Reklam
> Reklam


  • ANASAYFA
  • GENEL
  • Bakan Ersoy Duyurdu! Gece Müzeciliğinde 1.3 Milyon Ziyaretçi Aşıldı!

Bakan Ersoy Duyurdu! Gece Müzeciliğinde 1.3 Milyon Ziyaretçi Aşıldı!

milyon


Haber Merkezi

Bakan Ersoy Duyurdu.. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye genelinde uygulanan gece müzeciliği programının 2026 yılı ziyaretçi verilerini açıkladı. Tarihi ve kültürel mirası gün batımından sonra da ziyaretçilerle buluşturan uygulama kapsamında toplam 1 milyon 326 bin 590 kişiye ulaşıldı.

Bakan Ersoy Duyurdu! Gece Müzeciliğinde 1.3 Milyon Ziyaretçi Aşıldı!

Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artış yaşanırken, en fazla ziyaretçi ağırlayan yer 501 bin 811 kişiyle Efes Ören Yeri oldu.

Türkiye'nin önemli müze ve ören yerlerinde hayata geçirilen gece müzeciliği uygulaması, yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma sayesinde tarihi yapılar ve kültürel alanlar, özel aydınlatmalar eşliğinde akşam saatlerinde de ziyaret edilebiliyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada gece müzeciliğinin her geçen yıl daha fazla ziyaretçiye ulaştığını belirtti. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 8 bin 80 olan ziyaretçi sayısının bu yıl 1 milyon 326 bin 590'a yükseldiğini açıklayan Ersoy, uygulamaya gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gece müzeciliğinde en fazla ziyaret edilen yerlerin başında İzmir'deki Efes Ören Yeri geldi. Geçen yıl 368 bin 731 ziyaretçiyi ağırlayan Efes, bu yıl yüzde 36 artışla 501 bin 811 ziyaretçiye ulaştı. İstanbul'un simge yapılarından Galata Kulesi ise 277 bin 557 ziyaretçiyle ikinci sırada yer aldı. Denizli'deki Hierapolis (Pamukkale) Ören Yeri de 190 bin 910 ziyaretçiyle üçüncü oldu.

En fazla ziyaret edilen diğer noktalar arasında 62 bin 71 kişiyle Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, 60 bin 884 kişiyle Didim Ören Yeri ve 50 bin 53 kişiyle Marmaris Müzesi yer aldı.

Bazı müze ve ören yerlerinde ziyaretçi sayılarındaki artış oranları da dikkat çekti. İstanbul Arkeoloji Müzelerinde ziyaretçi sayısı 8 bin 789'dan 24 bin 850'ye yükselerek yüzde 183 artış gösterdi. Didim Ören Yeri'nde yüzde 119, Antalya Patara Ören Yeri'nde yüzde 98 ve Efes Yamaçevler'de yüzde 82 oranında artış kaydedildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2026 yılı gece müzeciliği uygulaması, 1 Haziran ile 1 Ekim tarihleri arasında 11 müze ve 11 ören yeri olmak üzere toplam 22 noktada gerçekleştirildi. Yoğun ziyaretçi talebi üzerine Efes ve Side ören yerlerinde uygulama 15 Ekim'e, Göreme Ören Yeri'nde ise 31 Ekim'e kadar uzatıldı. Galata Kulesi'nde gece müzeciliğinin yıl boyunca devam edeceği açıklandı.

Bakan Ersoy, tarihi ve kültürel mirasın gece atmosferinde ziyaretçilerle buluşturulmasının turizm açısından önemli olduğunu vurgulayarak, gösterilen ilginin yeni çalışmalar için motivasyon sağladığını ifade etti. Müze ve ören yerlerini daha geniş kitlelerle buluşturmak ve bu alanları yaşayan kültür merkezlerine dönüştürmek amacıyla çalışmaların sürdürüleceğini belirtti.

Gece müzeciliğine yönelik artan ilgi, Türkiye'nin kültür turizmi potansiyelini güçlendirirken, tarihi alanların farklı saatlerde ziyaret edilebilmesine de imkân tanıyor. Uygulamanın önümüzdeki yıllarda daha fazla müze ve ören yerinde yaygınlaştırılması, kültürel mirasın tanıtımına ve turizm hareketliliğine katkı sağlayabilecek önemli adımlar arasında değerlendiriliyor.

Gece Müzeciliği, Mehmet Nuri Ersoy, Kültür Turizmi, Müze Ziyaretleri

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Kadriye İzgiEditör

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

buyuksivas.com'a Reklam Verin!
Reklam İçin Arayın: 0544 433 1 555

Büyük Sivas WhatsApp Kanal

Büyük Sivas WhatsApp Grup1

Büyük Sivas WhatsApp Grup2

Büyük Sivas Telegram