DOLAR 32,3317 % 0.24
EURO 35,0963 % -0.12
STERLIN 40,9637 % -0.14
FRANG 35,7126 % 0
ALTIN 2.297,14 % 0,86
BITCOIN 2.299.479 1.346

Hangi Değerler?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Hangi Değerler?

Geçici olan bu hayata çok şey katmak gerek. Bir kitapta okumuştum salyangoz bile geçtiği yerde iz bırakırmış. Geçtiğin yerde iz bırakmalısın, geçtiğin yürekte yara, dilinde ah, kalbinde yük değil.

Birgül Canikligil’den “Hangi Değerler” Adlı Köşe Yazısı

Bu yeryüzünde herkes doğar, yaşar, nefes alır ama herkes bir nefeste ölür ve gider. Ancak yaptıklarıyla iz bırakanlar yaşamayı inceden inceye değerlendirenler hariç.

Kime sorsanız ‘’iyi yaşamak nasıl olur’’ diye, bir açarlar ki mübarek ağızlarını mangalda kül bırakmazlar.

Kalp kırmadan, kimseyi incitmeden, iyilik yaparak yaşamak lazım derler. Haram yememek, dürüst olmak, vicdan, dedikodu yapmamak, kul hakkına girmemek, vb. konulardan dem vururlar.

Bütün bu söylenenlere rağmen herkesin evinde haram, faiz, herkesin dilinde dedikodu, kul hakkı gözetmeden bir değişik hal içinde yaşar giderler.

Büyükler derdi ki : ‘’Allah kimsenin gözüne kara perde indirmesin.’’ Nasıl bir akıl tutulması yaşadık ki hayatı bu kadar anlamsızlaştırdık. Nasıl bir kara perde indi ki gözlerimize kendi öz değerlerimizi bu hale getirdik.

Her şeyin çivisi çıktığı gibi bazı kavramların da maalesef anlamını yitirdiğine şahit oluyoruz. Hangi kavramın kim tarafından, ne için nerelerde kullandığı belirsiz oldu. Kimileri için ömründe belki de bir defa ve bir kişiye kullanılacak bir kelime, başkasının ağzında sakız olup, habire çiğnenip, yıpranıp duruyor.

Taşıdığı özel anlam, başkalarının verdiği anlamlar karşısında anlamsızlaşıp kayboluyor ve ağza alınamıyor.

Bütün yıpranmış mevsimlerden, zamanlardan, kişilerden ve ilişkilerden kaçan insan ise kendi kelimelerini, anlamlarını bulmak, oluşturmak zorunda kalıyor. Zaten yeterince daralan dünyadan, kalabalık caddelerden; özel, kendine has kavramlarına, dünyalarına kaçıyor.

Kaçmasa bitecek çünkü. Yorulup tükenecek. İçine sinmeye sinmeye bir kardan adam gibi eteklerine damlayacak.

Kaçmalı da zaten. Bir yolunu bulup sıradanlaşan insan, kavram ve etkinliklerden; kendine, özel düşlerine, anlamlarına kaçmalı insan.

Yoksa evet yoksa herkes gibi olacak, kimsesizleşecek, zamanla yalnızlaşacak, sonra da bitip, yitip gidecek.

‘’Biz tükenmeyelim’’ diyor insan bunları görünce içine, yüreğine, canına, kanına. Biz tüketilmiş kelimelere, kavramlara, dostluklara ayak uyduramayalım; biz bu duyguların, yaşamların yabancısı olalım. Kendi düş ve ütopyalarımızın kahramanları olalım, kalalım. Tek başına olsak, tek başına kalsak bile bunu yapalım diyor kendine.

Kendi kelimeleri olan insanlar yıpranmazlar. Öylesine kurmadıkları cümlelerin altında ezilmez, bilakis o kelimelerle yükselir ve yaşarlar. İşte bu kelimelerden en hası: “Canım” sözcüğüdür. Canım kelimesi ne kadar sıcak, içten, samimi ve özel değil mi?

Kadın, kucağındaki kediye “aşkım” uzun zincirlerle bağladığı finosuna “sevgilim” diyor. Sonra o kavramı başkalarına da rahatlıkla kullanabiliyor. Dilinden çıkıyor bu kelime ama yüreğe inmediği çok belirgin.

Bütün o kelimeleri, cümleleri yoran ve yıpratan insanlar, “Canım” diyemiyor kedisine.

Has olduğu için Sivaslıdır ‘’canım’’ kelimesi. Sivas’ta sevdiğine canım denir.

Bugün bile hala tertemiz ve sıcacık durur yüreklerde.

“Canım” dediğin bunu anlamasa bile, bu kelimenin ağırlığını kaldıramazsa bile herkesin anlamını bilmediği ve kullanamadığı bir kelime olarak hala özel bir kelime olarak duruyor dimağlarda.

Kullanıldığı alan ve kişileri çoğaltmadan kullanmalı böyle kelimeler. Modern dünyanın kavramları bozmuş
kelimelerini tek tek seçip, yıkayıp, tekrar eklememiz lazım sözlüklerimize.

Anlamları sıradanlaşmadan hatta anlam kaybına uğramadan sahip çıkmalı bu kelimelere belki de…

İnsanın içinden gelen ve hala sıradanlaştırılmamış birçok kelime gibi.

İnsan, hep öyle kalsın istiyor, diliyor.

Bütün değerlerimiz canım kadar temiz, saf, duru kalsa ve yeniden tertemiz dünyamız olsa.

Milli, manevi değerlerimizin yerli yerine geldiği bir zamana döneriz inşallah.

Büyük Sivas Haber


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.