Reklam
Reklam

Zara’da yarım asırlık gelenek yeniden canlandırıldı!

blank
canlansa
blank
Haber Ajansı - İHA

Yarım asrı aşkın süredir yapılmayan, unutulmaya yüz tutmuş geleneklerden biri olan "Saya gezdirme" kültürü, Sivas’ın Zara ilçesinde yeniden hayat buldu. İlçede düzenlenen 4. Eğrilce Şenlikleri kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, geleneksel kıyafetler giyen vatandaşlar kortej oluşturup ilçe merkezinde renkli görüntüler oluşturdu.

Zara’da yarım asırlık gelenek yeniden canlandırıldı!

Orta Asya’dan geldiğine inanılan ve geçmişte Zara’ya bağlı bazı köylerde uygulanan köy seyirlik oyunu, bu yıl ilk kez Zara ilçe merkezine taşındı. Şubat aylarında köylerde bir hafta boyunca sürdürülen ve bolluk ile bereketin sembolü olan saya gezdirme geleneği, bu kez esnaf ve vatandaşların kapılarına türküler ve manilerle geldi. Caddelerde ve sokaklarda halaylar çekerek gezen saya ekibi, büyük ilgiyle karşılandı. Esnaflar geleneksel kıyafetler içindeki ekibe çeşitli hediyeler sunarak kültürel mirasa sahip çıktı.

“Toprağa ve ahıra asayla vurarak bereket diliyoruz”

Kültür ve Turizm Bakanlığı El Sanatları Sanatçısı Nilgün Gökkuş Bozalioğlu, saya geleneğinin detaylarını anlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Orta Asya’dan geldiğini biliyoruz bu kültürün. Deveyi merdivenle yapıyoruz, içine üç kişi giriyor. Kırmızı yakalı olan Arap karakteri aslında bereketi temsil ediyor. Ziyaret ettiği evin önce toprağına elindeki asayla vuruyor, ardından ahırına ve kapısına vurarak o eve bereket gelsin diye niyet ediyor. Bu, çok derin ve anlamlı bir kültür.”

Şubat ayında gizlice başlıyor

Bozalioğlu, bu geleneğin normalde Şubat ayında, köyde gençlerin gizlice hazırlık yapmasıyla başladığını belirtti. “Bir araya gelen gençler, kıyafetlerini kimseye fark ettirmeden giyip köyde dolaşmaya başlar. Amaç, hayvanların daha iyi döl tutması, mahsulün bol olması, ailelerin yıl boyunca bolluk içinde yaşamasıdır” dedi.

Zara’da yeniden canlandırılan bu kültürel etkinlik, vatandaşlardan tam not alırken, özellikle genç kuşağın ilgisi dikkat çekti. Etkinliğe katılanlar geçmişle bugün arasında köprü kurduklarını belirterek, bu tür değerlerin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurguladı.

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Kadriye İzgiEditör

blank

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555