DOLAR 32,4071 % 0.22
EURO 35,1035 % -0.05
STERLIN 41,0772 % 0.41
FRANG 35,9436 % 0.24
ALTIN 2.326,45 % 0,26
BITCOIN 2.297.196 -0.385

Mimarlar Odası Sivas il Temsilciliği “Yeni Öğretmenevi Belediye olmamalı” dedi

Yayınlanma Tarihi : Google News
Mimarlar Odası Sivas il Temsilciliği “Yeni Öğretmenevi Belediye olmamalı” dedi

Mimarlar odası Sivas il temsilciliği yapılmakta olan öğretmenevinin belediye hizmet binasına dönüştürülmesi ile ilgili görüş paylaştı. Oda yaptığı açıklamada “YENİ ÖĞRETMENEVİ İHTİYAÇ DEĞİLSE NEDEN YAPILDI? EĞER İHTİYAÇ İSE NEDEN BELEDİYE BİNASINA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR?” dedi.

Mimarlar Odası Sivas il Temsilciliği “Yeni Öğretmenevi Belediye olmamalı” dedi

TMMOB Mimarlar Odası, Anayasanın 135. Maddesi uyarınca 6235 ve 3458 sayılı Kanuna göre kurulan TMMOB’ye bağlı, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur. Kanun, oda tüzüğü ve yönetmeliklerde belirtildiği gibi meslek odaları, mesleğin çıkarlarını korumak, şehir planları ve uygulamalarının, planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun yapılmasını denetlemek ve bu konuda kamu yararının oluşmasını sağlamak için gerekli çalışmaları yapmakla yükümlüdür.
Bu sebeple, mevcut Öğretmenevi, yapılmakta olan Öğretmenevi Hakkında ortak akıl ile hareket etmek ,doğruları hep beraber bulmak için görüşümüzü kamuoyu ile paylaşmak görevimizdir.

1-)MEVCUT ÖĞRETMENEVİ

a. Çevresinde bulunan eğitim yapılarının zamanla artmasıyla (Kongre Anadolu Lisesi, Selçuk Ortaokulu ve pansiyonu, anaokulu vs.) bulunduğu alanda sıkışmıştır.
b. Günümüz ihtiyaçlarına cevap verememektedir. (Lokal, yemek salonu, oyun salonu vb.)
c. İçerisinde toplantı salonu, oyun salonu, düğün salonu gibi fonksiyonlar yer aldığından dolayı çevresinde trafik ve otopark sorunu oluşturmaktadır.
d. Eski bir yapı olan Öğretmenevinin yapılacak olan bir incelemede beton ve demir kalitesi çok düşük çıkacağından olası bir depremde tehlike oluşturması kaçınılmazdır.

Tüm bunlar göz önüne alındığında yeni Öğretmenevinin yapılmasının ihtiyaç olduğu görülmektedir.

2-) YENİ ÖĞRETMENEVİ PROJESİ

a. Hastane Caddesi aksı üzerinde konut alanlarının sonlandığı, sağ tarafta Askeri Alan ile komşu; gürültüden uzak aynı zamanda bir “ konaklama yapısı” olan Öğretmenevi için uygun bir lokasyonda olduğu görülmektedir.

b. Yapı standartarı ve mekansal kullanım açısından gerekli ihtiyaçları karşılayarak öğretmenevinde olması gereken tüm ihtiyaçlara cevap verebildiği görülmüştür.

c. Mevcut projedeki oda/yatak sayısı göz önüne alındığında, inşaatı devam eden yapının Öğretmen Evi işlevini yitirerek, Konaklama/Turizm sektöründe faaliyet gösteren otellerle rekabet edecek seviyede olduğu konusunda endişe duyulmaktadır.

d. Eğitim kurs merkezi-Öğretmenevi fonksiyonlarının ortak kullanım alanlarının benzerlik göstermesinden dolayı Öğretmenevi yatak kapasitesinin belirli oranda azaltıp bu orana kurum içi eğitim ve kurs fonksiyonu yüklendiğinde turizm açısından da şehrimize artı değerler katacağına inanıyoruz. Bu nedenle binanın belli bir bölümünün eğitim ve kurs merkezine dönüştürülmesi endişelerin giderilmesi için çözüm olacaktır.

3-)YENİ BELEDİYE BİNASINA İHTİYAÇ VAR MI?VARSA KONUMU NASIL OLMALI?

a. Mevcut Belediye Hizmet Binası’nın gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda yetersiz kalmakta olduğu, ihtiyaç duyulan birimlerin bir arada bulunacağı daha büyük bir binaya taşınmasının artık kaçınılmaz olduğu anlaşılmaktadır.
b. Konuya sadece “yapı” olarak baktığımızda, belediye hizmet binasını ihtiyaca cevap verecek büyüklükte bir binaya taşınması olarak algılarız ve bu da bizi doğru bir sonuca götürmez.
c. Şehrin önemli kamusal yapıları,o şehrin gelişiminde belirleyici rol oynar. Konuya bu bağlamda yaklaştığımızda ise öne çıkan başlığın; şehircilik anlamında Belediye Hizmet Binasının yerinin belirlenmesi olacaktır.
d. Şehrin kimliğini oluşturan kamusal binaların(belediye, hükümet konağı,ordu evi gibi) doğru konumlandığında bulunduğu bölgeye değer katarak, bölgeyi merkeze dönüştürdüğü yadsınamaz bir gerçektir.
e. Yakın zamanda günümüz idarecilerinin tek merkezli şehrin sancılarını gidermek için farklı merkez oluşturma çabaları gözlenmiştir. Kent kimliğini oluşturan kamusal yapıların konumunun yeni merkezler oluşturmak için kullanılması bu çabaların gerçekleşmesi için önemli bir fırsat sunmaktadır.
f. Diğer bir açıdan bakıldığında ise belediye binasını revizyon planında kentin gelişim alanları olarak belirlenen bölgelere doğru kaydırmak ,planlanan yeni ticari alanlarını, yeni yerleşim yerleri ve yeni sosyal donatıları harekete geçirmek, merkezdeki yoğunluğu azaltmak için büyük bir fırsat olacaktır.

Ekonomik olarak bu gün çekilen sıkıntılar bizi yanlış karar almaya yönlendirmemelidir.

4-)YENİ ÖĞRETMENEVİ PROJESİNİN BELEDİYE HİZMET BİNASI OLARAK DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

a. Önerilen Belediye Hizmet Binasını konum açısından ele aldığımızda ise merkezden tek bir yolun binaya ulaştığı, askeri alanla sonlandığı, çevresinin ise ticaret alan, ofis gibi fonksiyonları barındıran bir merkez özelliği taşımayan kör bir konumda olduğu görülmektedir.

b. Yapılmakta olan Öğretmenevi Binası’nın Belediye Hizmet Binasına çevrilmesi birbirinden farklı fonksiyonlar içeren yapılar için doğru bir uygulama değildir.

YENİ ÖĞRETMENEVİ İHTİYAÇ DEĞİLSE NEDEN YAPILDI? EĞER İHTİYAÇ İSE NEDEN BELEDİYE BİNASINA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR?

Tüm bunların sonucunda, bugün geldiğimiz noktada henüz yanlış bir adım atılmadan ortak akıl ile hareket etmek, doğruları hep beraber bulmak için görüşümüzü kamuoyuna sunarız.

Büyük Sivas Haber


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.