Reklam
Reklam

“Yönetici Görevlendirilme(me)sine Dair (2)”

blank
Yönetici
blank
Haber Merkezi

Ömer Emir Doğan’ın "Yönetici Görevlendirilme(me)sine Dair (2)" isimli köşe yazısı;

"Yönetici Görevlendirilme(me)sine Dair (2)"

D Ü N D E N D E V A M

Yine yazılı sınavın % 35 oranında genel kültür ve genel yetenek sorularından oluşması da tecrübeli idarecilerin aleyhine, tecrübesiz, yeni mezun idareci adaylarının ve sayısal bölüm kökenli öğretmenlerin lehine bir düzenlemedir. Genel kültür-genel yetenek sorularının içerisinde ağır matematik soruları vardır ve bu sorular da KPSS için uzun yıllar boyu çalışan, zihinleri taze fakat üç-beş farklı müdürle çalışma imkânı olmamış, öğretmenliği sınıfta öğrenmek için yeteri kadar görev yapmamış, otorite algısı yerleşmemiş, devlet terbiyesi daha tam temayüz etmemiş, y kuşağı ve z kuşağına dâhil yeni mezunlar için avantaj sağlayacaktır.Anlaşılan bundan sonra idareci olmak isteyenleri de yeni bir KPSS sınavı veya ALES türü bir sınav beklemektedir. O halde hayırlı olsun(!) diyelim. Lâkin şunu ifade etmek isterim ki; sizin o sınavda soracağınız sorulara doğru cevap verenlerin idareci olmasıylamaarif davamızın derdine derman olamazsınız. Öğretmenlik nasıl ki sınıfta öğreniliyorsa idarecilik de iş başında öğrenilmektedir. Bir öğretmenin idareciliği idare edebilmesinin yeter şartı ortalama dört yıl idarecilik yapmaktır. Yani tecrübeyi çöpe atma anlayışında asla olmamalı işin içine bunu da katmalıyız. Bir dört yıl daha kaybetsek ne kaybederiz diyorsanız bu da bir görüştür elbette…

Mevcut yönetmeliğin sözlü sınav başlıklı 21.Maddesinin yürürlükte olduğunu ve bu maddenin 2. Fıkrasında; yazılı da ne kadar yüksek alınırsa alınsın sözlü mülakatta 60 barajını geçemeyenlerin değerlendirmeye alınmayacağını da belirtelim.Yani, yazılı sınavda 80 puan alan bir aday mülakatta 60 puanın altında bir puan aldığında yazılı sınav puanının bir geçerliliği olmayacaktır. Ayrıca yönetmelikte yapılan bu değişiklikler, ilk defa görevlendirilecekleri kapsamaktadır.

Bu durumda özellikle sosyal medya sayfalarında, “aman yöneticiler değişsin, hepsi sınava girsin, zaten torpille atandılar, beceriksizler, ben daha iyi yaparım, şu sendika üyeleri hep yönetici olmuş biraz da bizim sendikalılar müdür olsun, eskiden sınava girenler bir daha girsin bir daha kazansın da görelim, müdürleri öğretmenler seçsin,” şeklinde ve buraya yazmaktan hicap duyacağım,bir öğretmene yakışmayacak şekildeki laf´ü güzafların hiçbir ehemmiyeti yoktur ve yazanların seviyesini gösterir. Şu da bir gerçektir ki; iktidarda kim varsa kendine yakın gördüğü sendikaların üyelerinin daha yüksek oranda idareci olduğu istatistiki bir gerçektir. Aynı şekilde üye sayısı fazla olan sendikaların idareci sayıları da oransal olarak elbette fazla olacaktır. Şu ya da bu sendikaya üye olan eğitimcilerin daha başarılı ya da başarısız olduğu şeklindeki paylaşım ve ithamlar reklam kokan paylaşımlardır ve irapta mahalli olmayan değerlendirmelerdir. Elbette sendikalar kendi üyelerinin daha başarılı olması için eğitimler, konferanslar, paneller düzenleyebilir, üyelerinin bilgi, ilgi, görgü seviyesini arttırabilir. Ama falanca sendikalı olanlarla, fişmanca sendikalıların veya Harranlıların yetiştirdikleri öğrencilerin karşılaştırılması şeklinde bir araştırma yoktur ve böyle bir araştırmaya izin de verilmez kanısındayım.
Söylemeden geçemeyeceğim bir hususta, beş yılda bir sınav yapılsın söylemidir. Bu konuda çok ısrarcı olunursa o halde;öğretmenlere, müdürlere, müfettişlere, akademisyenlere, doktorlara, imamlara, kaymakamlara, valilere, bakanlara hülasa bilumum kamu görevlilerine her beş yılda bir sınav yapılmasının istenmesi hak gereğidir. Olmadı vatandaşları da beş yılda bir vatandaşlık sınavına alalım. Bu beş yılda bir sınav işini başarırsak başımız bal küpüne mi batacak, sorunlarımız çözülmüş mü olacak… Yöneticilerin yetiştirilmesi için harcanan o kadar paralar, seminerler, hizmet içi eğitim faaliyetleri, yılların tecrübesi… ne olacak. Şimdi bir sınav daha yapıp bunları çöpe mi atalım. Daha önceden sınav kazananlar niye bir daha sınava girsin. İlk defa atanacaklar için olmalı elbette. Çünkü seçmek için kriterlerimiz olmalı ve onlardan biri de sınav kriteridir.
Yormayalım birbirimizi.
Es-selam…

Ömer Emir Doğan / Bizim Sivas

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay Şimşek Haber Editörü
blank

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555