
Şimdi Barışın Zamanı Değil.. Orta Doğu’da gerilim her geçen gün tırmanırken, İran’ın yeni dini lideri Mücteba Hamaney’den dikkat çeken bir açıklama geldi.
Mücteba Hamaney’den Sert Mesaj: “Şimdi Barışın Zamanı Değil”
Hamaney, devam eden çatışmalar ve olası ateşkes tartışmalarına ilişkin, “Şimdi barışın zamanı değil” ifadelerini kullandı.
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla 28 Şubat’ta başlayan çatışmalar 18. gününe girerken, bölgede tansiyon yüksek seviyesini koruyor.
Savaşın İlk Günlerinde Büyük Kayıplar Yaşandı
Çatışmaların ilk günlerinde İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in hayatını kaybettiği iddiaları gündeme gelmişti. Yaşanan saldırılarda çok sayıda üst düzey yetkili ve sivilin de yaşamını yitirdiği bildirildi.
İran tarafı ise Körfez’deki ABD unsurlarını hedef alarak karşılık verdi. Çatışmalar sırasında sivil kayıpların da arttığı ve Minab kentinde bir okulun hedef alınması sonucu 168 çocuğun hayatını kaybettiği öne sürüldü.
Hürmüz Boğazı’nda Kritik Gelişme
İran Devrim Muhafızları, çatışmaların ardından stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı’nı birçok gemiye kapattığını duyurdu. Günlük yaklaşık 20 milyon varil petrolün geçtiği boğazın kapanması, küresel enerji piyasalarında dalgalanmaya neden oldu.
Bu gelişmenin ardından ABD’nin, İran’ın petrol üretiminde kritik öneme sahip Hark Adası’nı hedef aldığı iddia edildi.
Yeni Liderden Kararlılık Mesajı
İran’da Uzmanlar Meclisi tarafından dini liderlik görevine getirilen Mücteba Hamaney, günler sonra yaptığı ilk açıklamada “İran şehitlerinin intikamını alacağız” demişti.
Son açıklamasında ise ateşkes ve barış çağrılarını net bir şekilde reddeden Hamaney, “Barış için doğru bir zaman değil. İsrail ve ABD’nin yenilmesi gerekiyor. Bize tazminat ödenmeli” ifadelerini kullandı.
Uluslararası Endişe Artıyor
Avrupa Birliği başta olmak üzere birçok uluslararası aktör, bölgede artan gerilimden duyduğu endişeyi dile getirirken, özellikle Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmelerin küresel etkileri yakından takip ediliyor.
Orta Doğu’daki bu kritik süreçte karşılıklı açıklamalar ve askeri hareketlilik devam ederken, bölgedeki belirsizlik sürüyor.
İran, Orta Doğu, Hürmüz Boğazı, ABD, İsrail
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler




