

Sıcak havaların etkisini artırdığı bu günlerde burun kanamalarında da artış yaşanıyor.
Yaz aylarında burun kanamalarına dikkat! Uzmandan önemli uyarılar!
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, yaz aylarında artan burun kanamaları, burun tıkanıklığı ve estetik ameliyatlarla ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
Burun, damarsal yapısı nedeniyle sıcak ve kuru havalarda hassas hale geliyor. Özellikle klima kullanımının yaygınlaşması, koruyucu tabakada zayıflamaya yol açarak burun kanaması riskini artırıyor. Prof. Dr. Yıldırım, "Burun içi kuruyan bireylerde, özellikle kanama problemi olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, tansiyon ve burun alerjisi olanlar daha sık burun kanaması yaşar" dedi.
Burun ameliyatı yazın yapılabilir mi?
Yazın yapılan burun ameliyatlarının mevsimsel olarak doğrudan bir riski bulunmadığını vurgulayan Prof. Dr. Yıldırım, özellikle yurt dışından gelip hem tatil hem ameliyat planlayanlara uyarılarda bulundu: “Ameliyat sonrası güneşlenmek, gözlük takmak sınırlandırılmalı. Sıcak havalarda bol sıvı alınmalı, aksi halde sıvı kaybına bağlı baş dönmesi, sersemlik ve bayılma görülebilir.”
Sıcak hava burun fonksiyonlarını etkiler mi?
Burun fonksiyonlarının sıcak havalarda tamamen bozulmadığını, ancak burun kuruluğunun kanamaya zemin hazırlayabileceğini söyleyen Prof. Dr. Yıldırım, deniz suyu kullanımının faydalı olduğunu belirtti. Burun açılmıyorsa yapısal bir sorun olabileceğini belirten uzman, "Farklı burun spreyleri kullanmak çözüm değil, problemi maskeleyebilir, hatta bağımlılık yapabilir" dedi.
Burun tıkanıklığı ciddi sorunlara yol açabilir
Prof. Dr. Yıldırım, burun tıkanıklığının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, “Gün içinde nefes alamamak kalbi yorarken, gece uyku sırasında nefesin durmasına, yani uyku apnesine neden olabilir. Bu durum kalp krizi ve inme riskini artırır. Ayrıca unutkanlık, sabah ağız kuruluğu, sinirlilik ve diş çürükleri gibi sorunlara da yol açabilir. Tüm bu problemlerin önüne geçmenin yolu normal bir burun solunumu sağlamaktan geçiyor” ifadelerini kullandı.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

