
Katar Arabuluculuk İçin Devrede.. ABD ile İran arasında haziran ayında imzalanan ve çatışmaları sona erdirmesi beklenen mutabakatın ardından Orta Doğu'da yeniden savaş alarmı verildi.
ABD-İran Gerilimi Yeniden Tırmandı! Katar Arabuluculuk İçin Devrede!
Karşılıklı saldırıların başlamasıyla birlikte bölgedeki gerilim yeniden yükselirken, Katar arabuluculuk girişimlerini hızlandırdı.
ABD Başkanı Donald Trump, Ankara'da düzenlenen NATO Zirvesi sırasında yaptığı açıklamada İran ile ateşkesin sona erdiğini duyurmuştu. Bu açıklamanın ardından ABD ordusu İran'a yönelik yeni askeri operasyonlar düzenlerken, İran da bölgedeki ABD hedeflerine misilleme saldırıları gerçekleştirdi.
Karşılıklı saldırılar nedeniyle bölgede oluşan barış ortamı kısa sürede yerini yeniden çatışma endişesine bıraktı.
Gerilimin büyümesini önlemek amacıyla Katar devreye girdi. Reuters'ın haberine göre Katarlı müzakereciler, İranlı yetkililerle görüşmek üzere Tahran'a gitti. Görüşmelerin, ABD ile koordinasyon içerisinde yürütüldüğü ve iki ülke arasındaki kriz başlıklarının masaya yatırıldığı belirtildi.
ABD Başkanı Donald Trump da sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada, İran'ın müzakerelere devam etmek istediğini öne sürerek, "Biz de bunu kabul ettik. Ancak Amerika Birleşik Devletleri onlara hiçbir yanlış anlamaya yer bırakmayacak şekilde ateşkesin sona erdiğini bildirdi." ifadelerini kullandı.
Trump, NATO Zirvesi kapsamında Ankara'da yaptığı açıklamada da İran yönetimine yönelik sert ifadeler kullanmış ve ateşkesin sona erdiğini duyurmuştu.
ABD ile İran arasında savaşın sona erdirilmesi amacıyla 14 Haziran'da İslamabad Mutabakatı imzalanmış, nihai anlaşmaya ulaşılması için 60 günlük müzakere süreci öngörülmüştü. Ancak 8 Temmuz'da ABD'nin İran'a yönelik yeni saldırılar başlatmasıyla süreç yeniden çıkmaza girdi. İran da buna karşılık bölgedeki ABD üslerini hedef alan misilleme saldırıları düzenledi.
Orta Doğu'da tansiyon yeniden yükselirken, diplomatik temasların önümüzdeki günlerde krizin seyrini belirlemesi bekleniyor.
ABD, İran, Donald Trump, Orta Doğu

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler




