLE SİVASTA OY KAYBETMEYE VE BİR VEKİL DAHA AZ ÇIKARMAYA DEVAM EDER. COULOMB GERİLİMİNİ KRİSTOF KOLOMBUN AMERİKAYI KEŞFİ ZANNEDEN BİR YÖNETİMLE SİVASIMIZI DEPREME HAZIRLAYAN BÜYÜK REKTÖRÜMÜZE HAYATTA BAŞARILAR DİLERİZ.

Selim Emre Coşkun 7 Mart 2023 / 20:02 Cevapla

3 mart cuma günü jeoloji mühendisliğinde Fikret hocamın yaptığı çok faydalı bir deprem toplantısı yapıldı.Depremi anlamak ,depremle yaşamak konferansına tahmin edebileceğiniz gibi ilahiyatçı rektör, ilahiyatçı rektör yardımcısı katılmadılar. Çünkü bu konferans bilimin ışığında , insanlığa ve topluma faydalı bir toplantı idi, bizim yöneticilerin hiç arzulamadığı, hiç tasvip etmediği hiç hoşnut olmadığı bir durumdur bu. Zaten bu hocanın kadrosunu da ısrarla vermedikleri tamamen bu yüzdendir. Oysa kangal köpeklerinin beslenmesi, suşehri balıklarının toplumsal yüzme davranışları gibi çok önemli! bir toplantı yapılsaydı, yüzlerce kilometre gidip tam kadro bu toplantılara katılıp toplu resim verirlerdi. Bu yüzden Nükhet Hotar hocanın araştırma ve önerileri de Alim rektörü hiç ırgalamaz, umrunda bile olmaz.

Şule Yıldırım 7 Mart 2023 / 15:45 Cevapla

Sivas ın deprem risk durumunu İzmirin rektörü araştırıyor ve uyarıyorsa sözün bittiği yerdeyiz. Alim bey her fakülteye İlahiyatçı dekan atamaya devam etsin, tüm enerjisini muhalif öğretim üyeleri ve sekreterlere abuk sabuk cezalar vererek başka fakültelere sürgüne yollamaya harcasın, Tek derdi siyasi bir odak oluşturarak Sivas dışına bir şekilde kendini götürebilmek olan Rektör Alim beyin bugüne kadar olduğu gibi bu saatten sonra da Sivasa Üniversiteye Ülkeye Vatana Millete Ümmeti müslümana herhangi bir pozitif bir iş bekleme yanlışlığını yapmayalım. Artık Alim Yıldız sonrası şekillenecek yönetimi konuşmak ve bazı şeylerden arındırmak planını masaya yatırmak lazım.

KAMİL AYDIN 7 Mart 2023 / 14:43 Cevapla

Şu an deprem olayı Alim Yıldızın düşüneceği en son olay bence milletvekili adayı olup mu Sivastan gitsem, ateşe olup ülkeden mi gitsem, yani rektör olarak son zamanlarını geçiren Alim bey i onlarca tazminat ve liyakat davaları düşündürürken, kendi yaşayacağı depremi düşünmekle meşgul. bu yüzden Sivas Yıldızeli, Altınyayla, fay hattı vb. Alim Yıldızın umrunda bile olmaz…

HAKAN ARSLANER 7 Mart 2023 / 14:19 Cevapla

Alim bey Sivas ın hangi derdine derman olmuş da Depreme çözüm olacak. Sivas ın depremi kendileridir zaten. Usulsüz atamalar, haksız hukuksuz liyakatsiz kadrolaşmalar, Sıfır öğrencili yerlere hoca atarken 700 öğrencili yere ısrarla kadro vermemek bunlar şehre yapılan depremdir zaten, yeni bir depreme lüzum yok, bunlar varken.

AHMET BAYKAN 7 Mart 2023 / 13:59 Cevapla

ALİM YILDIZ IN TAZİYE, BAŞSAĞLIĞI VE HER FAKÜLTEYE İLAHİYATÇI BİR DEKAN ATAMA , BİR DE KEYFİ AÇILAN DAVALARI DEVLETE ÖDETTİRME DIŞINDA BAŞKA BİR ÇALIŞMASI OLAMAZ ZATEN…MEHMET KUL BEYDEN ÖRNEK ALSIN BİRAZ.