Turizm Çalışmalarında Sınıfta Kaldık… Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Sivas, birçok medeniyetin etkisi altında kalmış ve onları bağrında yaşatmıştır. Divriği Ulu Cami’den kaplıcalarına, medreselerinden konaklarına birçok tarihi eseri bünyesinde bulunduran Sivas’ın tanıtımının yeteri kadar yapılmaması ilimizdeki turizmi de olumsuz etkiliyor.
Büyük Sivas mikrofonlarını Sivas halkına uzatarak Sivas’ta turizmin gelişmesi için neler yapılabileceğini sorduk.
Vatandaşlardan gelen cevaplar şu şekilde;
Elif Yılmaz dünyanın birçok yerindeki insanın Sivas’taki tarihi eserleri görmek için ilimize geldiğini ancak ülke içinde bu eserlerin reklamının yapılmadığını belirterek tokat karşılaştırması yaptı.
Sivas Turizm Açısından Yetersiz
“Muhteşem bir tarihi mekanları var Sivas’ın ama turizm ve tanıtım açısından gerçekten yetersiz. Muhteşem. Çünkü dünyanın her yerinde insanlar buradaki tarihi yerleri görmek için gelmeye çabalıyorlar ancak bizim kendi ülkemiz içinde bunun reklamını ve tanıtımını tam yapamıyoruz bu çok üzücü bir durum. Kendi adıma ülkemiz adına daha çok Sivas adına çok üzülüyorum bu durum için. Tokat Sivas’a nazaran reklamını bir tık daha iyi yapabiliyor, Yozgat’ta işim sebebi ile bulundum orda doğal güzellikleri dışında pek gezilecek yer yok fakat ona rağmen orası da tanıtımını iyi yapıyor. Ne yazık ki buranın üniversite öğrencileri de nerde okuduklarının farkında değiller öğrencilere nereleri gezebilirim diye soruyorum bizde bilmiyoruz diyorlar. Mesela tokat’ın belediye başkanı atılım.”
Ali Tekeli, Sivas’ın Selçuklunun başkenti olduğu önemle vurgulanmalı diyerek konaklama konusunda da çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.
“İl Kültür Müdürünü tanımıyorum. Öncelikle Selçuklunun başkenti olduğu önemle vurgulanmalı. İkincisi de buranın tarihi mirasları örneğin Divriği, Cumhuriyetin temelleri olan ilk meclis, Çifte Minare bunun gibi tarihi yerler bir tık daha ön plana çıkarılmalıdır. Turist çekmek için öncelikle onların kalma yerleri ve onlarla ilgili konaklama, buna benzer turizmin burada kalmasını sağlayacak ortam hazırlanmalı ki arkasından turist gelebilmeli. Şuan da Sivas için bu bir kısır döngü yani tam anlamıyla turistin kalabileceği henüz bir yer yok. Örneğin Hilton açıldı ama Hilton tam anlamıyla faaliyete geçmemesi mesela Sivas için büyük bir eksiklik. Dışarıdan bir turist geldiği zaman 5 yıldızlı bir yerde konaklayabilmeli ve aynı zamanda Sivas’ın kültürel değerlerini de benimseyebilmeli ve görebilmeli.”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Tanınmıyor!
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü’yü tanımadığını ifade eden Bekir Arpacı reklamın önemine değindi.
“İl Kültür ve Turizm Müdürünü tanımıyorum. Sivas’ımızın daha iyi tanıtılmasını isteriz. Daha iyi reklam daha iyi bir tarihi şeyler diğer illerimize göre daha iyi tanıtılmalı. Mesela balıklı çermik olsun sıcak çermik olsun soğuk çermik olsun bunların tarihi kent olarak daha iyi tanıtılmasını isteriz. Şuandaki çalışmalar bunun için yeterli değil.”
Kangal doğumlu Bekir isimli bir vatandaş ise Sivas’taki eğlence merkezilerinin yetersiz olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“İl Kültür ve Turizm Müdürünü tanımıyorum. Bence eğlence merkezleri biraz daha çoğaltılmalı. Çünkü mesela en kötü ihtimalle bir futbolcu geldiği zaman bir gece hayatı arıyor, eğlenebileceği bir yerler arıyor Sivas’ta eksik bu. Turist çekmek için Sivas’ın daha fazla reklama ihtiyacı var bence bugün Sivas’ın internette kendi sitesi bile doğru düzgün yok. İnternete girdiğiniz zaman Sivas ile ilgili bir şey aradığını zaman bulamıyorsunuz. Daha fazla reklam yapılmalı yanı turist çekmek için çünkü Türkiye’nin birçok yerinde böyle bir meydan bulamazsınız her tarafı tarihle döşenmiş yani. Reklamlarda Sivas’ın tarihi özellikleri, kaplıcaları, yıldız dağı ve bunun gibi yerler olmalı. Bu konuda yetkililerin yapmış oldukları çalışmaları yetersiz buluyorum. Dışarıdan Sivas diyince insanları için farklı düşünülüyor ama bence Sivas’ın insanları çok iyi biz iyi insanlarız.”
Harun Işkın ise şuan da yetkililerin yaptığı çalışmaları yetersiz bulduğunu söyleyerek Sivas ile ilgili daha çok ve birbirinden farklı broşürler ve kitaplar basılması gerektiğini kaydetti.
“Bizim sıcak çermiğimiz ve soğuk çermiğimizi geliştirmemiz lazım. Mesire alanlarını çoğaltmamamız lazım. Tanıtımımız eksik. Organizatörlerin devreye girmesi lazım. Broşürler kitaplar da basılması lazım şuan da yetkililerin yaptığı çalışmalar yeterli değil.”
Sivas Haberleri için tıklayınız.