Reklam
Reklam

Uzmanından Parkinson uyarısı!

parkinsonsa
Haber Ajansı - İHA

Uzmanından Parkinson uyarısı.. Sivas’ta uzmanlar, Parkinson hastalığında erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Uzmanından Parkinson uyarısı!

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Songül Bavli, 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü kapsamında yaptığı açıklamada hastalığa ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

Parkinson hastalığının 1817 yılında James Parkinson tarafından tanımlandığını hatırlatan Bavli, bu özel günün hastalığa dair farkındalığı artırmak amacıyla kutlandığını belirtti. Parkinson’un, beyinde dopamin üreten hücrelerin kaybı sonucu ortaya çıkan ilerleyici ve kronik bir sinir sistemi hastalığı olduğunu ifade eden Bavli, Alzheimer’dan sonra en sık görülen nörodejeneratif hastalıklardan biri olduğunu söyledi.

Türkiye’de yaklaşık 150 bin Parkinson hastası bulunduğunu ve her yıl ortalama 10 bin yeni tanı konulduğunu belirten Bavli, hastalığın genellikle 60 yaş ve üzeri bireylerde görüldüğünü ancak genç yaşlarda da ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Vakaların yalnızca yüzde 10-15’inde genetik geçiş bulunduğunu dile getirdi.

Parkinson’un en yaygın belirtisinin titreme olduğunu kaydeden Bavli, her hastada bu belirtinin görülmeyebileceğini, hareketlerde yavaşlama ve kas sertliğinin de sık karşılaşılan bulgular arasında yer aldığını söyledi. İlerleyen evrelerde denge kaybı, konuşma bozuklukları, duygusal değişiklikler ve koku alma problemlerinin ortaya çıkabileceğini belirtti.

Hastalığın tamamen önlenmesinin mümkün olmadığını ifade eden Bavli, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, zihinsel ve sosyal aktivitelerin riskleri azaltabileceğini söyledi. Toksik maddelerden uzak durulması ve işlenmiş gıdalardan kaçınılmasının önemine değinen Bavli, kahve tüketiminin de kısmen koruyucu etkisi olabileceğini dile getirdi.

Parkinson’un tamamen iyileştirilmesini sağlayan bir tedavi bulunmadığını ancak ilaçlar ve ileri tedavi yöntemleriyle hastaların yaşam kalitesinin artırılabildiğini belirten Bavli, hasta yakınlarının da tedavi sürecinde önemli rol oynadığını ifade etti.

Sivas’ta Parkinson hastalarına tanı ve tedavi imkânlarının sunulduğunu belirten Bavli, hastalığa ilişkin toplumda yanlış bilinenlere de dikkat çekerek, “Parkinson bir son değildir. Hareket özgürlük getirir” dedi.

Parkinson, sağlık, erken teşhis, Sivas, nöroloji

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Sinan YiğitEditör


YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555