DOLAR 32,3721 % 0.16
EURO 34,9730 % -0.29
STERLIN 40,9611 % 0.18
FRANG 35,9012 % 0.12
ALTIN 2.325,53 % 0,22
BITCOIN 2.283.509 0.014

2. El Araç Ekspertizi Nasıl Yapılmalıdır?

Yayınlanma Tarihi : Google News
2. El Araç Ekspertizi Nasıl Yapılmalıdır?

Fransızca kökenli bir kelime olan ekspertiz, Türk Dil Kurumu tanımına göre bilirkişi tarafından yapılan inceleme anlamına gelmektedir. Ekspertiz işlemini gerçekleştiren kişiyi tanımlamak için kullanılmakta olan eksper kelimesi ise ilgili hususta ileri düzeyde teknik ve teorik bilgi sahibi anlamına gelmektedir.  2. el araç satışlarında oto ekspertiz, oto eksperin gerekli teknik cihazları kullanmak suretiyle aracı ayrıntılı bir şekilde incelemesi ve bu inceleme sonucunda araç ve aracın fiyatı hakkında görüş bildirmesi anlamına gelmektedir. 2. El araç alırken veya satarken, bir oto ekspertizden yardım almak son derece faydalıdır. Satıcılar için oto ekspertiz raporu almak, aracın satışını kolaylaştıran bir unsur olmasının yanı sıra aracın fiyatını doğru belirlemek için de önemlidir. Alıcılar için ise alınacak olan aracın verilecek olan ücret kapsamında uygun olduğuna dair bir güvencedir. 2. El araç ekspertizi yaptırmak son derece kolaydır. Bir oto ekspertiz firmasıyla anlaşarak aracın oto ekspertiz sürecini başlatmak ve çok kısa bir süre içerisinde oto ekspertiz raporunu almak mümkündür.

2. El Araç Ekspertizi Yapılırken Hangi Aksamlar Kontrol Edilir?

  1. el araç ekspertizi yapılırken kontrol edilen aksamlar ve yapılan işlemler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
  • Motor kontrolü
  • ODB ekipmanıyla arıza tespiti
  • Hasar durumu,
  • Boya ve değişmiş parça tespiti
  • Süspansiyon testi
  • Dyno testi
  • Sızdırma kontorlü
  • Fren testleri

Parça kontrollerinin yanı sıra bazı akşamlara yapılan testler, ikinci el araç ekspertizi yapılırken dikkat edilen en önemli işlemler arasında yer almaktadır. Test sonuçları, aracın durumu hakkında verilecek olan bilgiyi ve aracın değerini doğrudan etkileyebilmektedir.

1. Süspansiyon Testi

Amortisör testi olarak da bilinen süspansiyon testi sırasında araçtaki süspansiyon grupları ayrı ayrı test edilmektedir. Test edilecek olan süspansiyon grubu üzerinde yapılan test sırasında, darbe tahrik özelliğine sahip tamburlar üzerinde frene basılmaktadır.  Hem ön hem de arka kısımdaki dingillere ayrıca işlem uygulanmakta ve bu sayede varsa denge problemleri, sürtünme problemleri ve yalpa problemleri tespit edilmektedir. Süspansiyon testi sonucunda amortisörlerin sağlamlığı, dengesi ve gürültü seviyeleri tespit edilmektedir. Araca ait yol tutuş seviyesi de bu test ile belirlenmektedir. Amortisörler, araçla tekerleklerin arasında yer almakta olan parçalardır. Araçla seyir halinde iken karşılaşılan tümsekli, çukurlu ve bozuk yollardan alınan darbe seviyesinin en aza indirgenmesine yardımcı olan süspansiyonlar sayesinde, araç içerisinde seyir almakta olan yolcular daha konforlu ve güvenli bir sürüş deneyimine sahip olmaktadır. Ayrıca süspansiyonlar sayesinde viraj dönüşlerinde aracın dengesi sağlanmakta ve aracın savrulması engellenmektedir. 

2. Fren Testi

Fren testinin amacı, fren sisteminde yer almakta olan sensör, dizgi, hidrolik ve balataların durumunu saptamaktır. Fren testi sonucunda, aracın fren sisteminin verimlilik oranları tespit edilmektedir. Fren sistemi, bütün halinde çalışmakta olan bir sistemdir. Frene ilk basıldığı anda pedala iletilen kuvvet fren sensörüne ve araç tekerleklerine iletilmektedir. Sensörler vasıtasıyla araç yazılımına aktarılan bilgi ile aracın yavaşlaması başlatılmaktadır. Fren testi, fren sisteminin ne durumda olduğunu net bir şekilde ortaya koymaktadır.  Son derece gelişmiş dijital cihaz ve ekipmanlarla gerçekleştirilen fren testi sırasında izlenen yol ve uygulanan işlemler aşağıdaki gibi sıralanabilir

  • Araç, testin uygulanacağı yere getirilir.
  • Araç, fren testi için özel olarak dizayn edilmiş rampaya yerleştirilir.
  • Oto ekspertiz uzmanı aracın içerisine binerek fren testi kapsamındaki işlemleri uygulamaya başlar. 
  • Balatalar detaylı bir şekilde incelenir.
  • Diskler kontrol edilir.
  • Lastikler kontrol edilir.
  • Aracın fren sisteminin tutuş oranları saptanır.
  • Aracın sapma kontrolü yapılır.

3. Dyno Testi

Dyno testi, dinamometre testi anlamına gelmektedir. Dyno testi sırasında dyno cihazı kullanılarak motor performansının ölçümü yapılmaktadır. Bu test ile birlikte motorda üretilen güç, gücün aktarım oranı ve aktarma organlarının performansı tespit edilmektedir. Ayrıca varsa motordaki veya aktarma organlarındaki güç kayıpları ve bu kayıpların nedenleri tespit edilmektedir. 

4. El Freni Testi

El freni testi, aracın fren testleri sırasında yapılan bir test olmasına karşı detaylı bir inceleme ile yapılmaktadır. Test rampası üzerindeki araç, çeşitli senaryolar kapsamında el freni kullanımlarıyla test edilmektedir. Bu testler sonucunda el freninin hangi durumlarda nasıl tepki verdiği, el freninin performansı ve sağlık durumu belirlenmiş olur. El freninde meydana gelen herhangi bir arıza veya performans kaybı, el freni testi ile saptanabilmektedir.

2. El Araba Ekspertizi Nerede Yapılır?

İkinci el araba ekspertizi, oto ekspertiz merkezlerinde alanında uzman oto eksperler tarafından yapılmaktadır. İkinci el araba ekspertizi sırasında pek çok dijital ve mekanik cihaz ve ekipman kullanılır. Bu cihaz ve ekipmanlar son derece gelişmiş teknolojiler barındırmaktadır. İkinci el araba ekspertizini yapacak olan kişiler, ilgili cihaz ve ekipmanları kullanmasını bilmenin yanı sıra araçlar hakkında detaylı teknik bilgiye sahip uzman oto eksperler olmalıdır.

2. El Araba Ekspertizi Ücretli midir?

İkinci el araba ekspertizi ücretli bir işlemdir. 2021 yılı itibariyle oto ekspertiz merkezlerinde 500 TL civarındaki ücretlerle ikinci el araba ekspertizi yaptırılabilmektedir. İkinci el araba alım satımlarında oto ekspertiz ücreti genellikle alıcılar tarafından ödenmektedir.

2. El Araç Ekspertizi Neden Yaptırılmalıdır?

İkinci el araç ekspertizi, araç değerinin doğru bir şekilde belirlenebilmesi için son derece önemlidir. Aracın olması gerekenden daha ucuza satılmasının yanı sıra aracın olması gerekenden daha pahalıya satışa çıkartılarak satılamaması gibi durumlarla karşılaşmamak için mutlaka araç ekspertizi yaptırılması tavsiye edilmektedir. Ayrıca ikinci el araç ekspertizi, potansiyel alıcılar için güven vermekte ve aracın satışını kolaylaştırmaktadır. İkinci el araç ekspertizi sayesinde araçtaki herhangi bir arıza veya performansı kaybı kolaylıkla tespit edilebilmektedir. Ayrıca ikinci el araç ekspertizi için geniş bilgi almak ve online akıllı yazılım sayesinde araç değerlemesi yapabilmek için https://arabamkacpara.co adresinin incelenmesi tavsiye edilmektedir.

2. El Araç Ekspertizi Araç Satışında Önem Taşır mı?

İkinci el araç alım satımı sırasında araca ait ekspertiz raporu olması büyük önem taşımaktadır. Aracın değerinin doğru belirlenmesi, hem alıcı hem de satıcı için bir güven ortamı oluşmasına yardımcı olmaktadır. Ekspertiz raporuna sahip araçlar, ikinci el araç piyasasında daha fazla ilgi görmektedir. Aracın ne durumda olduğunu, araçtaki boya ve değişen parça durumunu, araç aksamlarının sağlığını ve benzeri diğer bilgileri yapılan bir dizi test sonucunda elde eden oto ekspertiz işlemi; aracın durumuna göre eder fiyatının belirlenmesi noktasında son derece önemli bir işlemdir.


YORUM YAP