

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Mardin'de düzenlenen "Medya Buluşması" programında gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıda basının toplumdaki rolüne dikkat çeken Işıkhan, yerel ve ulusal medya çalışanlarına teşekkür ederek, vatandaşların doğru haber alma hakkı için gösterilen özveriyi takdirle karşıladığını belirtti.
Vedat Işıkhan: İşsizlik, yüzde 8,2 ile son 20 yılın en düşük oranı
Medyanın bilginin hızlı yayıldığı çağımızda etik ve doğru haberciliğin önemini artırdığını vurgulayan Işıkhan, “Yerel haberlerin, şehirlerimizdeki yatırımların vatandaşlara ulaştırılmasında çok kıymetli bir görev üstleniyorsunuz. Emek veren tüm basın mensuplarına şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Mardin'de iş gücüne katılım yüzde 44,5, işsizlik oranı yüzde 11,1
Mardin’deki temaslarına ilişkin verileri de paylaşan Bakan Işıkhan, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü'nde toplam 273 personelin hizmet verdiğini belirtti. TUİK verilerine göre kentteki iş gücüne katılım oranının yüzde 44,5, istihdam oranının yüzde 39,5 ve işsizlik oranının ise yüzde 11,1 olduğunu açıkladı. Sektörel dağılımda ise istihdamın yüzde 15,6'sı tarımda, yüzde 26,2'si sanayide, kalan kısmı ise hizmet sektöründe yer alıyor.
İŞKUR destekleriyle 20 yılın en düşük işsizlik oranı
Bakan Işıkhan, Türkiye genelindeki işsizlik oranının yüzde 8,2 olduğunu belirterek, “Bu, son 20 yılın en düşük işsizlik oranıdır. Bu başarıda uyguladığımız aktif iş gücü politikalarının etkisi büyük” dedi. İŞKUR’un dezavantajlı gruplara yönelik desteklerini anlatan Işıkhan, Mardin'de yaklaşık 3 bin vatandaşın iş kulüplerinden yararlandığını, 2009’dan bu yana TYP kapsamında ise 58 bin kişiye destek verildiğini söyledi.
190 bin aktif sigortalı, 8,6 milyar lira teşvik
Mardin’de aktif sigortalı sayısının 2002’de 46 bin iken 2024 itibarıyla 190 bine ulaştığını kaydeden Işıkhan, 30 binin üzerinde vatandaşın yaşlılık aylığı, 430 kişinin de malullük aylığı aldığını ifade etti. Ayrıca SGK tarafından kentte bugüne kadar sağlanan teşvik ve desteklerin 8,6 milyar lirayı aştığını açıkladı.
İhtiyaç duyulan mesleklerde temin sorunu yaşanıyor
İş gücü piyasasında Mardin’de ihtiyaç duyulan bazı meslek gruplarını da paylaşan Işıkhan, “Makineci, dikişçi, elektrik teknisyeni, tır şoförü gibi bazı niteliksiz gibi görünen işlerde dahi personel bulmakta zorluk çekiyoruz” dedi.
148 kişiye uluslararası çalışma izni
Bakan Işıkhan, 2024 yılında Mardin’de 148 kişiye uluslararası iş gücü kapsamında çalışma izni verildiğini, Mesleki Yeterlilik Kurumu aracılığıyla ise 18 bine yakın kişinin mesleki yeterlilik belgesi aldığını ifade etti.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler